Van links af: bewoonsters Irma en Johanna, Natasha Leemans van het Zorgbedrijf, Annelies Boelens van Poshof en bewoners Arthur en Wouter. — © Patrick De Roo
NaaiPunt maakt geklede slabben uit gerecycleerde stof voor rusthuisbewoners met dementie
NaaiPunt, het naaiatelier van Buurtwerk Posthof in Berchem, maakte in samenwerking met woonzorgcentrum Sint-Maria zo’n zeventig slabben uit oude hemden. De geklede slabben zijn bedoeld voor rusthuisbewoners met dementie en vervangen de papieren variant. “Dit is toch veel menselijker.”
“Ik heb in mijn kast zo’n hemd hangen”, wijst rusthuisbewoner Wouter (93) naar een van de slabben. “Alleen heeft mijn hemd wat grotere bollen. Ik krijg er vaak complimenten over wanneer ik dat draag.” De keuze is dus snel gemaakt. Wouter krijgt de slab met bolletjes op.
Johanna (87) krijgt er op haar beurt eentje met bloemen. Niet helemaal haar ding, blijkt al snel. “Ik zie eruit als een clown. Dan nog liever zo’n papieren.” Ze werpt haar blik op de stapel slabben voor haar neus. “Geef me dan maar die met dat streepeke. Dat is wat neutraler.” Om vijf minuten later nog een laatste keer van gedacht te veranderen. “Die blauwe past toch beter bij mijn broek.”
Samen met negentigers Irma en Arthur verblijven Wouter en Johanna in woonzorgcentrum Sint-Maria in de Victor-Jacobslei. “Normaal gezien doen we onze mensen altijd papieren slabben om”, vertelt Natasha Leemans die voor het Zorgbedrijf, waar Sint-Maria deel van uitmaakt, inzet op buurtwerking. “Veel bewoners willen die papieren slabben echter niet om doen. Ze voelen zich dan behandeld als een kind.”
Daarom sloeg Sint-Maria een tijdje geleden de handen in elkaar met Buurtwerk Posthof, een ontmoetingscentrum in Berchem dat laagdrempelige diensten organiseert voor buurtbewoners en kwetsbare mensen in de wijk. Na een brainstormsessie werkte NaaiPunt, het naaiatelier dat Posthof in november vorig jaar opstartte, een ontwerp uit: slabben gemaakt uit oude hemden met aan de binnenzijde badstof. “Zo lijkt het alsof onze bewoners een T-shirt aangetrokken krijgen. Dat geeft ze een menswaardiger gevoel.” Wouter knikt. “Die papieren dingen, die zijn ‘nietszeggend’.”
Johanna krijgt een blauw exemplaar. — © Patrick De Roo
Uitbreiden naar andere woonzorgcentra
In totaal maakte NaaiPunt 67 unieke exemplaren. “In NaaiPunt werken we zowel via sociale tewerkstelling als met vrijwilligers”, legt Annelies Boelens van Posthof uit. “Zij hebben samen de slabben gemaakt uit oude hemden en badhanddoeken die we kregen van buurtbewoners en van de Kringwinkel. Zo is dit een echt buurtproject geworden. Want hoe leuk is het dat je je kledingstuk op deze manier een tweede leven ziet krijgen? Met NaaiPunt zetten we hard in op het duurzaam gebruiken van textiel en we zijn dan ook heel blij om te zien hoe content de bewoners zijn met het resultaat.”
Bedoeling is nu om de slabben ook aan andere woonzorgcentra aan te bieden. “Binnen het Zorgbedrijf zijn er al heel wat woonzorgcentra die interesse hebben”, zegt Leemans nog. En Boelens: “Dit kan een blijvende opdracht worden voor NaaiPunt. Dat zou mooi zijn. Alleen hebben we dan wel nog heel wat extra oude hemden nodig. Bij deze meteen een warme oproep.”
© Patrick De Roo
Hoofdpunten
Onthaalmoeder uit Rijkevorsel schuldig aan shakenbaby-incident? Zaak acht jaar na de feiten al voor de derde keer voor de rechter
De Kleine Nete, op een VN-conferentie in New York? Jawel, dankzij Nederlandse die wereldwijd ijvert voor drinkbare rivieren
Papa van Sanda Dia toont de vuile schoenen van zijn zoon: “Dit is het enige wat me nog rest van hem”
Experts over het kinderloze verdriet van minister Verlinden: “Dit kan vaak op minder empathie rekenen”