Brughuis Brouwers Frank Vlayen en Piet De Smet lanceren een nieuw Mechels bier: Chevalier Marin. ©  Dirk Vertommen

Brughuis Brouwers brengen met Chevalier Marin hommage aan verdwenen Mechelse brouwerij

Mechelen, Muizen -

Chevalier Marin is terug van weggeweest. Toch als bier. Met hun nieuwste brouwsel brengen de Brughuis Brouwers uit Muizen (Mechelen) een hommage aan de verdwenen Mechelse brouwerij.

Sven Van Haezendonck

LEES OOK.Vaste klant Elly (43) en chef Niels (27) heropenen Brughuis: “Je maakt daar alleen maar mensen gelukkig mee”

Het bekendste bier van de microbrouwerij achter het café is de Brughuis Tripel. Daar komt nu een vaste waarde bij: Chevalier Marin. “Wij hebben gekozen voor een bier van lage gisting, omdat de brouwerij daar indertijd voor bekend was”, zegt Frank Vlayen, samen met Piet De Smet een van de Brughuis Brouwers. Hun Chevalier Marin, die ook op de tap staat, is een blond, ongefilterd bier van 4,7% gemaakt in de traditie van de Duitse Zwickelbieren.

“Het is volmoutig, laat zich vlot drinken en het heeft een mooie uitgebalanceerde bitterheid. Dankzij het toevoegen van aromatische hoppen tijdens de lagering, het zogenaamde dry hoppen, kenmerkt het bier zich ook door een hoppig aroma”, legt Vlayen uit. Een Chevalier Marin kun je in Het Brughuis drinken voor 3,50 euro.

Het waren oude foto’s in het café die hen inspireerden om het bier te brouwen. “In het midden van vorige eeuw huurde Brouwerij Chevalier Marin het café en haar naam prijkte toen zelfs op de gevel, zoals je kunt zien op enkele oude foto’s. We proberen onze bieren altijd een naam te geven die een link hebben met het café”, vertelt Frank Vlayen.

Op een oude foto in het café hangt het naambord van Chevalier Marin nog aan de gevel. ©  Dirk Vertommen

Activiteiten in 1986 gestaakt

Het ambachtelijk blond bier zien ze als een eerbetoon aan Chevalier Marin, destijds een van de oudste brouwerijen in de Dijlestad. In 1629 werd ze in de Befferstraat gesticht als het Hoefijzer. Na uitbreiding en heropbouw door de familie Van Diepenbeek kwam Chevalier Marin erbij.

De activiteiten werden verenigd tot Le Fer à Cheval et le Chevalier Marin, wat uiteindelijk Brouwerij Chevalier Marin is geworden. In 1986 werd er voor het laatst bier gebrouwen. De productie verhuisde naar Aalst.

Vandaag staan op de site van de voormalige brouwerij sociale woonblokken in de Varkensstraat het administratief gebouw De Zeeridder in de Befferstraat en het Holiday Inn Express-hotel op de Veemarkt. “Oudere Mechelaars kennen de merknaam nog. We vinden het wel leuk dat we het op deze manier opnieuw tot leven kunnen brengen. We hebben Chevalier Marin ook geregistreerd als merk voor ons bier.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen