De eerste klanten bij El Gusto lusten het Italiaanse ijs van Femke wel. © Leo De Nijn

Femke (27) opent ijssalon in Leest-dorp: “De liefde voor het bereiden van ijs zit in mijn DNA”

Leest, Puurs-Sint-Amands -

Femke Mees (27) heeft zopas de deuren van haar ijssalon El Gusto geopend, pal in het centrum van Leest (Mechelen). “Het runnen van een eigen bedrijfje zit in mijn DNA. We zien wel hoe het verder loopt, maar ik heb de smaak te pakken. Voorlopig doe ik het in bijberoep, maar ik droom van meer”, zegt de zaakvoerder.

Leo De Nijn

Van een bezige bij gesproken. Femke is er zo eentje. Ze zag het levenslicht in Willebroek, maar verhuisde met haar ouders naar Ruisbroek (Puurs-Sint-Amands) toen haar vader een eigen zaak in de aanleg van opritten en terrassen opstartte. “Zelf ben ik van opleiding patissier en als ijsbereider een tijdje aan de slag gegaan in een zaak in Sint-Niklaas. Daar heb ik de microbe van het ijscrème bereiden echt te pakken gekregen. Op een bepaald ogenblik wou ik zelf met een ijskar op ronde gaan. Maar een bestelwagen is kei duur. Daarom kocht ik een elektrische bakfiets. Mijn papa bouwde die om met daarin een diepvriezer, koelplaten en andere benodigdheden. Daar ben ik een tijdje mee op ronde geweest in Ruisbroek”, vertelt Femke.

Femke voelt zich al goed thuis in Leest. © Leo De Nijn

Maar met zo’n zware ijskar rondtrappen is niet evident. “Daarom heb ik me geïnstalleerd op de oprit van de woning van mijn ouders in de Eikerlandstraat in Ruisbroek, waar ik op woensdagavond en zondagnamiddag zelfgemaakt ijs ben gaan verkopen.”

‘El Gusto’ in Leest

Ondertussen is Femke aan de slag gegaan in een interimkantoor in Mechelen. “Een vaste job die mij zekerheid geeft. Maar daarnaast blijf ik Italiaans ijs bereiden en verkopen in bijberoep. Ik heb het bereiden van de Italiaanse ‘gelato’ onder de knie. Ik heb geen link met Italië, maar Italiaans roomijs is veel lichter, romig en vol van smaak. De tien smaken die hier in mijn diepvriezers liggen, heb ik zelf gedraaid”, legt Femke uit.

Twee jaar geleden wou Femke op eigen benen gaan staan en kocht ze een woning in het dorpscentrum van Leest. Het pand is gelegen tussen dorpscafé Vivelamour en de sterrenzaak ‘t Witte Goud. “We hebben hier twee jaar lang verbouwingswerken uitgevoerd. Ondertussen ben ik in de achterbouw gaan wonen. Ik zie het hier wel zitten. Leest is een dorp dat leeft en waar veel activiteiten plaatsvinden. Het is hier een knooppunt van wandel- en fietstochten en die passanten lusten wel een ijsje. Afgelopen weekend heb ik voor het eerst de deuren opengezet. Ik was een beetje verrast door de volkstoeloop in dit kleine, maar pittoreske dorpje”, zegt Femke.

Hoe ze tot de naam van haar zaak El Gusto is gekomen? “Ik draai Italiaans ijs en was op zoek naar een typisch Italiaanse naam. Mijn ijskar in Ruisbroek heeft de naam El Gusto en die neem ik nu mee naar Leest. Op een van mijn potten met Italiaanse producten zag ik Gusto (Italiaans voor smaak, red.) staan en ik vond dat een leuke naam.”

Femke in de zaak die ze zelf opgeknapt heeft. © Leo De Nijn

Open tijdens weekends

Femke wil nog niet té ver vooruitkijken. “Ik heb nu een eigen zaak in mijn eigen woning, in een leuk dorp. Een lief heb ik nog niet. Daar is nog tijd genoeg voor. In deze moeilijke tijden ga ik geen zotte financiële dingen meer doen. We zien wel na de zomer hoe de zaken hier draaien. Voorlopig is de zaak open op vrijdagavond en op zaterdag- en zondagnamiddag. Op woensdagavond open ik de ijskar bij mijn ouders in Ruisbroek en mijn mama neemt het daar op zondagnamiddag even over, met ijs dat ik zelf heb gemaakt. Met de ijskar sta ik ook op enkele evenementen zoals de Lichtfeesten in Reet en Kalfortkermis. Maar ook op huwelijks- en verjaardagsfeestjes ga je mij wel eens tussen het ijs tegenkomen (lacht)”, geeft Femke nog mee.

Voor de ijsliefhebbers: op het kleine terrasje bij El Gusto kost een bol 2,50 euro, 2 bollen 4,50 euro en 3 bollen 6,50 euro.

IJssalon El Gusto, Dorpstraat 3, Leest: open op vrijdag (18-23u), zaterdag en zondag van 14-20u; 0477.44.20.13

 © Leo De Nijn

 © Leo De Nijn

MEER OVER Net Open

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio