© rr

Exclusieve Range Rover van vastgoedmakelaar verdwijnt geruisloos van oprit: “Lijkt wel meegenomen door helikopter”

Itegem -

Vastgoedmakelaar Tijl De Weghe uit Itegem (Heist-op-den-Berg) en zijn vriendin hebben er een bewogen woensdagnacht opzitten. De exclusieve Range Rover Sport SVR V8 van De Weghe werd haast geruisloos van zijn oprit gestolen in de Vogelzangstraat. “Het track-and-tracesysteem van de wagen maakte me wakker, maar eens beneden was hij al weg”, zegt het slachtoffer. “Dit moet een diefstal op bestelling zijn.”

Kristof Van Rompaey

Persoonlijke nummerplaten met zijn voornaam ‘Tijl’ en zo’n 600 paarden onder de motorkap. Een Range Rover Sport SVR V8 zoals die van Tijl De Weghe zie je niet om de haverklap rijden. De vastgoedmakelaar kocht het voertuig in 2020 nieuw aan en telde daarvoor meer dan 150.000 euro neer. Het spreekt voor zich dat zo’n auto ook behoorlijk zwaar beveiligd is, onder meer met een track-and-tracesysteem dat opsporing via gps toelaat. “Omdat het toch een wat exclusievere wagen is, moest dat ook van de verzekering”, zegt De Weghe.

Alle voorzorgen ten spijt, hield dat de dieven woensdagnacht niet tegen. “Rond 3.30u kreeg ik een oproep via het track-and-tracesysteem”, legt De Weghe uit. “Toen ik ging kijken, was de auto al niet meer te zien. Het onbegrijpelijke is dat al onze ramen op kiep stonden en dat onze hond thuis was. Omdat de motor zo zwaar is, kan je die auto in principe niet zomaar starten zonder het te horen of zonder dat de hond het laat weten. Mogelijk bestaat er dan toch een manier om die uitlaten uit te schakelen.”

Alles uitgeschakeld

Alles wijst er volgens De Weghe op dat er een professionele dievenbende aan de slag is geweest op zijn oprit. “De auto moet met een laptop of een of ander toestel helemaal ontgrendeld zijn”, zegt het slachtoffer. “Via track-and-trace is er geprobeerd om hem vanop afstand stil te leggen, maar het systeem was helemaal uitgeschakeld. Al wat we nog konden zien, was dat de auto reed, omdat ik de brandstof nog zag slinken.”

Het voertuig heeft persoonlijke nummerplaten. Volgens De Weghe kan hij die niet zomaar opnieuw bestellen. © rr

De Weghe gaat ervan uit dat het om een diefstal op bestelling gaat. “Dit model wordt niet meer gemaakt en er zijn ellenlange wachttijden voor zo’n type”, zegt hij. “Op onze oprit stonden op het moment van de feiten ook nog twee andere wagens. De sleutels van die twee wagens lagen op de vensterbank achter een raam dat deels openstond. Ze hadden er zo weg mee kunnen rijden. De sleutels van de Range Rover heb ik ook nog altijd. Soms stond mijn wagen geblokkeerd door de anderen. Woensdagavond kwam ik laatst thuis en stond ik naar de straat gericht. Waarschijnlijk wachtten de dieven het beste moment af.”

Weinig aanwijzingen

De politie was volgens De Weghe behoorlijk snel ter plaatse. “Ze hebben nog in de buurt gepatrouilleerd, maar helaas zonder resultaat”, zegt hij. “Ook bij hen is de verbijstering groot. Het lijkt wel of mijn auto is opgepakt met een helikopter en zo is verdwenen. Het voertuig staat intussen internationaal geseind, maar voorlopig is er geen spoor van. Mijn persoonlijke nummerplaten zal ik dus ook wel kwijt zijn. Je kunt diezelfde combinatie ‘Tijl’ trouwens niet meer opnieuw bestellen. Je moet er dan een lettertje of een cijfertje aan toevoegen.”

Het slachtoffer kan niet vatten dat de dieven de zware motor van het voertuig konden starten zonder dat iemand het hoorde. © rr

“Ik kan nog steeds niet geloven dat we dit hebben meegemaakt”, vult De Weghe aan. “Nu begint natuurlijk de miserie. De auto is in feite meer waard dan wat ik destijds nieuw heb betaald, omdat ze dit model niet meer maken. Waarschijnlijk gaan we er niet veel meer van zien. Het enige positieve aan de hele zaak is dat ze niet in ons huis zijn binnengekomen.”

Inmiddels roept De Weghe regiogenoten op om een oogje in het zeil te houden en zeker waakzaam te zijn voor hun eigen wagens. De Heistse politie bevestigt de diefstal, maar tast voorlopig nog grotendeels in het duister. “We hebben nog niet veel informatie”, zegt politiewoordvoerder Jana De Roover. “Het voertuig wordt gezocht, maar er zijn voorlopig weinig tot geen aanwijzingen.”

Vastgoed

Jobs in de regio