Paralympiër Ewoud Vromant verpulvert werelduurrecord, poging Hoet-Monsieur loopt slecht af

In het Zwitserse Grenchen heeft paralympiër Ewoud Vromant (38) het werelduurrecord verpulverd in de categorie MC2. Na één uur bleef de teller staan op 46,521 kilometer, meer dan drie kilometer beter dan het vorige record. De poging van de tandem Hoet-Monsieur liep fout af. Met nog iets meer dan vijf minuten te gaan, kon Griet Hoet de inspanning niet meer aan.

Guy Van Den Langenbergh in Grenchen

Vromant won op de recente Paralympische Spelen in Tokio een zilveren medaille in de individuele tijdrit. Sinds vandaag mag hij zich ook officieel werelduurrecordhouder noemen. Daarvoor moest hij beter doen dan de 43,133m van de Ier Colin Lynch.

Vromant ging voortvarend van start en had na tien minuten rijden al bijna een minuut voorsprong op het schema van zijn Ierse opponent. “Ik mik sowieso op een afstand boven de 45 kilometer en liefst van al zelfs 46 of meer.” Na een kwartier was het al duidelijk. Als Vromant niet instortte, dan zou hij zijn doelstelling halen.

Als een metronoom werkte Vromant zijn rondjes af, beduidend sneller dan zijn Ierse voorganger en na een half uur flirtend met de grens van de 47 kilometer. Iets voorbij het half uur moest Vromant zich even rechtzetten maar eens terug in zijn ritme, begon hij plots zijn snelste tijden te klokken. Veel meer dan even de spieren ontspannen leek het niet te zijn.

Tien minuten voor tijd herhaalde zich het ritueel maar karaktermens Vromant, aangemoedigd door zijn aanwezige familie, herpakte zich voor een denderend eindschot en bijhorend werelduurrecord.

Appelflauwte Hoet

De ochtend begon nochtans in mineur met een vroegtijdig afgebroken poging van het duo Hoet-Monsieur. Zij moesten tien minuten voor tijd hun poging staken als gevolg van een appelflauwte bij Griet Hoet.

Het Oost-Vlaamse duo nam nochtans een uitstekende start en reed de eerste twintig minuten op het schema van een eindtijd van iets meer dan 46 kilometer, tevens het vooropgesteld doel. Daarna liepen de rondetijden echter te snel op en leek het tweetal, in Tokio nog goed voor brons, af te stevenen op een tijd van om en bij de 44 kilometer. Tot het voor Griet Hoet plots fout liep. Gelukkig kon stuurvrouw Anneleen Monsieur de fiets nog overeind houden en werd een val vermeden. De klok werd stilgezet na 41,170m. “Ik voelde na veertig minuten dat Griet haar positie niet meer zo goed kon houden”, vertelde pilote Anneleen Monsieur achteraf. “Ze duwde echt met haar helm tegen mij, veel meer dan wat normaal is. Ik vroeg haar om stil te blijven zitten maar plots voelde ik haar hoofd naast mijn lichaam hing. Dit is verschrikkelijk. We waren er zeker van dat we 46km zouden halen en zaten de eerste twintig minuten dan ook op schema. Of die 41 kilometer officieel is, is helemaal niet van tel. Het belangrijkste is dat met Griet alles okay is.”

Griet Hoet wordt bij bewustzijn afgevoerd. ©  gvdl

Griet Hoet verloor nooit het bewustzijn en kon na een vijftiental minuten in een rolstoel worden afgevoerd. Naar een reden wordt nog gezocht, al is het mogelijk dat de lichaamstemperatuur van Hoet, als tweede op de fiets, hoger is opgelopen dan die van de piloot en dat dit voor de appelflauwte heeft gezorgd. De onfortuinlijke renster werd nog naar het ziekenhuis afgevoerd voor onderzoek maar stelt het intussen wel. De Internationale Wielerunie UCI liet weten dat om medische redenen het record niet gehomologeerd kan worden.

Vastgoed

Jobs in de regio