De wespendiefjes zijn intussen aan de beterhand. © Facebook Voc Neteland

VOC Neteland vangt twee jonge wespendiefjes op

Herenthout -

In het vogelopvangcentrum VOC Neteland in Herenthout zijn net voor het weekend twee jonge wespendiefjes binnengebracht. Dat gebeurde door leden van het Wildlife Taxi Team Midden-Kempen. Volgens medewerkers van VOC Neteland is het echt wel een zeldzaamheid dat ze wespendieven mogen verzorgen.

De wespendief is een roofvogel uit de familie van de havikachtigen. De lichaamslengte van een volwassen vogel bedraagt 52 tot 60 centimeter. “Het nest waarin de twee wespendiefjes zaten, was helaas naar beneden gevallen. Eén jong is ook gewond aan zijn oog. We gaan hen verder verzorgen tot ze groot genoeg en zelfstandig zijn, waarna ze opnieuw de vrije natuur in mogen”, klinkt het bij een medewerker van het vogelopvangcentrum.

De naam zegt het zelf: wespendieven eten graag wespen. “Vooral de larven van wespen en bijen zijn bijzonder in trek. Om die prooi te bemachtigen, doen de ouders veel moeite. Wespen- of hommelnesten traceren, doen ze door actief op zoek te gaan vanaf een uitkijkpost, meestal in het bos, of ze volgen insecten over grote afstanden tot aan het nest.” Bij VOC Neteland kregen de vogels alvast bijenlarven te eten.

In de winter is hun hoofdvoedsel hier onmogelijk te vinden, dus trekken ze eind augustus of begin september naar Afrika. (mph)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio