Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns is er voor Het Zegel opnieuw een brownfieldconvenant goedgekeurd. ©  Dirk Vertommen

Na 30 jaar leegstand zet Vlaamse regering licht tweede keer op groen voor herbestemming stadskanker

Mechelen -

De Vlaamse regering heeft voor de tweede keer een browfieldconvenant goedgekeurd voor Het Zegel in Mechelen. Dat moet een projectontwikkelaar ondersteunen bij de herbestemming van de voormalige postzegeldrukkerij tot kantoren. Een project van een andere investeerder kwam nooit van de grond. Het gebouw staat ondertussen bijna dertig jaar te verkrotten en is een van de laatste grote stadskankers in de Dijlestad.

Sven Van Haezendonck

De sanering en renovatie van gebouwen zoals Het Zegel op de Vaartdijk is vaak een hele opdracht voor ondernemers en schrikt investeerders ook af. Met een brownfieldconvenant biedt Vlaanderen voordelen op administratief-juridisch en financieel vlak. Op voorstel van Jo Brouns (CD&V), Vlaams minister van Economie, keurde de regering voor de site in de Mechelse stationsbuurt zo’n convenant goed. “De herontwikkeling van de site zorgt voor een herwaardering van de omgeving en leidt daarbovenop ook nog eens tot extra jobs”, zegt minister Brouns.

Eerste project kwam nooit van de grond

De voormalige postzegeldrukkerij staat sinds 1993 leeg. Bpost verhuisde de activiteiten toen naar een nieuwe locatie in Mechelen-Zuid. I-Projects, de vorige eigenaar, had een bouwvergunning bekomen om het monument om te vormen tot een kantoorgebouw. Tot grote ergernis van het stadsbestuur kwam het project nooit van de grond.

Dat jarenlang immobilisme zat Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Stadsontwikkeling, danig hoog. Uiteindelijk vroeg de stad expliciet om het vorige brownfieldconvenant na het verstrijken van de realisatietermijn niet meer te verlengen en de Vlaamse overheid ging daar op in. “Dat is zeer uitzonderlijk, het gebeurt bijna nooit”, zegt Geypen.

De voormalige postzegeldrukkerij op de Vaartdijk staat al sinds 1993 leeg. ©  Dirk Vertommen

Met Het Zegel BV, de nieuwe eigenaars, werden nieuwe afspraken gemaakt om het dossier uit het slop te krijgen. Het nieuwe brownfieldproject omvat in eerste instantie de sanering van de grond, met mogelijk een langdurige monitoring van het grondwater. De nieuwe eigenaars restaureren en herbestemmen het hoofdgebouw en de aanpalende gebouwen tot kantoren. Ook de directeurswoning aan de Leuvense Vaart wordt onder handen genomen.

LEES OOK. Nieuwe eigenaars Het Zegel maken na dertig jaar verkrotting meteen werk van sanering

Bij de herbestemming moet de ontwikkelaar maximaal rekening houden met het historisch karakter van de voormalige drukkerij. “De ligging vlak bij het station is zeer interessant. Een uitbreiding van parking Zandpoort met een nieuwe ondergrondse parking biedt ook extra faciliteiten voor inwoners, werknemers en bezoekers in Mechelen”, vertelt minister Jo Brouns.

Over het ontwerp brownfieldconvenant voor Het Zegel volgt er binnenkort nog een periode om burgers inspraak te geven en te informeren. In de daaropvolgende veertien dagen heeft iedereen de kans om opmerkingen, aanbevelingen of bezwaren kenbaar te maken. Pas daarna kan de definitieve goedkeuring van het convenant volgen.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio