De verschillende parkeerregimes in de Hoogstraat verdwijnen. © Dirk Vertommen

Mechelen voert in hele Hoogstraat kortparkeren in: “Snelle boodschappen kunnen op vlotte manier”

Mechelen -

De stad Mechelen voert vanaf de week van 15 augustus in de hele Hoogstraat kortparkeren in. Je mag in de winkelstraat dan niet langer dan een halfuur op dezelfde plek blijven staan. Door meer circulatie te creëren, hebben mensen die snel een boodschap willen doen meer kans op parkeerplaats. Leveranciers krijgen meer ruimte om te laden en te lossen.

Sven Van Haezendonck

In de zomer van vorig jaar organiseerde de stad onder de 88 handelaars en eigenaars van commerciële panden een bevraging. Daaruit kwamen hun bekommernissen over de laad- en lostijden naar voor en over het foutparkeren op voet- en fietspaden. Met een regime van kortparkeren gedurende dertig minuten wil de stad daar een oplossing voor bieden.

De aanpassing van de verkeersborden in de Hoogstraat en op de Korenmarkt gebeurt in de komende weken. Binnenkort kunnen leveranciers in de straat leveren van 8 tot 20u, terwijl dat momenteel enkel van 9 tot 11u was.

Meer circulatie

“We maken komaf met de verschillende parkeerregimes die voor verwarring zorgden, en creëren meer verloop op de parkeerstroken. Daardoor wordt het zowel voor bezoekers als leveranciers gemakkelijker om een parkeerplaats te vinden”, zegt Vicky Vanmarcke (Vld-Groen-m+), schepen van Mobiliteit.

Uit de bevraging bleek dat leveranciers zelden langer dan een halfuur nodig hebben om te leveren. Bezoekers die langer wensen te parkeren, kunnen terecht in de ondergrondse parkings Hoogstraat en Lamot. Meer circulatie creëren in het parkeren, is volgens het stadsbestuur een stap vooruit.

“De Hoogstraat is een relatief drukke toegangsweg naar de stad. Heel wat mensen komen hier snel enkele boodschappen doen, terwijl ook leveranciers nu zonder overlast te veroorzaken kunnen laden en lossen”, vertelt Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Economie.

Snelle boodschappen

De voorzitter van handelsorganisatie Mechelen MeeMaken, die zelf een zaak heeft in de Hoogstraat, is enthousiast. “Het autoluw en verkeersvrij maken van verschillende winkelstraten zoals de Bruul draagt zeker bij tot een betere winkelbeleving. Maar het is ook belangrijk om het ‘run shoppen’ te faciliteren in andere commerciële straten. Het kortparkeren zorgt ervoor dat snelle boodschappen in de Hoogstraat en Korenmarkt op een vlotte en rustige manier kunnen gebeuren”, legt Milis uit.

De stad zal het nieuwe parkeerregime na enkele maanden evalueren. (svh)

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio