Kamerfractieleider Peter De Roover. ©  BELGA

Oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang streng voor pensioenhervorming: “De Croo gaat nog maar eens op de knieën voor de PS”

Oppositiepartij N-VA is geenszins onder de indruk van het pensioenakkoord van de federale regering. “De regering-De Croo besliste om geen pensioenhervorming door te voeren, maar een symbolisch non-akkoord”, aldus Kamerfractieleider Peter De Roover. Ook voorzitter Bart De Wever is teleurgesteld. “De Croo gaat nog maar eens op de knieën voor de PS.”

mtmBron: BELGA

LEES OOK. Minstens 20 jaar effectief werken voor minimumpensioen en nieuwe pensioenbonus: dit weten we al over de nieuwe pensioenhervorming

“Wat onze toekomstige generaties nodig hebben, is een robuust toekomstplan. Wat ze krijgen, is een kibbelende regering die na weken marathonvergaderen het woord akkoord aflevert”, zo luidt de eerste reactie van N-VA op het pensioenakkoord. “De vergrijzingsfactuur zal een loodzware hypotheek leggen op ons beleid van morgen, maar de Vivaldi-regering blijkt onmachtig dat fundamentele probleem aan te pakken”, concludeert De Roover. 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever uitte via Twitter zijn teleurstelling in het bereikte akkoord. “In een land waar alle financiële parameters op donkerrood staan, gaat De Croo nog maar eens op de knieën voor de PS. Grotendeels niet werken quasi gelijk aan een leven lang wel werken voor een pensioen. Onbetaalbaar en schandalig.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Regering schuift pensioenfactuur voor zich uit”

Vlaams Belang vindt het “mini-pensioencompromis” dat de federale regering maandagnacht heeft bereikt, dan weer “een symptoom voor Vivaldi”. “Men doet alsof men oplossingen vindt, maar ze geloven er zelf niet in. Ze schuiven de pensioenfactuur voor zich uit door een gebrek aan samenhang, gebrek aan visie en gebrek aan leiderschap”, reageert partijvoorzitter Tom Van Grieken.

Van Grieken wijst erop dat de voorwaarde voor toegang tot het minimumpensioen wordt vastgelegd op 20 jaar werken, maar dat die maatregel pas geldig is voor wie de leeftijd van 53 jaar heeft bereikt in 2024. “Een grondige hervorming om te geven wat de Vlaming verdient, blijft dus uit”, concludeert Van Grieken, die vaststelt dat “deze regering helemaal niets doet aan de intrinsieke onduurzaamheid en onbetaalbaarheid van het Belgisch stelsel”.

LEES OOK. Ook regeringspartijen reageren gemengd op pensioenakkoord: PS is verheugd, Vooruit-voorzitter Conner Rousseau teleurgesteld

Ook de pensioenbonus ligt volgens Van Grieken nog niet vast. “Er is een akkoordje dat het zou gaan om een extra netto pensioen van 300 à 500 euro per gewerkt jaar, maar daar moeten ze nog verder over onderhandelen. Bovendien moet deze maatregel nog berekend worden zodat ook daar in het najaar nog veel ruzie over gemaakt zal worden. De Vlaming wordt als een citroen uitgeperst, maar krijgt enkel gelanterfanter door de regering en een oneerlijk pensioen terug”, concludeert de partijvoorzitter.

Na wekenlange onderhandelingen raakte het kernkabinet van de federale regering het maandagnacht eens over een pensioenhervorming. Er komt een nieuwe pensioenbonus en de toegang tot het minimumpensioen wordt beperkt tot de mensen die effectief twintig jaar hebben gewerkt. Het deeltijds pensioen en het vervroegd pensioen daarentegen verdwenen van de onderhandelingstafel, net als de pensioenen bij Defensie en het rijdend personeel van de NMBS.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER