Dit verzin je niet: Anne Zagré wordt opgevist na klacht, mag helemaal alleen weer lopen in de herkansing, en dan struikelt ze

Wie het niet zag, zou denken: Belgisch surrealisme, of een slechte Belgenmop. Voor Anne Zagré was het de pijnlijke realiteit op de 100m horden. Ze kreeg een herkansing na een klacht, mocht alleen lopen in een vol stadion, en struikelde toen. “Toen dacht ik: dit is mijn dagje niet.”

Hans Jacobs in Eugene

Ze werd fel aangemoedigd door de fans in het stadion, Anne Zagré. Helemaal alleen mocht ze lopen. Dat kwam zo: in de reeksen struikelde wereldkampioene en medaillefavoriete Nia Ali, ze nam ook een stukje van Zagrés horde mee en belandde zelf even in de baan van Zagré. De Belgische federatie diende een klacht in. De eerste werd verworpen, om een nogal eigenaardige reden: dat Zagré geen emoties toonde toen Ali in haar baan belandde, en de wedstrijd uitgelopen had, toch? Team Belgium gaf niet af: emotie of niet, dat is geen reden, zo hielden ze vol, en de tweede klacht kende wél succes. Zagré mocht, enkele uren na haar reeksen, nog eens proberen.

 ©  AFP

Zonder atletes die haar pushten, stevende ze toch af op de vereiste kwalificatietijd. En toen struikelde ze over de laatste horde, viel ze op haar buik, rolde ze verder over de finish. Kortom, een tranendal in de mixed zone? Integendeel, ze kon met zichzelf lachen en relativeren. “Ik bleef rollen, zodat ik toch de finish haalde. Je weet nooit dat ik nog een goeie tijd klokte. Neen, het ging zo snel maar ik dacht wel: dit is mijn dag niet. Ik maak exact dezelfde fout als op het vorige WK, in Doha. Ik voelde me goed, wilde daarom nog versnellen in de laatste rechte lijn, en struikel op de laatste horde. Dat ik helemaal alleen voor een vol stadion moest lopen, heeft mij niet nerveus gemaakt.”

Ze kreeg heel wat aanmoedigingen, ook van Gail Devers, de Amerikaanse legende op de horden. “Ze zei dat het haar ook al overkwam, en zei: ‘God has a plan’, God heeft een plan. Dit gebeurt niet zomaar, je komt hier sterker uit.’ En ze gaf me zelfs haar telefoonnummer en haar emailadres als ik met haar contact wilde opnemen. Ze gaf me zelfs trainingstips. Supersympathiek.” Ook sprintbom Michael Johnson tweette: “Deze sport kan zo brutaal zijn.”

Niet voor het eerst heeft Zagré tegenslag op kampioenschappen, met valse starts, met een val… Maar ze is tot meer te herleiden dan haar val. Dit was haar zevende WK. “Ik weet het niet waarom dit mij allemaal overkomt, ik heb in mijn carrière al zoveel tranen gelaten. Dit WK zal ik mij in elk geval blijven herinneren (lacht). Ik krijg hier een boost door. Ik heb mijn laatste woordje nog niet gezegd op de horden.” Herkansing, binnenkort op het EK in München.

 ©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Atletiek