Boekhandel Kartonnen Dozen. © Jan Van der Perre

Boekhandel Kartonnen Dozen zoekt overnemer en nieuwe locatie: “We zijn meer dan een boekhandel”

Het zijn woelige tijden voor boekhandel Kartonnen Dozen in Zurenborg. De oudste boekhandel in de Benelux met focus op de lgbtq-community moet op zoek naar een nieuwe locatie en zoekt tegelijk een overnemer. “Het zijn geen gemakkelijke tijden, maar de community steunt ons enorm”, zegt uitbaatster en kandidaat-overnemer Ulka Delbroek (37).

Rebecca Van Remoortere

De bekende boekhandel Kartonnen Dozen vindt zichzelf de komende periode noodgedwongen opnieuw uit. Het pand op Zurenborg waar de winkel al jaren zit, wordt verkocht. Het is daarom nu zoeken naar een geschikte locatie ergens anders in Antwerpen. En die locatie is liefst ook betaalbaar, want het zijn geen gemakkelijke tijden voor een boekhandel.

Ulka Delbroek was nog maar net begonnen in de zaak, maar neemt nu zo goed als alle taken op zich omdat uitbaatster Johanna Pas ernstig ziek werd. “Ik ben kandidaat-overnemer en op zoek naar een tweede persoon om de zaak samen met mij te runnen”, zegt ze. In Kartonnen Dozen vind je veel titels die de brede groep van lgbtqia+ aanspreken.

“Verder ga ik van de zaak ook een coöperatie maken. Ik merk dat heel de gemeenschap en de vaste klanten graag willen helpen om de zaak te ondersteunen. Ze willen dat Kartonnen Dozen blijft bestaan. Daarom deed ik deze week een oproep voor coöperanten die vanaf 50 euro aandeelhouder kunnen worden. Mensen kunnen ook helpen als sympathisant met financiële giften of materiële hulp.”

Ulka Delbroek. © rr

In minder dan 24 uur tijd vond Ulka al meer dan veertig coöperanten. “We spreken nu al van een succes. Mijn eerste prioriteit is nu de zaak verder runnen en de klanten tevreden houden. Gelukkig kunnen we terugvallen op een hechte community.”

Ondertussen kijkt Johanna Pas noodgedwongen vooral toe van de zijlijn. Ze nam de zaak in 2016 over en maakte er haar eigen ding van. “Ik heb de winkel overgenomen van Bart De Smedt en verhuisde van de Minderbroedersrui naar Zurenborg. Ik bouwde er een nieuw klantenbestand op. Dat ging eerst moeizaam, maar vanaf corona gaat het eigenlijk veel beter. Er kwam meer aandacht voor sociale zaken met onder meer Black Lives Matter, de klimaatstrijd maar ook op vlak van gender. En mensen winkelden weer in lokale handelszaken.“

Johanna Pas. © Matthias De Boeck

Johanna’s gezondheid laat het ondertussen niet toe om de zaak verder te zetten. “Maar ik hoop dat de winkel nog wel verder kan gaan. De zaak vaart er wel bij om door een hele community gedragen te worden. Voor mij is het belangrijk dat de winkel net als de voorbije 25 jaar meebeweegt met de werkelijkheid en met de maatschappij. We willen een antwoord bieden op vragen die leven binnen de gemeenschap, weten welke dingen nu belangrijk zijn. De focus is de laatste jaren in de gemeenschap verschoven van seksuele geaardheid naar gendervraagstukken in combinatie met andere sociale vraagstukken zoals klimaat, racisme, feminisme. Daar moeten wij in meegaan.”

Kartonnen Dozen is ontstaan in 1996. “Toen waren er veel bars en cafés in de gemeenschap, maar het culturele aanbod was schaars. We waren zo de eerste boekhandel van onze soort in België en zijn dat heel lang gebleven. We zijn meer dan een boekhandel en dat mag niet verloren gaan”, zegt Johanna.

Wie Kartonnen Dozen wil steunen, kan dat via www.kartonnendozenlgbt.be/nieuws/

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners