Het kunstwerk van Pol Mara komt mooi uit tegen de rode bakstenen in de raadzaal. 

Het kunstwerk van Pol Mara komt mooi uit tegen de rode bakstenen in de raadzaal. ©  kristin matthyssen

Filip en Mathilde moeten paar meters opschuiven voor Pol Mara

Zandhoven -

Het staatsieportret van koningin Mathilde en koning Filip is enkele meters moeten opschuiven in de raadzaal van het gemeentehuis om plaats te maken voor een doek van Pol Mara. De gemeente Zandhoven ontving vorig jaar via een legaat een kunstwerk van Pol Mara uit de nalatenschap van zijn weduwe Maria Coninckx. Het had wat voeten in de aarde maar nu is het kunstwerk gearriveerd en kreeg het een mooie ereplaats.

Kristin Matthyssen

Maria Coninckx, de weduwe van Mara, overleed in 2020 op 92-jarige leeftijd in woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw van Troost in Zandhoven. Pol Mara was in de jaren zeventig misschien wel de succesvolste Belgische schilder. Hij woonde na zijn terugkeer uit Frankrijk in Pulderbos. De kunstenaar zou naar verluidt ergens in de buurt van de Kruisdreef hebben gewoond bijna aan de grens met Zoersel.

Pol Mara in 1982. 

Pol Mara in 1982. ©  Pierre Moeremans

Pol Mara overleed zelf al in 1998. Het koppel had geen kinderen. Zijn weduwe koos als algemene legataris Rode Kruis-Vlaanderen in Mechelen. Voorts liet ze een uitgebreide lijst achter van bijzondere legaten, vrij van successierechten, aan musea en private personen.

Een kunstwerk omschreven als ‘schilderij nummer 355’ werd nagelaten aan de gemeente Zandhoven. De gemeenteraad aanvaardde de schenking in juni 2021 zonder het doek te hebben gezien, maar nu het er effectief hangt blijkt het echt wel om een knap, tamelijk monumentaal werk te gaan. “We hebben het een plek in de raadzaal gegeven”, zegt burgemeester Luc Van Hove (CD&V). “Het presenteert mooi op de rode muur. We hebben het portret van de koning en koningin dat er voorheen hing enkele meter verhangen, maar ons vorstenpaar mag niet klagen. In veel gemeenten hangt tegenwoordig geen portret van de koning en koningin meer in de raadzaal.”

De Pol Mara in de raadzaal. 

De Pol Mara in de raadzaal. ©  kma

De gemeente kreeg zelfs al een goed bod op het kunstwerk. “Maar een cadeau dat je krijgt, verkoop je niet, of we zouden als gemeente financieel in héél slechte papieren moeten zitten”, grapt de burgemeester.

De Pol Mara vormt nu toch een van de mooiste kunstwerken in het gemeentehuis. Al zijn er nog veel knappe werken, bijvoorbeeld van lokale kunstenaars als Geert De Meyer of oud-inwoner Paul Ibou. Ook winnaars van de WAK-wedstrijden krijgen soms een permanente stek in het gemeentehuis, net als oude schilderijen waarop de gemeente staat afgebeeld. “Het gebeurt wel dat we telefoon krijgen als er op een veiling een kunstwerk met een Zandhovens zichtje wordt aangeboden. Als de prijs meevalt en het de moeite loont gaan we daar soms op in”, zegt de burgemeester.

Vastgoed

Jobs in de regio