Scouts vinden steun bij elkaar na zwaar fietsongeval op kamp: “Verspreid over het hele land, maar in gedachten dicht bij elkaar”

Wijnegem -

Het ongeval met een groep Wijnegemse scouts op trekkamp in Noord-Frankrijk, waarbij een 16-jarig meisje ernstig gewond raakte en nog steeds in het hospitaal verblijft, beroert niet alleen de gemoederen in haar eigen tak, de givers. “Onze andere groepen zijn ook op kamp en bevinden zich momenteel verspreid over Vlaanderen en Wallonië. Maar in gedachten zijn we één en bij de slachtoffers. We duimen bij het kampvuur voor een goede afloop”, aldus lokaal woordvoerder van de Wijnegemse scouts en lid van de leiding aldaar, Jeroen Gielen.

Jan Auman

LEES OOK. Groep scouts uit Wijnegem maakt zware val met de fiets in Frankrijk: “16-jarig meisje is er erg aan toe”

Het ongeval gebeurde vrijdagmiddag. De scoutsgroep met zo’n vijftig jongeren van veertien tot zeventien jaar oud, was tijdens een fietstrektocht op terugweg naar hun kampplaats in Tardinghen bij Cap Gris-Nez in het Noorden van Frankrijk.

Twee leden kwamen in een afdaling ten val en raakten ondanks het dragen van hun helm ernstig gekwetst. Twee meisjes werden gewond afgevoerd naar het ziekenhuis van Rijsel. Eén ervan zou daar nog steeds verzorgd worden. Haar ouders zijn bij haar. Haar toestand is volgens het jongste medisch bulletin ernstig, maar sinds vorig weekend kwam er geen update.

Jeroen Gielen, scoutsleider bij en woordvoerder van de 99ste Parsifal-scoutsgroep van Wijnegem. © RR

“We gunnen het gekwetste scoutsmeisje en haar familie de rust en privacy die ze nu nodig hebben”, zegt Jeroen Gielen (20), leider van een andere tak en woordvoerder van de Wijnegemse scoutsgroep 99ste Parsifal, die 250 leden telt. “We zijn blij met het engagement en de hulp van Scouts & Gidsen Vlaanderen ten bate van onze getroffen tak. De pedagogische staf van onze koepelorganisatie bezocht het kamp om met de andere givers in dialoog te gaan. Ook het Rode Kruis zorgt voor psychosociale begeleiding.”

Kampvuur

De sfeer is begrijpelijk bedrukt. Maar in onderling overleg werd besloten om het trekkamp verder te zetten. Eind deze week worden de givers opnieuw aan het lokaal in Wijnegem verwacht. “Onze givers voelen zich momenteel het meest gebaat bij samenzijn. Ze ondervinden veel steun bij elkaar. Dit ongeval samen verwerken lijkt hen, hun leiding en de hulpdiensten momenteel de beste optie”, aldus Gielen.

Leiding van de scoutsgroep 99ste Parsifal Wijnegem verzameld rond het kampvuur tijdens een vorig, winters samenzijn eerder dit jaar. © scouts Wijnegem

Uiteraard is het nieuws over deze val met zware gevolgen snel rondgegaan bij de andere takken van de 99ste Parsifal. Die beleven in deze periode allemaal en op verschillende plaatsen in Vlaanderen en Wallonië hun eigen zomerkamp.

“Het volledige leidingteam is onder de indruk, waar we proberen de sfeer positief te houden”, aldus Jeroen Gielen, als leider van een andere tak zelf op kamp in de Antwerpse Kempen. “Uiteraard vormt het voorval geen taboe in onze gesprekken. Integendeel. We leven sterk mee met wat onze leden is overkomen. Dat gebeurt onder meer bij de bijeenkomsten aan het kampvuur, waar kaarsjes ontstoken worden voor onze getroffen givers.”

Veel waardering

Ook bij ouders en oud-leden is de betrokkenheid groot. “We proberen hen snel en correct te informeren, onder meer via onze Facebookpagina”, aldus Gielen, die omwille van zijn opleiding journalistiek aan de Thomas More Hogeschool in Mechelen werd aangesteld als woordvoerder van de scoutsgroep en, zo ondervinden wij, die opdracht uitstekend ter harte neemt in moeilijke omstandigheden.

De scoutsgroep van Wijnegem krijgt intussen ook in thuisbasis Wijnegem veel waardering voor de aanpak van het ongeval. “Heel knap en volwassen hoe deze jongvolwassenen hiermee omgaan”, vindt onder meer schepen van Jeugd Maarten Janssens (N-VA). “Wij hebben als gemeente onze hulp aangeboden, maar voorlopig is de scoutskoepel beter geplaatst om efficiënt op te treden. Uiteraard duimen ook wij in het gemeentehuis mee voor het gevallen meisje en wensen we haar een spoedig herstel toe.”

Sfeerbeeld van het overgangsritueel van de Wijnegemse scouts in september van vorig jaar. © scouts Wijnegem

De slachtoffers werden vrijdag weggevoerd met een traumahelikopter © La Voix du Nord

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio