Keeshond Dell bij de langsgracht, die altijd vol water blijft staan omdat ze niet gekuist wordt volgens Fonne. 

Keeshond Dell bij de langsgracht, die altijd vol water blijft staan omdat ze niet gekuist wordt volgens Fonne. ©  kma

“Gracht altijd vol water door gebrekkig onderhoud”

Massenhoven -

De Vlaamse Waterweg, de beheerder van het Albertkanaal, heeft het niet gemakkelijk in Massenhoven. Volgens de ene is het te droog, volgens de andere te nat. Fonne Verhoeven uit de Vogelzangstraat ergert zich eraan dat door een gebrek aan onderhoud de leigracht achter hun huizen vol water staat.

Kristin Matthyssen

Bij het begin van de zomer klaagden bewoners uit de Kerkstraat in Massenhoven nog dat door de pompen van de Vlaamse Waterweg langs het lekkend Albertkanaal het grondwater historisch laag staat. Ze begrijpen niet dat zelfs in deze droge weersomstandigheden er constant gepompt wordt.

“Komt het omdat dat debiet nu werd aangepast? Maar mij valt het op dat het water in de leigracht achter onze tuinen altijd vol water blijft staan”, valt ‘Fonne’ Verhoeven uit de Vogelzangstraat dan weer op. “Wij hebben met de buren allemaal een achterpoortje met een bruggetje dat onderaan de dijk uitkomt, en waar die leigracht die eigenlijk een overloop voor de Tappelbeek vormt stroomt. Ik heb een kleinzoontje van 2 jaar. Stel dat hij per ongeluk dat poortje opent en in die gracht valt, dan verdrinkt hij.”

De gracht verder door, onder het riet, is niet meer zichtbaar. 

De gracht verder door, onder het riet, is niet meer zichtbaar. ©  kma

Fonne onderhoudt zelf de gracht en de dijk. Maar verder door is alles overwoekerd en is ook de gracht compleet dicht. Er groeien zelfs struiken in. “Vorig jaar heeft de Vlaamse Waterweg wel een deel gekuist van Oelegem tot Massenhoven, maar ons stuk langs de Vogelzangstraat hebben ze overgeslagen. Verder door na Verwerft hebben ze het opnieuw gekuist. Ik begrijp niet waarom wij overgeslagen worden bij dat onderhoud? Het is echt zwaar werk om die gracht zelf te moeten uitkuisen.”

Dit stuk heeft Fonne zelf gereinigd. 

Dit stuk heeft Fonne zelf gereinigd. ©  kma

Of die grachten misschien opzettelijk slechter onderhouden worden zodat er meer stilstaand water in blijft staan om in de bodem te sijpelen? “Dat lijkt me sterk, want het zijn betonnen grachten met een betonnen kuip”, zegt Fonne. “Veel grondinsijpeling is er niet mogelijk. Ter hoogte van de nieuwe appartementen is die gracht ingebuisd. Waarschijnlijk zitten die buizen ook verstopt.”

Volgens Ben Nauwelaers van de Vlaamse Waterweg gaat het niet om nalatig onderhoud of zijn ze het stuk langs de Vogelzangstraat niet vergeten. “Ik heb dit even uitgezocht bij onze onderhoudsregie. Deze grachten worden altijd in de winter gekuist. Ook dit najaar staat het onderhoud van deze langsgracht weer ingepland, net zoals ze vorig jaar in november voor het laatst proper werd gemaakt”, zegt hij. Volgens Verhoeven is dat in november niet gebeurd, en we kunnen hem wel geloven als we die struikjes en het riet in de onzichtbare gracht zien groeien.

Hier wordt de gracht niet onderhouden. 

Hier wordt de gracht niet onderhouden. ©  kma

Vastgoed

Jobs in de regio