©  EPA-EFE

Russische tennisster Daria Kasatkina komt uit de kast: “Belangrijkste is om goed in je vel te zitten”

De Russische tennisster Daria Kasatkina (WTA 12) heeft maandag bekendgemaakt dat ze een relatie heeft met iemand van hetzelfde geslacht. Ze probeert daarmee de homofobie in haar thuisland aan te kaarten.

Bron: BELGA

“Het is lastig en het heeft geen zin om in de kast te blijven zitten”, vertelde ze in een interview dat werd afgenomen in Spanje. De Russische deed in een interview op het kanaal van Youtuber Vitia Kravtchenko dat ze momenteel een vriendin heeft.

“Je ligt in de knoop met jezelf zolang je het niet vertelt. Daarna moet iedereen zelf beslissen hoe hij of zij zich wil openstellen en in welke mate. Het belangrijkste is dat je goed in je vel zit”, aldus de 25-jarige Kasatkina. 

De voormalige pupil van Philippe Dehaes betreurt het feit dat homoseksualiteit in Rusland nog altijd taboe is. “Er zijn veel onderwerpen die niet besproken worden en verboden zijn, dus het is niet verwonderlijk.” Volgens Kasatkina is het leven in Rusland veel moeilijker als je ervoor “kiest om als homo door het leven te gaan.”

Traditionele waarden

Homoseksualiteit werd in Rusland tot 1993 als een misdaad beschouwd en tot 1999 als een geestesziekte. Russische leden van de LGBT-gemeenschap krijgen vaak te maken met vijandigheid, geweld en soms zelfs moord.

Kasatkina heeft haar moment strategisch gekozen, want maandag werd in het Russisch parlement een nieuw wetsvoorstel ingediend die de verspreiding van informatie over “niet-traditionele seksuele relaties” onder het publiek zou verbieden. In 2013 werd er al een wet aanvaard tegen homoseksuele “propaganda”. Daarmee werd de verspreiding van dergelijke informatie aan minderjarigen al verboden. 

Veel LGBT+ ngo’s zeggen dat de wet wordt gebruikt als voorwendsel om homoseksuelen te vervolgen in een land waar Vladimir Poetin en de Orthodoxe Kerk pleiten voor traditionele waarden. Volgens hen is het Westen “ontaard”‘. 

Een paar uur na het interview plaatste Kasatkina een foto op haar Instagram-account waarop ze te zien is met een andere vrouw. In de commentaar werd enkel een hartje neergepend.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vastgoed

Jobs in de regio