Het graf van Frieda Jewitsch en haar zoon Hugo Verheyen op de begraafplaats in Zandhoven. 

Het graf van Frieda Jewitsch en haar zoon Hugo Verheyen op de begraafplaats in Zandhoven. ©  kma

Oproep zoektocht erfgenamen Frieda Jewitsch komt op Oekraïense televisie

Zandhoven, Oekraïne -

De Oekraïense televisie gaat een oproep uitzenden om erfgenamen te vinden van Frieda Jewitsch. De vrouw, geboren in Kyiv, overleed op 6 april 2020 zonder bekende erfgenamen in Zandhoven. Als niemand haar erfenis claimt gaat alles naar de Belgische staat.

De oproep om erfgenamen te zoeken hangt in een glazen kastje uit aan het gemeentehuis in Zandhoven en normaal ook in Kyiv, haar sterf- en geboorteplaatsen. De vrouw had een zoon, Hugo Verheyen, die in 2016 stierf. De buren van Frieda, die in de Oelegembaan op een appartement woonde en de laatste jaren van haar leven in woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw van Troost in Zandhoven, zijn ervan overtuigd dat er nog familie moet zijn in Oekraïne. Frieda kwam uit een gezin van zes kinderen en Hugo videochatte geregeld met neven in Oekraïne.

Frieda Jewitsch indertijd met haar man Leon Verheyen in Schilde. 

Frieda Jewitsch indertijd met haar man Leon Verheyen in Schilde. ©  rr

Intussen is een genealogisch bureau uit Polen bezig om een stamboom op te stellen. Frank Fourneau uit West-Vlaanderen, die zelf buddy is van een Oekraïens vluchtelingengezin, las het verhaal in Gazet van Antwerpen en vond het spijtig voor de nabestaanden die mogelijk in oorlogsgebied leven en het geld waarschijnlijk goed kunnen gebruiken. Via zijn Oekraïens contact Katya liet hij contact leggen met de Oekraïense televisie, die een soort opsporingsprogramma heeft. “Katya’s aanvraag is aanvaard”, laat Frank nu weten. “Ze gaan via een videocall een interview van haar afnemen over de zaak, en ik heb een kort selfiefilmpje in het Engels moeten maken om te zeggen wie ik ben en waarom we de familieleden willen vinden, dat ze dan ondertiteld op het einde van de uitzending gaan tonen.”

Het programma wordt op meerdere televisiekanalen uitgezonden in Oekraïne.

Waarschijnlijk zal er in België via haar overleden man Leon Verheyen geen familie meer wonen. Leon werkte vroeger bij Gazet van Antwerpen op de handelsdrukkerij op rechteroever, zoals oud-collega’s kunnen bevestigen. Maar ondanks eerdere oproepen reageerde niemand. Zoon Hugo was dan weer een wiskundeprofessor.

Frieda Jewitsch 

Frieda Jewitsch ©  rr

 kma

Vastgoed

Jobs in de regio