©  BELGA

Wout van Aert in fraai gezelschap: deze renners wonnen de vorige tijdritten op de voorlaatste dag van de Tour de France

De voorlaatste etappe in de Tour de France, een tijdrit van 40,7 kilometer tussen Lacapelle-Marival en Rocamadour, zal voor veel Belgische wielerfans ongetwijfeld mooie herinneringen terugbrengen. Vorig jaar was het immers Wout van Aert die op de voorlaatste dag de tijdrit won. Zaterdagnamiddag start hij met hetzelfde doel in Lacapelle-Marival. Intussen doken wij terug in de archieven om te zien welke renners naast Van Aert de vorige tien afsluitende tijdritten in de Tour wonnen.

Sam Varewyck

Volg de voorlaatste etappe van de Tour hier LIVE!

2021: Wout van Aert

Beginnen doen we uiteraard met de triomf van Wout van Aert vorig jaar. In een tijdrit van 30,8 kilometer tussen Libourne en Saint-Émilion stond er geen maat op de Kempenzoon, die Kasper Asgreen en teamgenoot Jonas Vingegaard aftroefde en zo deel twee van een indrukwekkend drieluik afmaakte. Van Aert had eerder in die Tour al de etappe met een dubbele passage over de Mont Ventoux gewonnen en zou daags nadien ook de beste blijken in de koninklijke sprint op de Champs-Elysées.

  2020: Tadej Pogacar

  Voor de meest memorabele Tourtijdrit van de voorbije jaren moet u ongetwijfeld bij Tadej Pogacar zijn. De Sloveen verraste in 2020 op de voorlaatste dag vriend en vijand met een indrukwekkend machtsvertoon in een klimtijdrit van 36,2 kilometer naar de top van La Planche des Belles Filles.

  Pogacar begon de chronoproef als tweede in het klassement met 57 seconden achterstand op landgenoot Primoz Roglic. Pogacar reed echter iedereen naar de filistijnen in de Vogezen. Nummer twee en drie Tom Dumoulin en Richie Porte kregen maar liefst 1 minuut en 21 seconden aan de broek, Roglic verloor net geen twee minuten en moest het geel afstaan aan zijn jongere landgenoot. Ook de Belgen konden die dag even dromen, want Wout van Aert werd knap vierde op 1’31” van de ontketende Pogacar. (Lees verder onder de foto)

  Tadej Pogacar op weg naar ultieme glorie op La Planche des Belles Filles in 2020. ©  AFP

  2018: Tom Dumoulin

  Vier jaar geleden werd de neutrale liefhebber op een heel spannende tijdrit getrakteerd op de voorlaatste dag. Op een parcours van 31 kilometer tussen Saint-Pée-sur-Nivelle en Espelette was Chris Froome aanvankelijk de snelste man, maar Tom Dumoulin dook meteen daarna één luttele seconde onder zijn tijd. Geletruidrager Geraint Thomas strandde op 14 tellen van de Nederlander en werd derde. Die drie mannen stonden daags nadien ook op het eindpodium in Parijs: Thomas won de Tour voor Dumoulin en Froome.

  2017: Maciej Bodnar

  In Marseille, waar de start en finish toen in het Stade Vélodrome lagen, waren vijf jaar geleden de Polen aan het feest in de tijdrit op de voorlaatste dag. De verrassende Maciej Bodnar was slechts één seconde sneller dan zijn landgenoot Michal Kwiatkowski en pakte de grootste zege in zijn carrière. Chris Froome, deze keer in de gele trui, strandde opnieuw op plek drie: hij was amper zes seconden trager dan Bodnar, maar stelde wel zijn vierde eindzege in de Tour veilig.

  Maciej Bodnar viert feest in het Stade Vélodrome in Marseille in 2017. ©  EPA

  2014: Tony Martin

  In 2015 en 2016 was er nog een heuse bergrit daags voor Parijs, waardoor we ineens de sprong maken naar 2014. Regerend wereldkampioen tijdrijden Tony Martin blies toen de tegenstand weg op een parcours van 54 km tussen Bergerac en Périgueux. Nummer twee Tom Dumoulin moest maar liefst 1’27” toegeven, eindwinnaar Vincenzo Nibali werd derde op 1’33”.

  2012: Bradley Wiggins

  Tien jaar geleden zette Bradley Wiggins de puntjes op de i op de voorlaatste dag. In de chronoproef van 53,5 kilometer tussen Bonneval en Chartres maakte hij komaf met de kritiek die hij in de bergritten kreeg, toen Sky-teamgenoot Chris Froome hem moest opwachten. Wiggins pakte de tijdritzege met een duidelijke voorsprong van 1 minuut en 16 seconden op Froome en won de Tour de France in stijl.(Lees verder onder de foto)

  Een iconisch beeld: geletruidrager Bradley Wiggins balt de vuist na zijn tijdritzege in Chartres in 2012. ©  AFP

  2011: Tony Martin

  Ook in 2011 was Tony Martin de beste in de tijdrit op de voorlaatste dag. Toen werd die gereden op een traject van ruim 42 kilometer in en rond Grenoble. De zege van Der Panzerwagen werd echter overschaduwd door de triomftocht van Cadel Evans. De Australiër eindigde weliswaar 7 seconden achter Martin op plek twee, maar veroverde wel met overmacht de gele trui.

  Evans was nochtans als derde in het algemeen klassement aan de dag begonnen, achter de Luxemburgse broers Andy en Fränk Schleck. De Australiër moest 57 seconden goedmaken op geletruidrager Andy en deed dat met verve: de jongste van de Schleck-broers verloor maar liefst 2’31” op Evans, die als eerste - en tot nu toe enige - Australiër de Tour won.

  2010: Fabian Cancellara

  In een lijstje met vrij recente tijdritzeges kan behalve Tony Martin natuurlijk ook de naam van Fabian Cancellara niet ontbreken. Op een parcours van 52 kilometer tussen Bordeaux en Pauillac vochten de twee in 2010 een spannend duel uit, Cancellara trok met een verschil van 17 seconden uiteindelijk aan het langste eind. Nummer drie Bert Grabsch, nochtans ook een ex-wereldkampioen in dit vak, was al 1 minuut en 48 seconden trager.

  Andy Schleck deed intussen een moedige poging om Alberto Contador uit het geel te fietsen. Zonder succes, al zou Schleck de gele trui later alsnog krijgen toen Contador na zijn fameuze clenbuteroltest (cero cero cero...) uit de eindstand geschrapt werd. Frappant: Contador was bijna zes minuten trager dan dagwinnaar Cancellara, een grens die Schleck nipt overschreed.

  2008: Fabian Cancellara*

  In 2009 pakte de Tour uit met een ongeziene aankomst op de Mont Ventoux op de voorlaatste dag, maar een jaar eerder was er ‘gewoon’ een tijdrit gepland. De chronoproef van 53 kilometer tussen Cérilly en Saint-Amand-Montrond was een prooi voor de Duitser Stefan Schumacher, die eerder in die Tour ook al de individuele tijdrit in Cholet had gewonnen.

  De geschiedenisboeken tonen voor beide tijdritten echter een andere winnaar, want enkele maanden na de Tour raakte bekend dat Schumacher betrapt was op het gebruik van CERA (een vorm van epo, red.). De zege ging daardoor naar Fabian Cancellara, die als enige renner enigszins in de buurt van Schumacher was gekomen tijdens de tijdrit.(Lees verder onder de foto)

  Drie mannen die in dit lijstje voorkomen: Bradley Wiggins, Tony Martin en Fabian Cancellara.  ©  AFP

  2007: Cadel Evans*

  Ook bij de tijdrit op de voorlaatste dag van de Tour 2007 staat een sterretje, want Cadel Evans was aanvankelijk niet de winnaar op het traject van 55,5 kilometer tussen Cognac en Angoulême. Levi Leipheimer was 51 seconden sneller, maar de Amerikaan zou de tijdritzege en zijn derde plek in het algemeen klassement jaren later kwijtspelen. Dat gebeurde toen hij toegaf doping te hebben gebruikt in zijn tijd bij het US Postal-team van Lance Armstrong. Of hoe het vijftien jaar geleden andere tijden waren: de Tour werd in 2007 meermaals op zijn kop gezet door dopingschandalen.

  Vastgoed

  Jobs in de regio