©  Paradiso Films

Gratis naar ‘Dealer’ of luisteren naar skatelegende Tony Hawk? Onze 10 niet te missen toptips voor komende week

Ontdek de allerbeste evenementen, tentoonstellingen en activiteiten in je buurt. Gratis en betalend, virtueel en live, alleen of met kinderen.

Bart Steenhaut

1. Kunst kijken in het donker

 

 ©  Kris Hossey

Na twee jaar afwezigheid is Museumnacht Antwerpen terug. Op 6 augustus openen twintig Antwerpse musea hun deuren vanaf 19u voor een divers en bijzonder programma waar voor iedereen iets interessants tussenzit. Met performances, muziek, workshops, vertellingen en meer zullen ze verrassen, boeien, vermaken en ontroeren. Zin om bieren te proeven in het Maagdenhuis en Snijders&Rockoxhuis of wil je ineens de brouwerij induiken bij De Koninck? Altijd al met een loep échte diamanten willen controleren en daarmee kans te maken om een schitterend exemplaar te winnen? Drink een unieke Rubenscocktail in de tuin van het Rubenshuis, die gebaseerd is op de kruiden die daar in de tijd van Rubens groeiden. Of wat dacht je ervan om wat bij te leren over enkele Antwerpse iconen? Fred Bervoets (Museum De Reede) en de Antwerp Six (MoMu) hebben na Museumnacht geen geheimen meer voor jou. Deze avond biedt de unieke kans om de beste musea van ’t stad in een ander licht te zien.

www.museumnacht.be

2. Koningskinderen in Lokeren

 

 ©  AFP

Na twee jaar noodgedwongen pauze zijn de Lokerse Feesten terug met een uitstekend programma waar tien dagen lang niet alleen jonge beloftes, maar ook Belgische toppers én internationale supersterren een podium krijgen. Zoals de traditie dat voorschrijft zijn er een aantal themadagen die rond genres als punk, metal en elektro zijn opgebouwd. Een aantal namen springt in het oog: het iconische Kraftwerk komt met een 3D-show (brilletje voor elke bezoeker inbegrepen) die tot vandaag uniek blijft in de wereld. En na zes passages op het hoofdpodium van Rock Werchter passeren Kings of Leon voor een exclusieve show langs de Grote Kaai. Ook warm aanbevolen: Snow Patrol, The Afghan Whigs en Seasick Steve, acts die live altijd de verwachtingen inlossen.

www.lokersefeesten.be

3. Jazz op de Dageraadplaats

 

 ©  Marc Wouters

Muziek in de Wijk is al even bezig, maar vanaf nu strijkt het minifestival vier vrijdagen na elkaar neer op de Dageraadplaats in Zurenborg. Dat is sowieso al een van de meest levendige pleinen van Antwerpen met die eindeloze reeks cafés en restaurants met de bijbehorende terrasjes. De hoofdacts komen van alle uithoeken ter wereld aangewaaid, van Haïti over Cuba tot Ghana en Mali. Maar de openingsacts werden dicht bij huis gevonden: verwacht je aan dynamische, dansbare jazz met een Antwerpse inslag. Er staan bovendien twee livepremières op het programma: Het Kruim is het dansbare nieuwe project van Aroma di Amore-gitarist Gerry Vergult, en Stoop Syndicate verzamelt vier topmuzikanten, waaronder pianist Ewout Pierreux en drummer Jelle Van Giel. Het wordt goed!

www.zva.be

4. Jeron Dewulf vertelt over wolven en prinsessen

 

 ©  Joren De Weerdt

Je kent ‘m als acteur in populaire televisiereeksen als Foute Vrienden en Advocaat van de Duivel, maar daarnaast maakte Jeron Amin Dewulf ook naam als internationaal vermaard improvisator die ooit zelfs nog het wereldkampioenschap improvisatie in Berlijn won. In zijn nieuwe voorstelling Er Was Eens … toetst Dewulf de harde realiteit aan het parallelle universum van de sprookjes. Dat het leven geen sprookje is, dat weten we allemaal. Maar soms verwachten we wél nog een prins op het witte paard, of zouden we stiekem graag een kabouter tegenkomen die ons drie wensen gunt. Tussendoor lacht de comedian met wolven, prinsessen en opgegeten grootmoeders en heel misschien eindigt de avond wel met “en ze leefden nog lang en gelukkig”. Gratis op de evenementenweide van de abdij van Hemiksem, in het kader van de ATV-vertellingen.

www.hemiksem.be

5. Kunst voor kleuters

 

 ©  Joris Herregods

Met sommige dingen kan je niet vroeg genoeg beginnen en het leren appreciëren van kunst hoort daar zeker bij. Dat hebben ze goed begrepen in het Museum Mayer van den Bergh, waar ze deze zomer een actieve zoektocht op kleutermaat hebben bedacht. Daar worden de allerkleinsten op sleeptouw genomen door kunstverzamelaar Fritz en zijn mama Henriëtte. In de zoektocht Snuffelen in het huis van Fritz gaan kleuters van 3 tot 6 jaar samen met hun (groot)ouder(s) op geurenspeurtocht doorheen het museum. Ze ruiken aan versgebakken broodjes, zoete kersen of – wasknijper alert! – oude stinkkaas. Ze ontdekken indrukwekkende schilderijen, bijzondere juwelen en vreemd servies. Kortom: entertainment voor het hele gezin.

www.museummayervandenbergh.be

6. Een leven dat op wieltjes loopt

 

 ©  REUTERS

Op zijn 9de kreeg Tony Hawk een skateboard cadeau van zijn oudere broer. Dat was een briljant idee, want Tony raakte er zo door bezeten dat hij vijf jaar later al professioneel skateboarder werd. Nog eens twee jaar later kroonde de Amerikaan zich tot beste skateboarder ter wereld. Alles verliep, kortom, op wieltjes. Sindsdien heeft hij een heel imperium uitgebouwd, inclusief The Skatepark Project dat wereldwijd veilige en inclusieve skateparken opzet voor achtergestelde jongeren. Ondertussen geldt Hawk als levende legende, creatieve duizendpoot, succesvol ondernemer én wilde weldoener. Hij komt over zijn leven vertellen in het OLT tijdens An Evening With Tony Hawk. Dat belooft een onderhoudende, inspirerende avond te worden.

www.oltrivierenhof.be

7. Op reis naar het zomerdorp om de hoek

Onthaasten is een kunst op zich en daar zet Brasschaat deze zomer flink op in met een gloednieuw concept van de Dienst Vrijetijd. Ze zetten drie zomerdorpen op in drie Brasschaatse wijken en dat telkens drie dagen lag. Het aanbod is elke keer verschillend, met muziek, kinderanimatie, een babbelbar, een slow reading zone, cinema, inno- en urbangames, … Dat klinkt op papier als een gezellig uitje in een aangenaam kader. Iedere leeftijdscategorie wordt bediend, maar je kan het ook als een excuus gebruiken om gewoon eens lekker bij te praten met vrienden en buren. Gratis van 4 tot 6 augustus aan het speelterrein van Hulshout. Een initiatief dat ook in andere gemeenten navolging verdient.

www.brasschaat.be

8. James Ensor ontmoet The Masked Singer

 

 ©  ZVA

Het idee is te zot om los te lopen en precies daarom zou dit weleens een heel fijne voorstelling kunnen worden. Stel je een talentenjacht zoals Begium’s Got Talent of The Masked Singer voor, maar dan in een macabere, compleet gestoorde variant waarbij de deelnemers zo uit een schilderij van de Oostendse meester James Ensor komen gestapt.

Verwacht je aan expressieve maskers, majestueuze roggen, misvormde matrozen en venijnige duivels. Allemaal personages zoals Ensor die zelf graag op doek zette. Je komt ogen en oren tekort. Wie blaast de jury en de kijkers omver met een spetterende act? En wie gaat daarna naar huis met de felbegeerde Ensor-trofee? Juryleden Michaël Pas, Alice Reijs en Jonas Leemans beoordelen de meest uiteenlopende talenten.

www.zva.be

9. Deal voor ‘Dealer’

 

 ©  Paradiso Films

Het zal je niet ontgaan zijn: Dealer – de debuutfilm van regisseur Jeroen Perceval – werd niet alleen door de critici met lof overladen, maar deed het ook ontzettend goed aan de kassa. Logisch, kortom, dat dit verhaal over een jonge drugdealer die van een beter leven droomt, ook geprogrammeerd wordt tijdens Cinema Urbana, het filmluik van de Zomer Van Antwerpen. De film is rauw, ontroerend en ontveld. Voor wie tijdens de voorstelling ook aan BV-spotten wil doen: zowel Ben Segers als Bart Hollanders maken hun opwachting, naast de altijd ravissante Jennifer Heylen en internationale topactrice Veerle Baetens. Je had Dealer gemist in de bioscoop? Dan is deze herneming de deal van de week, want helemaal gratis, op groot scherm én aan het prachtige decor van de Scheldekaaien.

www.zva.be

10. Donderse Dagen

 

 ©  RR

Feest! Fiësta! Partytime! Zeg nu nog eens dat we niet meertalig zijn. MoodCollector – vijf leden uit het ter ziele gegane The Dill Brothers spreken dan weer vooral de taal van de muziek – en dan vooral met een tongval waarin een liefde voor ska, reggae en dance doorschemert. Dit is muziek waarop je onmogelijk stil kan blijven staan, maar het valt uiteraard altijd te proberen. Weet dan wel dat de band je de opdracht zal bemoeilijken door aanstekelijke grooves te spelen én die te koppelen aan supervette blazersmelodieën. Besef ook dat deze band een aanleg voor tropische feestelijkheid diep in het DNA heeft zitten én de stiel heeft geleerd op ontelbare Vlaamse festivalpodia. Maar als je écht liever stilstaat: ook dat mag. Donderdag gratis op ’t buitenplein van ’t Schaliken in Herentals!

www.schaliken.be

 

Vastgoed

Jobs in de regio