©  Serge Minten

Hasselt wordt vanaf 5 augustus woonerf: maximaal 20 km/u in hele binnenstad

De Hasseltse binnenstad - binnen de Kleine Ring - transformeert vanaf 5 augustus in een woonerf. Automobilisten en ook fietsers mogen er maximaal nog tegen 20 km/u rijden.

GH, joroBron: HBVL

Met de omvorming tot woonerf wil het stadsbestuur de gehele binnenstad aantrekkelijker, verkeersveiliger en comfortabeler maken en extra ruimte creëren. In de eerste week van augustus starten de stadsdiensten met de plaatsing van de verkeersborden. Op vijf augustus gaan de regels van het woonerf in.

De komende weken en maanden zal de stad in verschillende straten verzinkbare palen aanbrengen, om er doorgaand verkeer te kunnen weren. De stad zal ook ingedeeld worden in vier delen en met de wagen zal je niet van het ene in het andere deel kunnen binnenrijden. Rijrichtingen zullen bijgestuurd worden en de toegankelijkheid van bepaalde straten zal gereguleerd worden via vergunningen.

In een woonerf mogen voetgangers de volledige straat gebruiken, kinderen kunnen er spelen en auto’s zijn er te gast tegen maximum 20 kilometer per uur. Parkeren mag enkel in afgebakende vakken. Doorgaans is er fysiek ook geen onderscheid meer tussen voetpad en rijweg.

Antwerpen

Ook de stad Antwerpen rolt geleidelijk aan het aantal woonerven in de binnenstad uit. Vorige maand kondigde schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) nog aan dat negen straten in de Universiteitswijk een nieuwe, tijdelijke inrichting met duidelijke markeringen op het wegdek krijgen. Op die manier worden ze nu al een woonerf in afwachting van een definitieve heraanleg. De volledige Antwerpse binnenstad omvormen tot woonerf, zoals in Hasselt het geval wordt, is niet aan de orde.

LEES OOK. Universiteitswijk krijgt negen nieuwe woonerven

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Antwerpen

Vastgoed

Jobs in de regio