Rudi, Stephanie, Dave en Karen op het groene wandel- en fietspaadje dat verbreed gaat worden als toegang voor respijthuis Limmerik via Hooidonck. De gemeente Zandhoven plaatste er nog maar pas een antiruiterpoort om mensen met rolstoelen te beschermen.   

Rudi, Stephanie, Dave en Karen op het groene wandel- en fietspaadje dat verbreed gaat worden als toegang voor respijthuis Limmerik via Hooidonck. De gemeente Zandhoven plaatste er nog maar pas een antiruiterpoort om mensen met rolstoelen te beschermen.  ©  kristin matthyssen

Buren in beroep tegen vergunning: “Revapolis is knap initiatief, maar inplanting is totaal onlogisch”

Zandhoven -

Vijf buren uit Hooidonck hebben gezamenlijk een advocaat genomen om bij het Vlaams gewest in beroep te gaan tegen de omgevingsvergunning voor de bouw van de nieuwe Revapolis. “Wij vinden het een knap initiatief om de revalidatie van ouderen en jongeren samen te brengen op één zorgcampus”, benadrukken ze. “Maar de inplanting van de nieuwe gebouwen is gewoon onlogisch. De gebouwen van het Revalidatiecentrum voor Kinderen en Jongeren worden vlak tegen de perceelgrenzen van onze tuinen gezet, terwijl er plaats genoeg is om die wat op te schuiven, zelfs als het huidig gebouw van Hooidonk tijdens de hele bouwfase blijft staan.”

Kristin Matthyssen

Op de vraag of het beroep de bouwplannen zal vertragen – normaal moet de nieuwe Revapolis in 2025 klaar zijn – wil directeur Steven hazenbosch van het Revalidatiecentrum namens Revapolis liever niet reageren. Ook op de andere opmerkingen wenst Revapolis in deze fase niet in te gaan. De vijf beroepindieners, plus mogelijk nog iemand apart uit de Langestraat, hadden tijdens het openbaar onderzoek in februari al hun bezorgdheden geuit. “We zijn naar dat infomoment gegaan waar de maquette werd getoond, maar alles lag precies al vast. Het plan wordt ingediend zoals het nu voorligt, kregen wij te horen”, vertelt Karen.

De plannen, met bovenaan het wandel- en voetpad, dat als Hooidonck wordt aangeduid, met huisnummers op de plaats waar nu bos is. 

De plannen, met bovenaan het wandel- en voetpad, dat als Hooidonck wordt aangeduid, met huisnummers op de plaats waar nu bos is. ©  kma

“Nochtans vragen wij geen onmogelijke dingen”, vinden Stephanie en Dave. “Als de nieuwe gebouwen van het Revalidatiecentrum, die allemaal vlak naast het woonpark Hooidonck worden ingeplant, twintig meter verschoven worden, blijft onze privacy gegarandeerd en kan het groenscherm blijven. De ruimte om wat op te schuiven ís daar ook. Op het enorm grasveld achter de Hoge Schuur waar geen bomen staan, wordt niets gebouwd. Als ze de gebouwen gespiegeld zoals op het huidig plan zouden bouwen, wat mogelijk is, zou voor ons de situatie compleet anders aanvoelen. Wij begrijpen niet waarom dit zo onbespreekbaar is.”

Het huidig zicht vanuit de tuinen van het woonpark. De rode beuken gaan weg, de eik rechts blijft wel staan. 

Het huidig zicht vanuit de tuinen van het woonpark. De rode beuken gaan weg, de eik rechts blijft wel staan. ©  kma

“Toen we met onze bezwaren naar de gemeente trokken, kregen we te horen dat de gemeente ons niet kon helpen omdat de bestendige deputatie de vergunningverlenende overheid is. Later zagen we wel dat het schepencollege gunstig advies heeft verleend. Over het mobiliteitsplan worden zo veel inspraakrondes gehouden, maar over een heel belangrijk bouwproject waarbij een gebouw van zes verdiepingen hoog wordt gezet – dat is hoger dan het Klinaziekenhuis of AZ Voorkempen – wordt amper gecommuniceerd. Ook dat stilzwijgen begrijpen wij niet.”

Het oude klooster dat leegstaat sinds het vertrek van Monnikenheide. 

Het oude klooster dat leegstaat sinds het vertrek van Monnikenheide. 

Karen en Rudi wonen op de hoek van Hooidonck en de huidige trage weg voor voetgangers en fietsers achter zorgverblijf Hooidonk, waar de gemeente zopas een poort zette om ruiters te weren. Dat gebeurde in functie van de vele rolstoelgebruikers die het paadje gebruiken. “Onze straat Hooidonck werd net geknipt om ze autoluwer te maken. Ik schrok enorm toen ik op het plan zag dat het voet- en fietspad ongeveer tot halverwege verbreed gaat worden voor autoverkeer om via Hooidonck een toegang naar respijthuis Limmerik te maken”, zegt Karen.

Het huidig voet- en fietspad dat veel door rolstoelgebruikers gebruikt wordt. 

Het huidig voet- en fietspad dat veel door rolstoelgebruikers gebruikt wordt. ©  kma

De toegangsweg vanuit de Langestraat die nu al richting oud kloostergebouw ligt.  

De toegangsweg vanuit de Langestraat die nu al richting oud kloostergebouw ligt.  ©  kma

“Er komt een parking voor drie wagens. Het groen hier rond het pad zal allemaal worden gekapt. Weg met het instant-bosgevoel voor alle wandelaars en fietsers. Directeur Hazenbosch legde me uit dat ze willen dat ouders die hun kind naar respijthuis Limmerik brengen het gevoel moeten hebben dat hun kind in een residentiële setting, en niet in een ziekenhuisomgeving, wordt opgevangen. Dat begrijp ik perfect. Maar waarom bouwen ze Limmerik dan niet op de plaats van het vroeger klooster dat nu leegstaat en gebruiken ze niet de groene toegangsweg die er al ligt vanuit de Langestraat?”

De nieuwe Revapolis. 

De nieuwe Revapolis. ©  rr

De betrokken buren zijn geschrokken van het antwoord dat ze van het team Vlaamse Bouwmeester kregen. “We kwamen er per toeval achter dat er een architectuurwedstrijd aan vooraf was gegaan. Het team Vlaamse Bouwmeester bevestigde dat het nauw bij de procedure betrokken is geweest, maar zichzelf had teruggetrokken uit de gunningscommissie vooraleer het architectenteam werd aangesteld. “Het was voor ons duidelijk dat advocaten de procedure leidden en we zien dan vaak dat het meer over procedure-afspraken gaat dan wel over de kern van de zaak, namelijk het beste project kiezen”, staat in het antwoord te lezen.

Het groot grasveld achter de Hoge Schuur waarop niet gebouwd zal worden. 

Het groot grasveld achter de Hoge Schuur waarop niet gebouwd zal worden. ©  kma

Wat de bezwaarindieners ook ontdekten, is dat er foute informatie in het plan staat. “Zo staan er huisnummers ingetekend langs het huidig voet- en fietspad die doen uitschijnen alsof het een goed uitgeruste openbare weg met woningen is”, zegt Rudi.

De symbolische eerstesteenlegging in 2019 door toenmalig minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) gebeurde op een heel andere plek, aan de andere kant van het huidig gebouw naast de vijver. “Dat was een logischere plek geweest, daar zijn geen buren”, klinkt het bij Hilda, Walter, Yves, Leen, David, Marie-France, Dave, Stephanie, Karen en Rudi. “Het domein is zo groot, en toch duwen ze alles richting woonpark.”

Vastgoed

Jobs in de regio