©  Shutterstock

Dit is het ideale uur om op te staan en de ideale ochtendroutine volgens wiskundige

Sta op om 07.12 uur, sport precies 21 minuten lang, douche 10 minuutjes en neem exact 18 minuten tijd voor je ontbijt. Dat is volgens wiskundige Anne-Marie Imafidon, verbonden aan de British science association, het recept voor de perfecte ochtend.

Hanne Vandenweghe

Tijdens een rondvraag in opdracht van ontbijtgranenproducent Kellogg’s werd naar de ochtendrituelen van tweeduizend Britten gepolst. Er werd hen onder meer gevraagd hoe vroeg ze doorgaans uit de veren zijn, hoe lang ze tijd nemen om zich te wassen en te ontbijten. Op basis van alle antwoorden werd via een complexe formule een gemiddelde berekend door wiskundige Anne-Marie Imafidon.

Die wijst uit dat je vrolijk aan de dag begint als je opstaat om twaalf na zeven. Meteen erna mag je in actie schieten met een sportsessie van iets meer dan twintig minuten. Erna krijgt een douche van tien minuten je helemaal wakker. Gromt je maag? Neem dan vooral tijd om uitgebreid te ontbijten. Achttien minuten, bij voorkeur. Een timer erbij nemen is geen overbodige luxe, zo lijkt het.

Je kunt ook zelf je brein pijnigen en beginnen rekenen om een eigen ‘met het juiste been uit bed’-formule te bekomen. Zo ga je te werk: verdubbel de tijd die je aan de ontbijttafel doorbrengt en tel er vervolgens de minuten bij die je wijdt aan sport en douchen. Bereken nu het verschil tussen hoe lang je hebt geslapen en de optimale acht uur én het verschil tussen wanneer je opstond en het ideaal bevonden tijdstip: 7.12 uur. Tel die beide verschillen op.

Het totaal aantal minuten dat je bekomt als je de (verdubbelde) tijd van je ontbijt, douche- en sportsessie optelt, mag je nu delen door de som van de verschillen tussen het geprefereerde slaap- en ontwaaktijdstip. Deel dat getal door twee. Voeg tot slot nog de tijd toe die je besteedt aan het lezen van de krant of iets anders. Het cijfer – dat staat voor het totale aantal minuten – dat je bereikt, moet hoger zijn dan 37. Anders gezegd: van opstaan tot helemaal klaar zijn om te vertrekken naar het werk duurt beter een kleine veertig minuten als je die dag blij wil overkomen in plaats van humeurig.

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lifestyle