De sloop op de terreinen van het voormalige FCI is volop bezig, de vroegere verffabriek van Axalta ligt al tegen de vlakte. ©  Dirk Vertommen

Fabrieken Axalta en FCI op ernstig vervuilde site gaan tegen de vlakte voor groot distributiecentrum

Mechelen -

De vroegere verffabriek van Axalta in Mechelen-Zuid is volledig gesloopt, de afbraak van het voormalige FCI is volop bezig. MG Projects Belgium, de nieuwe eigenaar van de terreinen, kan voor de sanering van de ernstig vervuilde site rekenen op de steun van de overheid. De stad heeft recent ook een omgevingsvergunning verleend om op de terreinen een groot nieuw distributiecentrum te bouwen. Dat is van belang voor bedrijven in de buurt zoals Kellogg’s.

Sven Van Haezendonck

Amper vier jaar geleden verloren 276 mensen hun job bij de sluiting van Axalta Coating Systems. Van de fabriek in de Antoon Spinoystraat is sinds kort geen spoor meer te bekennen. Ze is volledig met de grond gelijk gemaakt. De sluiting van het naburige telecom- en databedrijf FCI gaat al bijna twintig jaar terug. Daar sneuvelden in 2003 meer dan vierhonderd banen. Van die fabriek, die de jongste jaren diende voor distributieactiviteiten, loopt de sloop nog.

MG Projects Belgium is via Pinus Mugo NV ondertussen eigenaar van de terreinen. Dat Belgisch bedrijf heeft grote plannen met de site. De vennootschap heeft begin juli van het stadsbestuur een omgevingsvergunning bekomen voor de bouw van een groot distributiecentrum voor opslag en expeditie met bijbehorende kantoren. Het gele aanplakbiljet hangt uit. Er is sprake van een dynamische bedrijfsloods, CO2- en energieneutraal, met ruimtes die modulair worden opgebouwd. Op die manier moet het distributiecentrum vlot kunnen inspelen op toekomstige noden.

Pringles-fabriek verankeren

De herontwikkeling van de site is van strategisch belang voor bedrijven uit de omgeving. Onder andere voor de Pringles-fabriek van Kellogg’s is het nieuwe distributiecentrum belangrijk. “De fabriek is de jongste tijd aanzienlijk gegroeid. Door de realisatie van dit project heeft het bedrijf ervoor gekozen om zich duurzaam te verankeren in onze stad. We zijn daar natuurlijk blij om, want het is een belangrijke economische partner”, vertelt Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Economie.

De voormalige site van Axalta Coating Systems is een grote vlakte, tot vier jaar geleden was hier nog een fabriek actief. ©  Dirk Vertommen

Met het oog op zuinig ruimtegebruikt kijkt investeerder MG Projects Belgium naar de mogelijkheden naar gedeeld en meervoudig ruimtegebruik. Verder wordt de realisatie van een fysieke verbinding onderzocht, die het toekomstige distributiecentrum verbindt met het bedrijventerrein aan de overkant van het spoor. De verbinding zou zowel voor transport van goederen dienst kunnen doen als voor een warmtenet. “Dat zou een groot verschil maken, want er zou heel wat minder vrachtwagenverkeer nodig zijn”, zegt schepen Geypen.

Werkzekerheid bieden

Ook Jo Brouns (CD&V), Vlaams minister van Economie, onderschrijft het bijzondere economisch belang van het project. “Het biedt niet enkel ruimte voor nieuwe economische activiteit, hiermee verankeren we tegelijk de bestaande bedrijvensites. Zo creëren we niet enkel nieuwe activiteiten, maar bieden we ook meer zekerheid aan de mensen die vandaag al in Mechelen-Zuid werken”, zegt hij.

Op zijn aangeven heeft de Vlaamse regering een week geleden het licht op groen gezet voor een brownfieldconvenant voor de site. Bij de herontwikkeling biedt Vlaanderen de investeerders voordelen op administratief-juridisch en financieel vlak. “Daarmee blazen we een verwaarloosde site nieuw leven in en kunnen we onze schaarse ruimte opnieuw gebruiken, in plaats van nieuwe gronden te moeten aansnijden”, legt minister Brouns uit.

PFAS in grondwater

De bodem van de site is ernstig vervuild met minerale olie, BTEX en trimetthylbenzeen. In het grondwater zijn verhoogde concentraties aan PFAS gemeten. Na de sloop wordt die vervuiling aangepakt. In samenwerking met OVAM moet de ontwikkelaar de nodige maatregelen nemen voor verder onderzoek en opvolging van de vervuiling. Indien nodig volgt er na de werkzaamheden voor de sanering ook nog een langdurige monitoring van het grondwater.

LEES OOK:

Na 30 jaar leegstand zet Vlaamse regering licht tweede keer op groen voor herbestemming stadskanker

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio