©  BELGA

Nationale Feestdag: opnieuw groot feest op 21 juli met nieuwigheden als Nationale Apero

Na twee jaar van gezondheidscrisis zal de nationale feestdag op 21 juli opnieuw gevierd worden met een groot feest. Dat hebben minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) maandag aangekondigd op de voorstelling van de feestelijkheden. Er vinden verscheidene activiteiten plaats zoals het defilé, het vuurwerk en nieuwe initiatieven zoals de Nationale Apero en een nationaal concert.

mtmBron: BELGA

“Er zijn veel mensen die het verdienen om gevierd te worden”, aldus Verlinden. “We zijn een land van helden en die worden in de bloemetjes gezet.” Ze verwijst onder meer naar de vrijwilligers die een jaar na de overstromingen nog te hulp schieten en de mensen die Oekraïense vluchtelingen opvangen. 

De feestelijkheden beginnen donderdag traditioneel met het Te Deum in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal om 10 uur in aanwezigheid van de koninklijke familie. Ook om 10 uur starten de activiteiten in het Warandepark. Daar organiseert de Vereniging ter Bevordering en Promotie van Brussel het Feest in de Warande. Er zullen van 10 tot 20 uur “ludieke en folkloristische” activiteiten plaatsvinden tussen het Justitiepaleis en het parlementsgebouw, in het Warandepark en de Regentschapsstraat. Zo geven de politie en Defensie gratis demonstraties en initiaties.

Om 16 uur start het defilé, waarin “hulde wordt gebracht aan alle vrouwen en mannen die dagelijks instaan voor de veiligheid van onze burgers”, klinkt het. Defensie en de federale politie zullen een “dynamische demonstratie” geven op het Paleizenplein.

Dit jaar zijn ook burgers uitgenodigd om het defilé bij te wonen zoals vijftig Be-Heroes, Belgen die met kleine daden een groot verschil maken, maar ook onder meer vrijwilligers van het Rode Kruis, de jongeren van het Platform van de Samenlevingsdienst en studenten van verschillende Belgische universiteiten en hogescholen.

Een groot volksfeest

Na twee jaar van een bescheiden feest, kan het grote publiek opnieuw meevieren. Bedoeling is om er een groot volksfeest van te maken. In het Jubelpark kan er gefeest worden met het gratis concert België viert feest!. Vanaf 21 uur zullen er verschillende artiesten optreden, zoals Alice on the roof, Coely, Niels Destadsbader, Salvatore Adamo, Netsky, Laura Tesoro, Ruben Block, Jérémie Makiese, Noémie Wolfs, Pommelien Thijs en Yong Yello. Presentatoren van verschillende Belgische zenders zullen het feest aan elkaar praten. Voor Vlaanderen zijn dat Kobe Ilse van de VRT, An Lemmens van VTM en James Cooke van SBS.

Nog nieuw dit jaar is de Nationale Apero. Cafés, bars en restaurants worden uitgenodigd om te laten weten dat er ook bij hen gefeest zal worden. Zij kunnen het concert op hun schermen uitzenden. Verder wordt er op het Vossenplein in de Marollen een Resto National georganiseerd, waar mosselen en frieten geserveerd zullen worden.

De feestdag wordt afgesloten met vuurwerk dat om 23 uur zal worden afgestoken vanaf de esplanade en de arcades van het Jubelpark. De concerten en het vuurwerk zullen worden uitgezonden op de nationale televisiezenders Eén, VTM, Play4, La Une en RTL-TVI.

Wie al vroeg wil beginnen feesten, kan daags voordien op woensdag naar het Bal National op het Vossenplein of het preludiumconcert in de Bozar volgen. Dat wordt live uitgezonden op radiozender Klara.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER