©  BELGA

Crevits wil meer geld voor kinderopvang bij begrotingsopmaak

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) belooft zich te engageren om bij de komende begrotingsopmaak meer geld voor de kinderopvang uit de brand te slepen. Dat zei ze donderdag in het parlement bij de bespreking van de aanbevelingen van de onderzoekscommissie kinderopvang.

Bron: BELGA

De onderzoekscommissie is in die aanbevelingen snoeihard voor de top van het agentschap Opgroeien en voor leidend ambtenaar Katrien Verhegge. De afhandeling van klachten moet veel beter en er moeten meer inspecteurs komen, is te lezen in het rapport. Een ander pijnpunt is het aantal kinderen per begeleider. Nu is dat acht of negen en die ratio moet voor de commissie omlaag. “De ratio met één kind verlagen kost 90 miljoen euro”, rekende Crevits donderdag voor.

“De vraag is nu of er middelen zullen worden vrijgemaakt”, zei Jos D’Haese van PVDA. “Mensen moet je betalen en je moet ze ook vinden. De loon- en arbeidsvoorwaarden zullen dus moeten verbeteren.”

LEES OOK. De vijf belangrijkste conclusies uit vernietigend rapport: zo moet de kinderopvang veiliger worden

Crevits beloofde om bij de opmaak van de begroting voor volgend jaar, die in september klaar moet zijn, haar best te doen om extra budget los te krijgen. “Het aantal klachten is sinds de crisis verveelvoudigd”, zei ze. “Als elke klacht grondig bekeken moet worden, zal dat door mensen gebeuren, wat geld kost.”

Ilse Malfroot van Vlaams Belang vond het ongehoord dat Katrien Verhegge, de topvrouw van het Agentschap Opgroeien, ondanks alles mag aanblijven. “Als je zo’n zaken doet in de privé, vlieg je buiten. Ik vind het straf om nu te moeten vaststellen dat u haar de hand boven het hoofd blijft houden”, zei ze.

Crevits verdedigde die keuze vanuit het oogpunt van de continuïteit. “Ik heb over ontslag nagedacht, maar hier primeert op dit ogenblik mijn bezorgdheid voor de mensen die in de administratie werken. Als ik één persoon wegneem, creëer ik nog meer chaos. Ik moet de organisatorische problemen opgelost krijgen en we moeten dat nu doen.”

“Er wordt in de pers heel hard naar één iemand gekeken, maar het gaat om het organisatiebeleid”, zei Koen Daniëls van N-VA daarover. Hij hecht vooral belang aan de procedures die duidelijker moeten. “Als je als burger naar de overheid belt met een zorg, moet daar gevolg aan worden gegeven en moet je niet zitten nadenken of je nu een klacht, een melding of een signaal hebt.”

LEES OOK. Zo’n puinhoop dat ze twee crisismanagers krijgt: topvrouw Agentschap Opgroeien kan ook na vernietigend rapport niet ontslagen worden

Enkel Groen onthoudt zich

Aan die drie zaken wordt binnen Opgroeien immers een ander gevolg gegeven. Het heeft ook een invloed op de anonimiteit van de beller.

“Daar draait het toch niet om”, zei ook Freya Saeys van Open VLD. “Waar het om gaat is de inhoud, daarmee moet aan de slag worden gegaan.”

“Het werk is niet af”, zei Hannes Anaf van Vooruit. Hij gaf aan dat zijn partij ook in de toekomst wil meedenken en akkoorden wil sluiten. De aanbevelingen werden immers door alle partijen samen opgesteld. Enkel Groen onthield zich. “Ook in de toekomst zal er bereidheid zijn om over de grenzen van meerderheid en oppositie akkoorden te maken en vooruitgang te boeken”, zei Anaf. 

“Er is nu een opening gecreëerd, we moeten nu samen met de sector vooruit”, zei tot slot ook Celia Groothedde van Groen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER