© ATV

Tall Ships Races en Bollekesfeest brengen 850.000 bezoekers naar de Scheldestad

Antwerpen -

De Tall Ships Races kwamen voor de zevende keer naar Antwerpen en dat hebben we geweten. En ook het Bollekesfeest deed zijn duit in het zakje. Beide evenementen samen lokten maar liefst 850.000 bezoekers naar de stad. “Na twee jaar was dit het volksfeest waar onze stad recht op had”, zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA)

Jan Stassijns

De Gentse Feesten ten spijt, was het grote volksfeest afgelopen weekend in Antwerpen te doen. Met 850.000 bezoekers, verspreid over vrijdag, zaterdag en zondag, zorgden de aanwezigheid van de tall ships én het Bollekesfeest voor een ongeziene drukte.

Dat was ook duidelijk voelbaar de afgelopen dagen. Op de route langs de veertig zeilschepen was er bij momenten geen doorkomen aan. Voetje per voetje schuifelde de massa langs de kathedralen van de zee. In het historische stadscentrum bleef geen terrasstoel onbenut.

Niet alleen schepen waren grote publiekstrekkers. Ook de randactiviteiten konden op bijzonder veel interesse rekenen. De traditionele parade van de bemanningsleden van de tall ships, trok van het Zuiderterras, via de Kaaien en het MAS naar het Havenhuis. Aan weerskanten stond een mensenzee naar de optocht te kijken.

De bemanning van het Indiase Marineschip Tarangini tijdens de parade. ©  Jan Van der Perre

Zowel op het Zaha Hadidplein, het Steenplein en de Grote Markt vonden er liveconcerten plaats en ook die vielen in de smaak. En dan was er nog het vuurwerk op zaterdagavond. Van op drie verschillende plekken gingen de vuurpijlen de lucht in.

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) blikt terug op een geslaagd weekend. “Dit waren fantastische dagen voor Antwerpen”, zegt hij. “De sfeer van machtige zeilschepen, het zicht van de vele masten en touwen met onze stad als decor, vervult elke Antwerpenaar met trots. Het is geen wonder dat zovelen van hen, en een massa bezoekers, daarvan kwamen genieten. De koppeling met het Bollekesfeest was ook een schot in de roos. Het was echt genieten. Na twee jaar was dit het volksfeest waar onze stad recht op had. Mijn dank aan iedereen die betrokken was bij de feilloze organisatie, want ze maakten van mij en zovele anderen een fiere Sinjoor. Ik kan niet wachten op de volgende editie.”

 ©  Jan Van der Perre

En die volgende editie volgt al binnen vier jaar. Zowel in 2026 als in 2030 is Antwerpen opnieuw gaststad van The Tall Ships Races. Daarboven kreeg de stad als eerste de titel van ‘Anchor Port’ van organisator Sail Training International.

Het vertrek

Maandag vertrekken de tall ships alweer uit Antwerpen. Dan start de tweede race van het evenement, richting het Deense Aalborg. En je kunt de schepen ook uitzwaaien. De uittocht start om 10u. Wil je de volledige vloot zien voorbijvaren, dan is Lillo of de bocht van Bath zeker een te overwegen optie. Je kunt ook zelf per schip opzoeken wanneer het vertrekt via Marine Traffic. Zoek op de naam van een schip en bekijk de ‘actual time of departure (ATD) of ‘estimated time of departure’ (ETD).

Tall Ships in Antwerpen - enkele cijfers

  • TS Tarangini uit India kwam voor de eerste keer naar Antwerpen, en legde meer dan 7.000 nautische mijlen af naar de Scheldestad.
  • Shabab Oman II ontving 34.000 bezoekers op het dek, en legde meer dan 6.000 nautische mijlen af naar Antwerpen.
  • De pilotcutter Jolie Brise, gebouwd in 1913, is één van de oudste deelnemende schepen, met nochtans de jongste bemanning: de gemiddelde leeftijd is 22 jaar
  • Wandeltraject langs alle schepen: +/- 3,5 km
  • Aantal deelnemende landen: 12
  • Meer dan 1.200 lopende meter aan schepen 
  • Bijna 100 masten
  • Meer dan 20.000 m² aan zeil op de schepen.
  • Meer dan 1.000 bemanningsleden en trainees

www.tallships.antwerpen.be/

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Tall Ships Races