Burgemeester Peter Gysbrechts en schepen Jeroen De Cuyper op het vlonderpad dat sinds enige tijd in gebruik is in parkgebied Heerkenshoeve. © rr

Opwaardering van parkgebied Heerkenshoeve mikt op herstel van historisch landschap en biodiversiteit

Putte -

In samenwerking met Regionaal Landschap Rivierenland werkte de gemeente Putte voort aan de uitbouw en opwaardering van parkgebied Heerkenshoeve. Sinds enige tijd is er een aantal historische dreefstructuren in ere hersteld en werd de contour van een historische poel opnieuw uitgegraven. Er is ook een vlonderpad aangelegd.

Kristof Van Rompaey

“Met de heraanleg van de poel binnen haar historische contouren streven we ernaar om het historisch landschap van domein Heerkenshoeve te reconstrueren”, legt schepen van Leefmilieu Jeroen De Cuyper (N-VA) uit. “Tegelijk wilden we alle kansen geven aan populaties van amfibieën en soorten als waterjuffers, libellen en kleine waterdieren.”

Natuurlijke ontwikkeling

Het is de bedoeling dat de poel zich nu natuurlijk ontwikkelt. Dat vraagt natuurlijk wel wat tijd. “In natte periodes zal de hele uitgegraven contour onder water komen te staan”, zegt de schepen. “In drogere periodes staat er enkel water in de poel zelf. De omliggende oppervlakte zal zich zo ontwikkelen tot vochtig grasland. Het vlonderpad is voorzien om alles mooi te laten aansluiten op de opnieuw aangeplante dreefstructuur en de al voorziene wandelpaden.”

“De werkzaamheden hebben het parkgebied mooi opgewaardeerd, met aandacht voor meer biodiversiteit en herstel van het historisch karakter”, stelt burgemeester Peter Gysbrechts (Lijst Brugemeester). “Het gebied wordt vaak bezocht door Puttenaars die op zoek zijn naar een aangename omgeving in de natuur. We zijn dan ook blij met het resultaat. Nu is het aan de natuur om de uitgegraven contour en poel spontaan verder te laten ontwikkelen.” (kvro)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio