Pakket noodmaatregelen om personeelstekort zorg aan te pakken: belastingvoordeel voor gepensioneerden die bijspringen
De federale regering is het eens geraakt over een pakket noodmaatregelen om het personeelstekort in de zorgsector te verhelpen. Het gaat onder meer om een regime waardoor werklozen die in de zorg aan de slag gaan een deel van hun uitkering kunnen behouden, zo maakte minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) dinsdag bekend.
De zorgsector staat onder meer door het coronavirus al lang onder zware druk. Volgens Vandenbroucke blijft dat allicht nog even zo, en drongen noodmaatregelen zich op.
De regering heeft onder meer beslist een aantal maatregelen die sinds corona van kracht waren, te verlengen. Zo kunnen gepensioneerden onbeperkt bijverdienen in de zorg, zowel in de federale sectoren als in de zorgvoorzieningen die onder de deelstaten vallen. Dat stelsel blijft overigens ook van toepassing op het onderwijs, zei Vandenbroucke dinsdag op een persconferentie.
Voor de zorg komt daar nog een gunstig belastingregime bij. Ook de mogelijkheden voor vrijwilligerswerk en studentenarbeid in de sector worden uitgebreid. Daarnaast kan wie minstens drie maanden werkloos is aan de slag gaan in de zorg met het behoud van een kwart van de uitkering, voor maximaal drie maanden. Volgens Vandenbroucke is het de bedoeling dat mensen binnen de sector een opleiding kunnen volgen en zo in de zorg aan de slag blijven.
Tot slot maakt de regering eenmalig extra budgetten vrij. Het gaat om 21 miljoen euro voor ziekenhuizen die investeren in systemen die een aantal eerder administratieve van verpleegkundigen kunnen overnemen. Voor elke euro die het ziekenhuis op tafel legt, komt er een euro overheidsgeld bij.
Via het zorgpersoneelfonds komt er nog eens 20 miljoen euro specifiek voor de federale sectoren, zoals de ziekenhuizen. Tot slot wordt het opleidingsprogramma ‘Kies voor de zorg’ gespijsd met 24 miljoen euro omdat de huidige budgetten volgens Vandenbroucke niet volstaan voor het aantal geïnteresseerden.
Hoofdpunten
RECONSTRUCTIE. Hoe het perfecte uur Mathieu van der Poel zijn vijfde wereldtitel opleverde
Wout van Aert grijpt kans niet: “Ik was in de war en vergat mijn eigen sprint te rijden”
VIDEO. Tranen bij kleine Georges: Wout van Aert kan zoontje niet troosten met zilveren medaille na WK veldrijden
Entourage van Mathieu van der Poel ontploft: “Tijdens die sprint gierde de adrenaline door ons lijf”
MEER OVER
ALLEMAAL ANTWERPEN. “Ik heb geen gsm, auto of bankkaart”
Elke weekdag plukken onze reporter en fotograaf een toevallige voorbijganger van straat voor een …
Bart Moeyaert (58), veertig jaar na droomdebuut ‘Duet met valse noten’: “Ik was toen bijna even oud als mijn lezers”
Kent u een Vlaamse jeugdroman die populairder is dan Duet met valse …
Havenexpert over de toekomst van onze havens: “Spoorvervoer wordt belangrijk, maar in de praktijk zijn er nog te veel drempels”
In een uitgebreid onderzoek werpt haveneconoom Theo Notteboom zijn licht op de toekomst van onze …
Forse investering in spoorvervoer in de haven moet files op de weg tegengaan
Infrabel, de infrastructuurbeheerder van het spoor, en de bedrijven BASF en Combinant investeren …