De Wapper in huidige toestand. © Kathleen Michiels

Wapper krijgt heraanleg: “Eindelijk komt het ervan”

Antwerpen -

De Wapper, het plein centraal gelegen aan de Meir, krijgt een grondige heraanleg. Het wordt een plek waar shoppers, handelaars en passanten hun ding moeten vinden. Gunther Dieltjens van de oudste zaak daar, The Bistro, kijkt nu al uit naar een vernieuwde Wapper. “Het mag hier nu een echt plein worden”, zegt hij.

Rebecca Van Remoortere

De Wapper moet binnenkort een zogenoemd hedendaags en klimaatrobuust stadsplein zijn. Zo laat de stad Antwerpen weten. Concreet zegt dat nog niet veel over de plannen van het plein, maar die liggen dan ook nog niet op tafel. De stad stelt nu vijf ontwerpteams aan die aan de slag gaan met de Wapper.

Die teams hebben drie maanden de tijd om een visienota en schetsontwerpen aan te leveren. Een jury zal het uiteindelijk winnende ontwerpteam selecteren, maar ook de Antwerpenaren zullen de kans krijgen om feedback te geven op de inzendingen.

De teams krijgen wel een paar richtlijnen mee. Zo moeten zowel shoppers, horeca, handelaren, fietsers en voetgangers een plaats vinden op het plein. De Wapper moet een veilige, open en logische schakel tussen winkelgebied en theaterbuurt worden. Verder moet er meer groen en water voorzien worden om zo koelteplekken te creëren. De oversteek richting Theaterplein moet ook autoluw worden.

“Historisch gezien heeft het plein ook altijd al een bijzondere band gehad met water. In de 15de eeuw lag er op die locatie een rui die de stad van drinkwater voorzag. Deze structuur ligt momenteel ondergronds, maar kan opnieuw visueel opgenomen worden in het nieuwe ontwerp van de Wapper. Bovendien kan de stad zo inzetten op de buffering van regenwater uit de omgeving”, klinkt het.

Daarnaast moeten historische elementen zoals het Rubenshuis ook geïntegreerd worden in het ontwerp. Dat Rubenshuis gaat binnenkort wel vier jaar dicht voor een grondige renovatie.

Gunther Dieltjens van The Bistro op de Wapper is blij met de vooruitzichten. The Bistro is de oudste zaak op het plein en zit er al 34 jaar. “Er wordt al 25 jaar gesproken over een heraanleg, ik ben blij dat het nu echt gaat gebeuren. We mochten onze mening ook al doorgeven. Voor een ondernemer met een horecazaak zijn er aantal dingen belangrijk. Zo moet het niveau voor de passage op het plein beter. De laatste tientallen jaren is het plein alleen maar opgelapt en opgeknapt met bijvoorbeeld stukken asfalt over losliggende stenen. Ondertussen komen de boomwortels naar boven, die dan weer straatstenen scheef leggen. Dat is gevaarlijk. We willen meer kwaliteit voor de passanten”, zegt hij.

Verder is het plein vandaag ook geen echt plein, vindt Dieltjens. “Vroeger stond er een huisblok in het midden van wat nu de Wapper is. Dat huizenblok is afgebroken, maar het midden van het plein is nooit opengetrokken. Je kunt alleen langs de gevels van de twee kanten van het plein wandelen omdat er in het midden betonnen bloembakken staan. Wij zien graag een echt plein waarop ons terras rechtstreeks kan aansluiten op onze zaak.”

“En ook het water mag zeker blijven. Mensen kennen de Wapper niet als de Wapper, maar wel als dat pleintje met de fontein aan de Meir. Het water is ons herkeningspunt”, vindt de eigenaar.

Het definitieve ontwerp voor de Wapper is op dit moment voorzien voor de zomer.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners