©  REUTERS

Groen definitief rond de schouders van Wout van Aert in Tour: “Hij mag trakteren”

Met 416 punten in de rugzak, valt Wout van Aert niet meer bij te benen in het puntenklassement. Dichtste achtervolgers Pogacar en Philipsen pakten gisteren ook nog punten, maar komen niet eens de helft van het totaal van WvA. “Eigenlijk was ik er vandaag niet eens mee bezig.”

Stijn Joris

Hij graaide nog 17 puntjes mee in de tussensprint waarin hij tweede eindigde na Philipsen. Niet dat er nog iemand aan twijfelde, dat het goed zou komen, de enige vraag was: wanneer heeft hij mathematische zekerheid? Na rit 17 dus, eigenlijk al na de tussensprint. Van Aert moest daarin wel de duimen leggen voor Philipsen, maar de 17 punten die de tweede plek hem opleverden volstonden om zijn kloof uit te bouwen tot 220 punten. Exact het aantal dat er nog te rapen viel. Op dat moment kon Philipsen hem alleen nog bedreigen als hij alle resterende ritten én tussensprints won. Eens over de meet op Peyragudes bleven er maar 200 punten meer over en nu is de voorsprong die Van Aert opbouwde dus niet meer te overbruggen. Blijft er nog maar één uitdaging over: het record van Sagan – niet zijn beste maatje – verbreken. Dat staat op 477 punten. “Bijzonder mooi”, zei Van Aert. “Al is er nog wel één voorwaarde natuurlijk: ik moet nog heelhuids in Parijs raken. Eigenlijk was ik er vandaag niet eens mee bezig, maar ik ben er wel heel erg blij mee natuurlijk.”

 ©  REUTERS

Eerste doel afgevinkt voor Jumbo-Visma en de Nederlandse formatie kwam gisteren ook een stuk dichter bij het hoofddoel: het geel voor Vingegaard. “We hadden de voorbije dagen al wat rekenwerk gedaan en eigenlijk kon het enkel nog misgaan als iemand alle tussen- en eindsprints wist te winnen. We waren er dus al voor vandaag gerust in. Met meer dan 400 punten verdient Wout het helemaal. We hebben nu nog enkele dagen om ook het geel veilig te stellen en daar hebben we ook het volste vertrouwen in.”

Tiesj Benoot was al langer overtuigd dat Van Aert die groene trui zou pakken. “Dat was eigenlijk al even geen issue meer. We gingen er wel zo’n beetje vanuit. Ik heb er niet meteen veel aan geholpen, maar ben natuurlijk wel trots dat ik bij het team zit dat dit klaarspeelt. Of Wout vanavond mag trakteren? Dat mag hij altijd. (lacht)”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vastgoed

Jobs in de regio