In de Kerkstraat komt premetrostation ‘Willibrordus’. In 2026 moeten de nu ongebruikte tunnels en vier nieuwe premetrostations operationeel zijn. © Walter Saenen

Ongebruikte premetrotunnels- en stations klaar in 2026, Vlaamse regering zet licht op groen

Antwerpen, Borgerhout -

De laatste tunnelkokers en de vier nieuwe premetrostations onder de Turnhoutsebaan, de Kerkstraat en de Pothoekstraat zijn klaar in 2026. De Vlaamse regering heeft vrijdag het licht op groen gezet voor de aanbestedingsprocedure. De werkzaamheden beginnen in 2024.

Patrick Van de Perre

“Er wordt al lang gesproken over de ontsluiting van het resterende stukje Antwerpse premetro. Met de start van deze procedure komt na meer dan vijftig jaar eindelijk het sluitstuk in zicht. Dat is niet alleen belangrijk voor de modal shift, maar vooral ook voor de Antwerpenaar en iedereen die vaak de metro gebruikt”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld).

De tunnels vormen het laatste ongebruikte stuk van het ondergrondse tramnetwerk in Antwerpen. Ze verbinden het evacuatiestation ‘Carnot’ onder de Carnotstraat met het premetrostation ‘Schijnpoort’ onder de Schijnpoortweg.

Ook de vier premetrostations ‘Stuivenberg’, ‘Willibrordus’, ‘Drink’ en ‘Morkhoven’ worden geopend. “De opening van deze premetrotunnels en -stations is belangrijk voor de mobiliteit in Antwerpen. Ook voor De Lijn is het openen van deze infrastructuur een prioriteit”, legt Lydia Peeters uit.

Dit zijn de toekomstige premetrostations. © GVA

Nu de Vlaamse regering definitief de goedkeuring heeft gegeven voor de opstart van de DBFM-plaatsingsprocedure, zal een opdrachthouder voor de opdracht worden gezocht en aangewezen. In eerste instantie wordt een oproep tot kandidaten gepubliceerd.

Na onderzoek van de kandidaturen zal het bestek verdeeld worden aan de geselecteerde kandidaten. De definitieve aanstelling van een opdrachthouder is voorzien in het najaar van 2024. De werken zelf zullen een tweetal jaar in beslag nemen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers