©  Rudy DECLERCK

Japanse topclub trekt center Amida Brimah van Oostende aan

Ook Amida Brimah versiert vanuit Oostende een toptransfer. Amida Brimah, de Ghanese center van Filou Oostende, heeft een lucratief eenjaarscontract getekend bij de Japanse topclub Akita Northern Happinets.

Amida Brimah (28, 2m13), een gewezen NCAA-kampioen die vorig seizoen ook vijf NBA-matchen bij Indiana Pacers op de teller heeft, was sinds begin december bij Filou Oostende de opvolger van de aan de knie geblesseerde Brandon Mc Coy. Brimah keerde in de kerstperiode met een coronabesmetting uit zijn vaderland Ghana terug. Enkele weken later begon mister block shot steeds beter te renderen. Einde maart leek zijn seizoen voorbij na de breuk van een middenvoetsbeentje. Toch geraakte hij speelklaar voor de finales van de play-offs en werkte hij mee aan de landstitel van Oostende. In de BNXT playoffs liep hij een enkelverzwikking op.

Op een korte periode bij Partizan Belgrado na was Oostende Brimahs eerste Europese bestemming. In de continentale clubcompetitie Champions League was Amida Brimah goed voor gemiddeld 8,9 punten en 7 rebounds. In de BNXT League noteerde hij als gemiddelden 7,3 punten en 4,2 rebounds.

Akita Northern Happinets eindigde het voorbije seizoen op de zesde plaats in de oostelijke competitie van Japan. In de kwartfinales van de nationale play-offs verloor het tegen Ryukyu Golden Kings Okinawa, de latere vice-kampioen van Japan. Amida Brimah vindt in de havenstad Akita in het noordwesten van Japan alvast één gelijkenis met Oostende: de clubkleuren zijn dezelfde, rood en geel. Brimah is na Jantunen (Treviso), Randolph (Hapoel Jeruzalem) en Booth (Buducnost Podgorica) de vierde topper die de Belgische landskampioen Oostende verlaat. Naar verluidt hebben allen nu een contract dat drie- tot vijfmaal hoger ligt dan wat ze bij Oostende verdienden. De vier spelers erkennen dat hun spelerswaarde aanzienlijk toegenomen is dank zij de vorming bij coach Dario Gjergja.

Vastgoed

Jobs in de regio