De nieuwe dartsshop komt in de Albert Kanaalsraat. © givl

Nijlense darters juichen nieuwe winkel van Kim Huybrechts toe: “Met zijn naam en uitstraling zal hij veel volk lokken”

Nijlen -

Kim Huybrechts, dartsfenomeen en Nijlenaar, start binnenkort een dartswinkel op in het centrum van Nijlen. Hij is de eerste Belgische profspeler die een eigen dartsshop opent. De vraag is of dit hier een succes kan worden, maar bij navraag blijkt Nijlen zelfs een beetje het dartswalhalla uit de regio te zijn met tal van clubs en toernooien. Een betere plaats om een winkel te beginnen kon Kim Huybrechts niet bedenken. Het merendeel van de ondervraagden blijkt ook positief over het welslagen van de winkel.

Gino Van Looy

Op een warme zaterdagmiddag is er in de Albert Kanaalstraat niet veel volk te bespeuren om te vragen wat ze vinden van de nieuwe winkel die hier binnenkort komt. Maar gelukkig is er op de hoek van de straat café De Nieuwe Roskam, waar ook veel gedart wordt. Binnen zitten enkele mannen aan de toog, cafébaas Jonas Van Nuffelen staat ons graag te woord over zijn nieuwe overbuur. “Zelf heb ik hier drie dartploegen”, zegt Jonas. “Twee die elektronische darts spelen en een die gewone blok speelt. Elke ploeg telt zo’n dertien spelers, dus je mag wel zeggen dat het hier een dartscafé is. Zelf smijt ik af en toe een pijltje.”

“Dat Kim Huybrechts hier een winkel opent, vinden we natuurlijk fantastisch. Met zijn uitstraling zal hij wel volk van buiten Nijlen lokken ook, maar ik denk dat mijn spelers er ook wel naartoe zullen trekken. Ze kunnen wel iets van hem leren. Trouwens, Kim speelt ook bij Oase uit deelgemeente Kessel, een van onze tegenstanders in de competitie.”

Concurrentie voor andere dartswinkel

Jonas verwijst ons door naar Gert Luyten, die hij een zeer goede darter noemt. Gert volgt van aan de toog de Tourrit van de dag op televisie. “Vroeger haalde ik wel een zeker niveau”, zegt Gert. “Ik ben nog Belgisch kampioen geweest bij de juniores op de elektronische darts. Toen trainde ik zeer veel, maar nu heb ik geen tijd of goesting meer. Ik volg Kim uiteraard wel op televisie.”

Café De Nieuwe Roskam van Jonas, op enkele meters van waar de nieuwe shop komt, is de thuisbasis van drie dartploegen. ©  givl

Een andere caféklant roept dat Gert nog wel dart en zelfs een toernooi gewonnen heeft. “Ach, ja, een tijdje geleden werd er in Nijlen een toernooi georganiseerd. Ze vroegen me mee te doen, maar het was al lang geleden. In de poules lag ik eruit, maar ik heb wel de verliezersronde gewonnen. Dat Kim hier een dartshop opent is op zich niet slecht, maar er is al een dartshop in Nijlen. Voor die eigenaar vind ik het wel jammer. Hij organiseerde dat grote toernooi en heeft ook een hart voor darts. Ik weet ook niet of de Nijlense spelers van winkel gaan veranderen, hoewel de andere vooral een onlineshop is. Misschien is de hype al wat voorbij. Ik ben benieuwd.”

Gert en Davy broederlijk aan de toog. © givl

Zijn buur Steve Mols heeft het gehoord en pikt in. “Ik denk dat dit wel een succes gaat worden. Huybrechts is gekend in heel het land. Er gaan ook mensen van Antwerpen en omstreken naar hier komen. Ik hoop alleszins dat het gaat aantrekken, dat zou mooie reclame zijn voor de gemeente.”

Ook Jurgen wil nog iets toevoegen. “Momenteel is darts heel populair in Nijlen, niet alleen in de cafés. Er zijn plaatsen waar twee keer in de week met een tiental man geworpen wordt. Aan klanten is er hier dus geen gebrek.”

Jonas vertelt me om ’s avonds nog eens terug te komen, omdat er dan enkele fanatieke darters aanwezig zullen zijn.

Darts leeft in omgevingZo gezegd, zo gedaan en om half negen sta ik er weer. De man die ik moet hebben, is Peter Vermeulen, speler in de ploeg van De Nieuwe Roskam, wandelende encyclopedie van het plaatselijke darts en ook nog eens kampioen van Nijlen. “Ik ken Kim redelijk goed en het is een heel rustige en aangename man, ideaal om zo’n winkel te runnen. Ook zijn vrouw Dana is een topdarter en zelfs zijn ouders en schoonouders kennen er veel van. Om maar te zeggen, je zal er met kennis van zaken voortgeholpen worden. Dat is niet in alle zaken zo. Ik heb ik het niet over de andere dartwinkel in Nijlen, want die is ook gepassioneerd en heeft het grote darttoernooi hier laatst georganiseerd. Maar soms zie ik mensen aan hun bestaande zaak een dartwinkel bij aanbreien om mee te varen op de hype, maar ze kennen er niks van. Daarom denk ik dat Kim succes gaat hebben, omdat hij bekend is en de mensen echt gericht tips kan geven, zeker met zijn workshops.”

Peter Vermeulen, de dartkampioen van Nijlen, gelooft er wel in dat de nieuwe dartsshop een groot succes zal worden. © givl

“Hij gaat ook nog eigen merchandising uitbrengen. Ook dat is goed gezien en zal wel een succes worden. Bovendien zijn er klanten genoeg. Wij hebben drie clubs, de Bonten Os hier wat verder heeft er drie, Oase waar Kim zelf speelt en Belle Vue heeft er een. Darts heeft hier in de regio altijd geleefd. Vroeger had je in Lier een liga waar de beste spelers van België naartoe kwamen. Of het geen idee is om een Nijlense Liga op te starten? Dat valt te bezien, maar enkele grote toernooien moet hier wel kunnen.”

Davy Wats en Geert De Schutter willen van op het terras ook nog wat kwijt. “Wij spelen hier ook bij de club, elektronische darts wel. We zijn benieuwd of Kim daar ook materiaal zal van verkopen. Als hier iets georganiseerd wordt, springt hij wel eens binnen. Hij is zeer sympathiek. We gaan er zeker eens een kijkje nemen. Je zal al wel gehoord hebben dat darts hier in de omgeving leeft. Ik denk dat hij wel klanten genoeg zal hebben, met zijn naam en uitstraling.”

Geert en Davy hopen ook op spullen voor electronische darts. © givl

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Buurtreportage Mechelen