©  AFP

Het Tour-rapport van de Belgen: een 11/10 voor “de Hulk”, maar er zijn nog heel wat landgenoten met een knap cijfer

15 van de 18 Belgen die in Kopenhagen aan de start stonden, sluiten in Parijs de Tour de France af. Dat Wout van Aert met voorsprong de meest succesvolle was, hoeven we niet te duiden. Dat doen zijn drie ritzeges, de groene trui én de superstrijdlust al. Daarnaast was er ook ritwinst én geel voor Yves Lampaert. Philipsen pakte eindelijke die etappezege waar hij al zo vaak dichtbij kwam. In de schaduw waren er ook eervolle vermeldingen voor Benoot, Teuns en Stuyven. Het is uiteraard nog wachten op de slotrit met de traditionele sprint op de Champs Elysées, die kan eventueel hier of daar nog iemand aan een hogere score helpen, maar onder licht voorbehoud zijn dit de punten

Stijn Joris en Wim Vos

Wout van Aert – 22ste op 1:35:55: De Hulk van de Tour

Naast Vingegaard en Pogacar was Wout van Aert zonder meer dé man van deze Tour. Hij deed ongeveer alles behalve hem winnen. Drie indrukwekkende ritzeges én onderweg nog even Pogacar de doodsteek geven op Hautacam, Van Aert speelde het allemaal klaar. We zouden haast al vergeten dat hij ook het groen won, omdat het intussen al haast vanzelfsprekend lijkt dat hij in die trui rondrijdt als een Hulk die een klasse sterker is dan de rest van het peloton. Hij krijgt zelfs nog een kans om op de Champs Elysées zijn tiende ritzege in de Tour te pakken. De superlatieven vlogen de voorbije weken in het rond, ook in de internationale pers.

Onze score: 11/10

 ©  BELGA

Yves Lampaert – 123ste op 4:45:34: De gele boerenzoon

Yves Lampaert boekte hét succes van zijn carrière door in Kopenhagen de openingstijdrit van deze Tour te winnen en een dag het geel te mogen dragen. Zijn interview achteraf ging de wereld rond. “Het was mooi om zoveel erkenning te krijgen voor die gele trui”, zegt Lampaert. “Tof ook dat dat zo internationaal werd opgepikt. Daarna pakten we nog een overwinning met Fabio, maar verder hebben we niet veel meer gepresteerd. Het was een zware Tour en ik heb echt geen power meer over, maar ik denk dat ik zeker niet de enige ben. Met twee ritzeges mogen we als team wel niet klagen en in Parijs krijgen we nog een mooie kans.”

Onze score: 9/10

 ©  AFP

Jasper Philipsen – 96ste op 4:00:11: “Ben alleen maar beter geworden”

Eindelijk was het raak, na acht podiumplekken sprintte Jasper Philipsen in Carcassonne naar zijn eerste ritzege in de Tour. In Cahors baalde hij wel na een nieuwe tweede plek. “Ik ben alleen maar beter geworden in deze Tour”, vertelde Philipsen. “Ik heb nog redelijk wat overschot en dat is een goed teken voor de Champs Elysées. Het is leuk om te zien dat ik de Tour zo goed doorkom, ik maak progressie en dat stelt me gerust voor de toekomst. Het zal zeker niet makkelijk zijn, maar zondag is alleen de overwinning goed genoeg.”

Onze score: 9/10

 ©  BELGA

Tiesj Benoot – 38ste op 2:23:34: Gedroomde luitenant

Benoot was één van de betrouwbaarste helpers van Jonas Vingegaard en ondanks een zware val, beet hij door en deed hij ook in de Pyreneeën nog zijn deel van het werk. “Dit is een Tour die ik nooit ga vergeten. Dat is eigenlijk nog een understatement. Ik heb hier super hard van genoten. Dit neem ik nog mijn hele leven mee. Daarnaast heb ik ook geleerd wat de waarde kan zijn van een goede osteopaat. (lacht) Verzorging en voeding maken het verschil in de derde week. Door die val was ik geen 100 procent meer, maar de dag nadat ik bijna uit de koers verdween, draaide ik toch nog als tiende Hautacam op”, vertelt Benoot.

Onze score: 8,5/10

 ©  BELGA

Dylan Teuns – 19de op 1:11:28: Gooi naar derde ritzege gedaan

Dylan Teuns probeerde het op (zijn) Planche des Belles Filles en in de Alpen en de Pyreneeën, maar echt meedoen voor een ritoverwinning zat er niet in dit jaar. Twee keer eindigde hij in de top tien met een zesde plek in Longwy en een zevende plaats in Foix. Hij vocht voor wat hij waard was en was de renner van zijn team die het meest in beeld kwam.

Onze score: 7,5/10

 ©  BELGA

Frederik Frison – 134ste op 5:29:21: ‘Ik reed een hele goede Tour”

Lotto-Soudal had aan Frederik Frison een goede werkkracht in deze Tour. Hij was vaak in de buurt van sprinter Caleb Ewan terug te vinden. “Ik vind zelf dat ik een heel goede Tour reed”, zegt Frison. “Ik ben één keer mee geweest in de vlucht en heb daarnaast mijn job gedaan voor Caleb. Ik denk wel dat ik mag zeggen dat ik de verwachtingen heb ingelost, maar in Parijs telt alleen nog de overwinning. Na alle pech die we kenden met de valpartijen van Caleb en Tim die ziek weg viel, moeten we het nu afmaken in die laatste rit om dat allemaal te vergeten.”

Onze score: 7,5/10

 ©  AP

Edward Planckaert – 113de op 4:33:44: “Mijn taken uitgevoerd”

In de schaduw verrichtte Edward Planckaert heel wat werk voor Jasper Philipsen en daarvoor oogstte hij terecht veel lof bij de broers Roodhooft. “Het was heel zwaar en nerveus”, zegt Planckaert. “Ik heb mijn werk wel kunnen doen en zat altijd op de juiste plaats. Soms liep er eens iets mis, maar aan het einde van de dag heb ik mijn taken wel uitgevoerd. Wat ik wel ga onthouden is dat ik iets meer op mijn tijdritfiets moet trainen want dat was zwaar afzien (lacht). In Parijs gaan we er nog één keer voor.”

Onze score: 7,5/10

 ©  BELGA

Jasper Stuyven – 84ste op 3:50:19: “Ik ga zeker blijven proberen”

In de Roubaix-rit reed hij nog bijna met Pogacar naar de kopgroep en daarnaast schoof hij nog af en toe mee in de vlucht zoals vrijdag in de rit naar Cahors. Alleen blijft het wachten op die eerste ritzege waar Jasper Stuyven zo op aast. “De etappe naar Arenberg was een gemiste kans voor mij, maar gelukkig wonnen wel een rit met Mads. Dat zorgde voor een goede sfeer. Alleen kwam ik voor ritwinst en het blijft frustrerend dat ik dat niet voor mekaar kreeg, maar ik ga zeker blijven proberen.”

Onze score: 7,5/10

 ©  BELGA

Amaury Capiot – 88ste op 3:53:23: “De ploeg is tevreden”

“Het was speciaal en ook heel plezant”, blikt Amaury Capiot terug op zijn eerste Tour. Hij moest zich veelal wegcijferen, maar vrijdag in Cahors legde hij alsnog beslag op de zesde plek. “Ik heb dagelijks gewerkt voor Quintana en Hofstetter. In de Alpen en de Pyreneeën had ik telkens één slechte dag, maar voor de rest heb ik gedaan wat van me gevraagd werd. De ploeg is daar ook tevreden over. Ik ben zelf blij met die zesde plek in die sprint naar Cahors, ik heb nog een goed gevoel en hoop op de Champs Elysées nog eens te mogen meedoen.”

Onze score: 7/10

 ©  BELGA

Kobe Goossens – 49ste op 2:46:35: Pechvogel die doorbeet

Voor zijn debuut in de Tour bleef Kobe Goossens niet van pech gespaard. Na een val raakte hij op de sukkel met zijn hand waar hij volgende week naar gaat laten kijken. “Ik ga dinsdag op controle want ik heb best nog veel last. Aan opgeven heb ik nooit gedacht, maar op sommige momenten had ik het echt zwaar. De Tour is veel grootser dan eender welke andere koers. Het is één van de leukste dingen die ik gedaan heb en ik ben niet echt in de problemen gekomen. Op het einde was het beste er wel af, maar dat is niet abnormaal in de snelste Tour ooit. Sportief had ik er meer van verwacht, maar mijn lichaam blokkeerde na die val. Dat moet genezen en kost veel energie. Ik heb er dus een beetje een dubbel gevoel bij”, aldus Goossens.

Onze score: 7/10

 ©  PRESSE SPORTS

Guillaume Van Keirsbulck – 126ste op 4:51:01: “Mijn werk gedaan”

Alpecin-Fenix had aan Guillaume Van Keirsbulck een goede helper in deze Tour. “De conditie was redelijk goed”, vertelde Van Keirsbulck. “In tegenstelling tot bij Wanty, was het niet de bedoeling om mee te gaan in ontsnappingen. We waren hier met een sprintersploeg. Ik heb mijn werk gedaan en ben geregeld bij de kopman gebleven. Morgen proberen we het nog eens. Het gevoel in de ploeg is goed en ik ben uiteraard ook blij dat ik Parijs haal.”

Onze score: 7/10

 ©  BELGA

Stan Dewulf – 66ste op 3:28:38: “Had gedacht iets sterker te zijn”

Het werd een bizarre Tour voor Stan Dewulf die bij AG2R-Citroën de ene ploegmaat na de andere zag uitvallen. “Het is bizar dat we maar met drie in Parijs gaan zijn”, zegt Dewulf. “De laatste dagen waren zeer raar. Mijn eerste Tour was wel een hele beleving. Ik had wel gedacht iets sterker te zijn en makkelijker in de ontsnappingen te kunnen zitten. Dat had ik me iets te makkelijk voorgesteld. Het niveau is hier echt super hoog, je kan dit zeker niet met de Vuelta vergelijken. Het niveau is echt super hoog. Gelukkig wonnen we wel een rit met Bob Jungels.”

Onze score: 6,5/10

 ©  BELGA

Philippe Gilbert – 78ste op 3:40:37: “In de Tour geniet je alleen als je wint”

Philippe Gilbert beleefde zijn laatste Tour de France met gemengde gevoelens. Hij ging een paar keer mee in de ontsnapping, maar moest nog voor de echte finale lossen. “In de Tour geniet je alleen als je wint. Dat hoort ook zo in topsport. We werken daar elke dag voor. Van die euforie hebben we niet mogen proeven. Ik heb veel voor de ploeg gewerkt, voor Ewan op kop gereden en op hem gewacht. We hebben er alles aan gedaan en hopelijk levert het nog iets op in Parijs”, zegt Gilbert.

Onze score: 6/10

 ©  BELGA

Florian Vermeersch – 110de op 4:28:42: “Wou iets meer in ontsnappingen zitten”

Florian Vermeersch was één van de grote afwezigen in ‘zijn’ kasseirit. Hij werkte zich uit de naad voor Ewan, maar kon zelf de spotlights niet opeisen. “Ik ben al bij al tevreden, maar had liever iets meer in de ontsnappingen gezeten, maar dat wordt alsmaar moeilijker. De sfeer in de ploeg was top, we gingen voor mekaar door het vuur. Ik wou graag uitrijden en dat is op papier soms makkelijker dan in de praktijk. Voor mijn eerste Tour ben ik hier blij mee, maar de ritoverwinning met Caleb ontbreekt wel”, zegt Vermeersch.

Onze score: 5,5/10

 ©  EPA-EFE

Brent Van Moer – 125ste op 4:49:10: “Ik reed een afwezige Tour”

Van Brent Van Moer verwachten we intussen dat hij regelmatig mee in de ontsnapping gaat, maar in deze Tour slaagde hij er niet in om echt in de frontlinie te koersen. Dat geeft hij ook zelf toe: “Voor mij persoonlijk was het een beetje een afwezige Tour. Ik had me graag een paar keer in de kijker gereden. Veel kansen waren er niet. De rit naar Arenberg had ik aangeduid, maar daar lukte het me niet. Toen Pedersen won, had ik ook willen mee zitten. Ik kan me niet super veel verwijten. Vorig jaar reed ik soms vanzelf weg en nu was het twee uur knokken om in de vlucht te zitten.”

Onze score: 5,5/10

 ©  BELGA

*Oliver Naesen, Tim Wellens en Nathan Van Hooydonck moesten om uiteenlopende redenen de Tour vroegtijdig verlaten.

Vastgoed

Jobs in de regio