De heraanleg moet Centrum West omvormen tot een aangename en fietsveilige woonbuurt. 

De heraanleg moet Centrum West omvormen tot een aangename en fietsveilige woonbuurt. © Tommy Maes

Heraanleg Mol Centrum West start in tweede helft van september

Mol -

De gemeente Mol wil de buurt Centrum West transformeren in een aangename en fietsveilige woonbuurt. Daarnaast vernieuwt Pidpa de riolering en breidt Fluvius het bestaande warmtenet uit. De heraanleg van Centrum West start in de tweede helft van september.

Het project Centrum West omvat de Collegestraat, Vennestraat, Schansstraat (deel tussen Collegestraat en Edmond van Hoofstraat), Gasstraat, Asstraat, Gasthuisstraat en Sint-Pieterstraat (deel tussen Adolf Reydamslaan en Rondplein). In 2017 werkte de gemeente tijdens een participatietraject nauw samen met buurtbewoners om de krijtlijnen voor het project uit te tekenen.

De buurtbewoners kozen resoluut voor een aangename woonomgeving met absolute prioriteit voor veilige fietsvoorzieningen. Het behoud van het eenrichtingsverkeer ontmoedigt sluipverkeer in de buurt. In de tweede helft van september is het zo ver. Dan start de heraanleg van Centrum West. Een exacte datum is op dit moment nog niet bekend, maar wordt in de loop van augustus verwacht.

Fietsstraten

Drie straten krijgen een volledige herinrichting als fietsstraat: de Collegestraat (deel tussen Markt en Gasthuisstraat), Vennestraat en Schansstraat. Daarnaast krijgen de Asstraat en een deel van de Gasstraat en de Sint-Pieterstraat een fietsvriendelijke inrichting. Tenslotte omvat het project ook de aanleg van een fietsveilige aansluiting van de Collegestraat en Sint-Pieterstraat met de Jakob Smitslaan.

Drie kruispunten in de buurt worden verhoogd: Collegestraat-Gasstraat-Gasthuisstraat, Collegestraat-Vennestraat-Schansstraat en Gasstraat-Asstraat. Ter hoogte van de ingang van het Boulevardpark en woonzorgcentrum Witte Meren in de Collegestraat komt er een verhoogde oversteekplaats, net als bij Campus Sint-Lutgardis in de Vennestraat.

Riolering en warmtenet

Naast de herinrichting van de wegen wordt het verouderde gemengde rioolstelsel in de buurt Centrum West vervangen door een gloednieuwe riolering met gescheiden afvoer van regenwater en afvalwater. Fluvius maakt van deze werken gebruik om het ondergronds warmtenet aan parking Den Uyt verder uit te breiden via de Vennestraat en Collegestraat richting Gasthuisstraat en een stukje Edmond van Hoofstraat (tussen Gasthuisstraat en Schansstraat).

De werkzaamheden verlopen in vijf fasen. De totale tijdsduur wordt geraamd op twee jaar. (mto)

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio