© atv

Zeg niet langer “oud-schepen”, maar wel “baron Heylen”: zij kregen adellijke titel of ereteken van koning Filip

Een dag voor de nationale feestdag deelt koning Filip traditioneel adellijke titels en eretekens uit. Dit jaar worden bijvoorbeeld de Antwerpse schepen Philip Heylen en de voorzitter van het Forum der Joodse Organisaties Regina Sluszny verheven tot baron, wordt schrijfster Alicja Gescinska Commandeur in de Leopoldsorde, en worden schrijver Bart Van Loo en Child Focus-CEO Heidi De Pauw Commandeur in de Kroonorde.

dhs, jvh

Zij worden baron:

Philip Heylen

Als oud-gemeenteraadslid en schepen van de stad Antwerpen “droeg Heylen bijzonder bij tot de economische uitstraling van het land”, “hij was ook zeer actief in de Vlaamse culturele sector”.

Philip Heylen ©  Jan Van der Perre

Regina Sluszny

Sluszny moest tijdens de Tweede Wereldoorlog omwille van haar joodse afkomst onderduiken. Ze getuigde daar na de oorlog over in veel scholen. Werd ook voorzitter van het Forum der Joodse Organisaties en voorzitter van de vzw ‘Het ondergedoken kind’.

Regina Sluszny ©  BART DEWAELE

Michel Pradolini

Pradolini werkte aanvankelijk als bemanningslid op verschillende schepen, werkte later voor verschillende rederijen, en richtte nadien zijn eigen onderneming op. Hij werd in 2005 voorzitter van Olse Merksem SC, dat in 2014 werd omgedoopt tot City Pirates Antwerpen, een voetbalclub die uitgroeide tot een toonaangevend sociaal project met meer dan 1.400 leden uit kwetsbare milieus. “Via het voetbal geeft dit project Antwerpse kinderen kansen, en leren ze competenties aan met aandacht voor gelijkwaardigheid en respect”.

Michel Pradolini ©  Dirk Kerstens

Charlotte Lhoist

Zij is voormalig bestuurder van de Lhoist Groep, en zet zich al 20 jaar in op het vlak van de filantropie “door aanzienlijke financiële middelen vrij te maken voor caritatieve en sociale projecten”.

André Querton

Na een diplomatieke carrière van 25 jaar was Querton de laatste 20 jaar actief in de uitgeverij, de media, en de filantropie – samen met zijn vrouw Charlotte Lhoist. “Hij is vooral actief op het gebied van de zorg voor gezinnen van chronisch zieke kinderen en vluchtelingen, maar ook op het gebied van sociale huisvesting en sociaal onderwijs.”

Brigitte Velkeniers-Hoebanckx

Velkeniers-Hoebanckx is professor aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije Universiteit Brussel en medisch diensthoofd Endocrinologie van het UZ Brussel. Ze was de eerste vrouwelijke voorzitter van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde.

Bernard Gilliot

Voormalig vicevoorzitter van Tractebel/Suez en voormalig voorzitter van het VBO. “Hij is de drijvende kracht achter het Reboot4You-project dat zich richt op jonge werklozen in België, door synergieën te creëren tussen de privésector en Defensie. Onder zijn toezicht is onlangs een kaderovereenkomst gesloten die de opleiding van honderden jonge werklozen mogelijk maakt.”

Bernard Gilliot ©  BELGA

Cédric Blanpain

Specialist in interne geneeskunde, mondiaal erkende onderzoeker naar kanker, en laureaat van de Francquiprijs 2020. Ook directeur van het laboratorium ‘Stamcellen en Kanker’ van de faculteit Geneeskunde van de ULB.

Cédric Blanpain ©  ULB

Dominique Bron

Bron is het voormalige hoofd van de dienst hematologie van het Jules Bordet Instituut, emeritus gewoon hoogleraar aan de faculteit Geneeskunde van de ULB, en lid van de Koninklijke Academie van Geneeskunde.

Martine Reijnaers

Reijnaers oefende vanaf 1983 diverse functies uit in het familiebedrijf Reynaers Aluminium, waar ze sinds 2021 voorzitter van de raad van bestuur is.

Zij worden Commandeur in de Leopoldsorde (de hoogste en belangrijkste van de drie nationale orden):

Alicja Gescinska

Gescinska is schrijfster, televisiemaakster, en filosofe, verbonden aan de Universiteit van Buckingham. Ze is vicevoorzitter van PEN Vlaanderen en VUB Fellow, en publiceert regelmatig columns in de geschreven pers.

Alicja Gescinska ©  Joren De Weerdt

Hassan Jarfi

Jarfi werkte als leerkracht islamitische godsdienst aan het Athénée Royal Charles Rogier in Luik. Na de homofobe moord op zoon in 2012 werd hij werd oprichter van de ‘Fondation Ihsane Jarfi’, met als doel de strijd tegen alle vormen van discriminatie en racisme. De stichting zet zich in voor gelijkheid, tegen discriminatie, en voor een dialoog tegen intolerantie.

Hassan Jarfi ©  Marc Herremans - Corelio

Regnier Haegelsteen

Haegelsteen is voormalig voorzitter van het Directiecomité van Bank Degroof, voorzitter van de Fondation Saint-Luc, een stichting die fondsen verzamelt ten gunste van het ‘Institut Roi Albert II’ (een kanker- en hematologisch instituut), en voor een centrum voor protontherapie.

Didier Matray

Baron Matray was advocaat en professor emeritus aan de faculteit Rechten van de Universiteit van Luik. Hij is een voormalig Regent van de Nationale Bank van België, en voorzitter van de raad van bestuur van de Belgisch-Luxemburgs-Duitse Kamer van Koophandel.

Zij worden Commandeur in de Kroonorde:

Bart Van Loo

De schrijver en conferencier “maakte de geschiedenis van ons land beter bekend door zijn boeken: o.a. het befaamde ‘De Bourgondiërs’ en de bijhorende radioreeks, en zijn biografie van Napoleon”.

Bart Van Loo ©  Geert Van de Velde

Heidi De Pauw

De criminologe en CEO van Child Focus “heeft door middel van haar organisatie een discrete en efficiënte rol gespeeld in de recente overbrenging naar België van een veertigtal Oekraïense gehandicapte kinderen, en van Belgische kinderen uit de Syrische gevangenenkampen”.

Heidi De Pauw ©  Simon Mouton

Ann Van Hoey

Van Hoey – de echtgenote van televisiemaker Marc Uytterhoeven – debuteerde op haar vijftigste als keramiste. “Ze won tussen 2012 en 2018 verschillende prijzen in het buitenland. Haar werk staat in galerieën en musea over de hele wereld, bijvoorbeeld het Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel, het Museum of Arts and Design in New York, en het Cheongju International Craft Museum in het Zuid-Koreaanse Cheongju.

Ann Van Hoey ©  Gil Plaquet

Geneviève van der Straten Ponthoz

De barones speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog een cruciale rol bij de redding van de verborgen kinderen van de ‘Foyer Léopold III’, die zich in het kasteel van Beloeil bevonden. Ze viert op 21 augustus haar honderdste verjaardag.

Anneleen Leenaerts

Na studies aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en de École Normale de Musique de Paris werd Leenaerts in 2010 aangesteld als soloharpiste bij de Wiener Philharmoniker en de Weense Staatsopera. Tussen 1997 en 2010 won ze 23 belangrijke prijzen op internationale harpwedstrijden.

Marie Françoise Plissart

Fotografe en videokunstenares Plissart “vernieuwde het genre van de fotoroman grondig”. Haar werk over Kinshasa leverde haar de Gouden Leeuw op tijdens de Architectuurbiënnale van Venetië in 2004.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER