Een celebrity in Antwerpen, maar de mensenmassa liep gewoon door. ©  Bert Hulselsmans

Het strafste verhaal

Hardhorige J.R. Ewing loopt op Crocs over De Keyserlei

Een van de meest iconische tv-personages ter wereld, schuifelend op Crocs over de De Keyserlei in Antwerpen. Het gebeurde zomaar op 16 november 2010. Acteur Larry Hagman, legendarisch als J.R. Ewing in Dallas, bracht een blitzbezoek aan de stad. Hij had een pak geldbiljetten op zak, maar die bleken nep te zijn.

Tom Vets

Nieuws melden? Tip hier onze redactie

  • Tom Vets
  • tom.vets@outlook.com
  • gva.be/tip of sms gratis naar het nummer 8100

Meer nieuws over Antwerpen? Volg onze Facebookpagina Gazet van ’t Stad

Donderdagavond in de jaren 80? Dan keek je eerst naar Hoger Lager, vervolgens Panorama en afsluitend Dallas. Alleen al in Amerika lokte de aflevering ‘who shot J.R’ 100 miljoen kijkers. Toen acteur Larry Hagman in Antwerpen was, wou hij even tijd maken voor een babbel met ‘de frut’.

Als journalist voor deze krant ontmoette ik Larry in een hotellobby naast het Century Center. Hagman was niet zomaar in Antwerpen. Hij reisde de wereld rond als reclamemaker voor zonne-energie. En inderdaad, dat deed hij met verve.

“Vroeger ging het altijd over olie, maar dat was zo smerig voor het milieu. Tegenwoordig is er een beter alternatief”, orakelde hij. Waarna hij een heel betoog afstak over een Duits merk van zonnepanelen. “Bij mij thuis in Californië installeerde ik voor 530.000 euro aan zonnepanelen. Ik lever energie aan de hele regio”, weerklonk het onder zijn onmisbare hoed.

Vragen schreeuwen

Het interview werd bij momenten onbedoeld komisch. Hagman was op dat moment reeds 79 jaar, en zijn gehoor had het al deels opgegeven. Bij elke vraag die ik stelde, moest ik die nog eens herhalen omdat hij zo hardhorig was. Op de duur stond ik de vragen haast te schreeuwen, en voelde ik me eventjes Sue Ellen die voor de camera‘s van Dallas stond te roepen tegen J.R. Ewing.

Over Dallas gesproken: in 2010 waren er berichten dat de beroemde tv-serie, die oorspronkelijk liep van 1978 tot 1991, zou terugkeren. Het was vooral om die reden dat ik Larry wou spreken. Toen ik het woord Dallas nog maar uitsprak, leek er in het hoofd van Hagman een knopje ingedrukt te worden en transformeerde hij tot het iconische tv-personage.

“Dat de reeks er komt of niet, hangt enkel van mij af. Er moeten nog enkele details worden besproken”, glimlachte Larry op de mysterieuze manier zoals ik hem kende van op televisie. ”Financiële details? Off course! Natuurlijk moet ik eerst harde dollars zien. Dan teken ik met plezier. Maar ik laat ze nog graag wat zweten.” Tot ons sprak ineens de gewiekste J.R. Ewing.

“Wat ik zo leuk vond aan J.R.? De aandacht van de vrouwen! En ik had macht en geld. Geld heb ik trouwens nog steeds in overvloed. Ik won net een rechtszaak die me een fortuin opleverde. Niet alleen met J.R., ook met Larry valt niet te spotten”, gniffelde Hagman.

Geen alcohol meer

Wat opviel: tijdens het interview werd er geen alcohol gedronken. “Het past niet echt bij mijn imago”, lachte de acteur die een levertransplantatie onderging nadat hij jarenlang vijf flessen champagne per dag leegdronk op de set. “Ik deed dat omdat de drank het acteren bemoeilijkte”, vertrouwde hij me toe. “Daardoor bleef ik mijn job een uitdaging vinden. Klinkt bizar, maar zo was het.”

Hagman is de enige celebrity waarvan ik na het interview geld kreeg. Het is te zeggen, hij stopte me een vals briefje toe waarop hij zijn handtekening zette. Geen idee waarom, plots haalde hij het tevoorschijn. Zijn eigen hoofd stond er zelfs op afgedrukt. Het briefje ligt nog altijd op mijn bureau.

Geldbiljetten met de beeltenis van de acteur. © Bert Hulselmans

Crocs

Wat me van die namiddag nog helder voor de geest staat, is wat er na het interview gebeurde. Hagman droeg een kostuum, zijn bekende hoed én…. spuuglelijke maar comfortabele Crocs. Met reden, want stappen ging erg moeizaam. Voorzichtig zette hij stap voor stap richting uitgang. Op de De Keyserlei zou er een auto met chauffeur voor hem staan. Omdat hij in de stad al was gaan shoppen, moesten er heel wat winkelzakjes mee. Hagman duwde ze prompt in mijn handen, zodat hij als een oud mannetje in een rusthuis aan een slakkengang naar straat kon schuifelen.

Op straat bleek het vervoer spoorloos. Waarop Hagman angstvallig rondkeek, alsof hij dacht dat de toevallige passanten op hem zouden afgestormd komen. Maar de nuchtere Vlaming liep gewoon door. Hooguit was er soms twijfel of het effectief de echte J.R. was. Maar dan zag men de Crocs, en liep men verder. Want zeg nu zelf; de enige echte J.R. op Crocs op een druilerig novembernamiddag in Antwerpen, dat is toch echt ongeloofwaardig.

MEER OVER Het Strafste Verhaal

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio