Archiefbeeld: eind vorig jaar werden de medewerkers van vaccinatiecentrum Pallieterland nog getrakteerd op een feest. 

Archiefbeeld: eind vorig jaar werden de medewerkers van vaccinatiecentrum Pallieterland nog getrakteerd op een feest. © Patrick De Roo

Vaccinatiecentrum Pallieterland zoekt extra vrijwilligers voor vierde prikronde in het najaar

Lier, Berlaar, Duffel, Nijlen, Ranst -

Vaccinatiecentrum Pallieterland in Lier, waar inwoners van Berlaar, Duffel, Lier, Nijlen en Ranst terechtkunnen, zoekt vrijwilligers die vanaf september willen helpen met de vierde prikronde voor volwassenen. Om terug op te schalen zijn er per shift zo‘n vijftig tot zestig mensen nodig. “Hoeveel burgers er uiteindelijk gaan langskomen voor hun prik, is natuurlijk moeilijk voorspelbaar”, zegt centrummanager Gert Jan Proosten.

Kristof Van Rompaey

De vaccinatiecampagne bevindt zich momenteel in een waakfase. Het Lierse centrum draait dus met de laagste bezetting. Er wordt voorlopig nog maar één keer per maand gevaccineerd. De bedoeling is om in het najaar weer even op te schalen naar de maximumcapaciteit voor de voortzetting van de campagne. “We beginnen bij de oudere leeftijdsgroepen, om dan af te dalen richting 18-plus”, legt Gert Jan Proosten uit. “Eind augustus verwachten we uit te gaan nodigen, om dan vanaf september te vaccineren.”

De vierde prikronde zou zo’n vier tot vijf weken duren. “Dat hangt natuurlijk mee af van de opkomst”, zegt Proosten. “De bedoeling is dat we nadien terug afschalen naar de helft van de capaciteit. Toen we onze huidige afwachtende houding aannamen, zochten tal van onze vrijwilligers natuurlijk weer andere activiteiten op. Sommigen gingen terug naar de culturele- of sportsecotor. Daarom lanceren we deze nieuwe oproep naar helpende handen.”

Sinds oktober vorig jaar bevindt het vaccinatiecentrum zich in het Herman Vanderpoortenstadion in Lier.

Sinds oktober vorig jaar bevindt het vaccinatiecentrum zich in het Herman Vanderpoortenstadion in Lier. © GOYVAERTS/GMAX AGENCY

In de beginfase kon het vaccinatiecentrum rekenen op een poel van 1.800 vrijwilligers. Op dat moment lag het sociale leven natuurlijk helemaal stil en hadden mensen weinig andere zaken om handen. “Wie graag terugkomt, is meer dan welkom. Tegelijk proberen we ook nieuwe mensen te vinden”, zegt Proosten. “Per shift zoeken we 50 tot 60 vrijwilligers. Het zou mooi zijn als we terug op een poel van 1.800 mensen uitkomen, maar als het nu de helft is, zullen we het daarmee moeten doen.”

Onvoorspelbaar

Nog lang niet duidelijk voor Proosten: hoe zullen uitgenodigde burgers reageren op het vervolg van de campagne? “Stel dat maar de helft op hun uitnodiging zou ingaan, dan zouden we weer moeten gaan cancelen”, zegt hij. “In september zijn er waarschijnlijk ook nog wel wat mensen met vakantie. Als ze hun afspraak verzetten naar oktober, dan heb je een vaccinatiepiek die later komt. Vanuit de overheid circuleert er nieuws over een nieuw vaccin. Mogelijk stimuleert dat uitstelgedrag, waardoor je misschien ook minder mensen ziet in het begin van de campagne. Er is geen enkel element waaraan we die zaken kunnen voorspellen.”

Wie zich geroepen voelt om te helpen tijdens de volgende prikronde in vaccinatiecentrum Pallieterland, kan zich aanmelden via de website, via het callcentrum of per mail. Zowel vrijwilligers met een medische achtergrond als mensen die willen helpen bij het onthaal of bij administratieve taken zijn welkom. “Administratief zijn we nog dagelijks bezig. Je aanmelding wordt dus zeker opgevangen”, geeft Proosten nog mee.

www.vaccinatiecentrumpallieterland.be, vaccinatiecentrum@lier.be, 03.800.04.10

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio