© ATV

Radio Minerva mag blijven: populaire Antwerpse zender krijgt dan toch vergunning

Linkeroever -

De populaire Antwerpse radiozender Minerva krijgt dan toch een uitzendvergunning. De erkenning was in januari nog ingetrokken door de Raad van State, maar werd nu na een nieuwe procedure opnieuw toegekend. Minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) kwam het goede nieuws persoonlijk brengen in de Minerva-studio op Sint-Anneke.

Patrick Vincent

Minister-president Jan Jambon en minister Benjamin Dalle toosten op het behoud van Radio Minerva. ©  RR

In januari kwam het bericht ijskoud binnen. De Raad van State schorste de erkenning van Radio Minerva om de FM-frequentie 98.0 te gebruiken. Dat gebeurde na een klacht van een concurrerende radiozender die op dezelfde frequentie aasde en procedurefouten had ontdekt in diezelfde erkenning. De Raad van State gaf Minerva nog wel tot half augustus om op FM 98.0 te blijven uitzenden en ondertussen naar een oplossing te zoeken.

Een ongeziene golf van solidariteit kwam op gang voor de Antwerpse seniorenzender die dit jaar zijn 40ste verjaardag viert. Tienduizenden luisteraars en sympathisanten tekenden petities. Senioren uiteraard, die verknocht zijn aan de muziek van ‘den ouwen tijd’, maar ook opvallend veel jongeren. Links en rechts, iedereen was broederlijk verenigd in de strijd voor het behoud van dit stukje Antwerpse erfgoed.

Primus

Het noopte minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) tot het instellen van een nieuw onderzoek. Alle geïnteresseerde partijen mochten een dossier indienen. Uiteindelijk verklaarde de minister in mei twee dossiers ontvankelijk, dat van Minerva en dat van Radioworks, het eveneens Antwerpse bedrijf achter zender FG, die zich met haar ‘fucking good music’ vooral richt op het Tomorrowlandpubliek.

Minister Dalle aan de studio van Radio Minerva. ©  RR

Uit dat onderzoek kwam Minerva als primus naar voor en dus kwam Dalle zaterdagmiddag in de studio op Linkeroever het voor grote delen van Antwerpen heuglijke nieuws brengen dat Radio Minerva ook na 19 augustus gewoon mag blijven uitzenden op de frequentie die het nu al decennia bezet.

“In de procedure stond de kwaliteit van de dossiers centraal”, zegt de minister van Media. “Dat van Minerva scoorde met 98,63 bijzonder hoog. Ik weet dat de afgelopen maanden heel moeilijk waren voor alle medewerkers en luisteraars bij Radio Minerva. We hebben in de vele solidariteitsacties gezien welke centrale rol deze radiozender speelt in het leven van de luisteraars. We kunnen nu eindelijk deze bladzijde omdraaien. Het wordt een prachtige zomer op Linkeroever en ver daarbuiten.”

Frank Boekhoff, al jaren de draaischijf van Radio Minerva, is geweldig content dat de onzekerheid voorbij is. “We willen in de eerste plaats al onze luisteraars, sympathisanten en heel Antwerpen en omstreken bedanken voor hun trouw, hun acties en hun betrokkenheid. Radio Minerva is er voor iedereen en iedereen was er voor Minerva.” Hij kondigt meteen ook diverse acties in de komende weken aan om het publiek te bedanken.

De voorbije maanden werd Frank Boekhoff overstelpt door steunbetuigingen. ©  Patrick De Roo

Aangeboden door onze partners