©  BELGA

DISCUSSIE. Vind jij dat Antwerp Airport overbodig is en te veel geld kost?

De sluiting van de luchthaven van Deurne is objectief de meest interessante optie. Dat zegt de partij Groen maandagochtend.

“De analyse zegt het zwart op wit: een sluiting van de luchthaven van Deurne blijkt 8 tot 40 keer meer maatschappelijke baten op te leveren dan elk ander scenario”, zegt Vlaams parlementslid Meyrem Almaci van Groen. “Goed dat dit nu ook geobjectiveerd wordt. Tijd om de juiste keuzes te maken en deze verlieslatende subsidieslurper te sluiten.”

De kosten-batenanalyse leert dat het haast onmogelijk is om de drie Vlaamse regionale luchthavens winstgevend te maken. Eerste besluit: de luchthavens kunnen alleen zonder verlies draaien wanneer ze maximaal uitbreiden, met passagiersaantallen ver boven wat ze ooit al bereikt hebben. Momenteel bedragen de subsidies voor Oostende jaarlijks 120 miljoen euro, voor Antwerpen 79 miljoen en voor Kortrijk 29 miljoen. Het is hoogst onzeker of die scenario’s kunnen worden waargemaakt, stelt de studie.

Tweede conclusie: bij zowel Antwerpen als Kortrijk komt de sluiting als scenario met de grootste maatschappelijke opbrengst naar voor. Een sluiting van Deurne zou 40 miljoen euro opleveren, acht keer meer dan het tweede beste scenario. Bij Oostende is de sluiting de meest voordelige piste.

LEES OOK. Vlaanderen meest gebaat bij sluiting Antwerp Airport

LEES OOK. Almaci: “Sluiting Antwerp Airport objectief meest interessante optie”

Vind jij dat Antwerp Airport overbodig is en te veel geld kost?

MEER OVER Discussie

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio