© AFP

Topfavoriet Oranje maatje te sterk voor Red Panthers in kwartfinale: Wél weer wat dichter bij de wereldtop

De Belgische hockeyvrouwen konden net niet stunten tegen Nederland. Zeer sneu, want dat is de internationale maatstaf in het hockey. Zeer positief: de Red Panthers dichten langzaam maar zeer zeker de kloof met de wereldtop.

Beter doen dan de voorbije dertig jaar op een WK, een tiende plek, was het eerste doel voor de Bel­gische hockeyvrouwen. De Red Panthers sneuvelden bij de laatste acht tegen absolute topfavoriet Nederland. Het werd nét niet ­tegen Oranje, dat een thuismatch speelde en de wereldtitel ver­dedigde: 2-1, na een knullig ­tweede doelpunt. Begrijpelijk dat die nederlaag zuur overkwam en de ontgoocheling de eerste ­momenten overheerste.

Het WK van de Panthers, dat plaatsvindt in Spanje en Nederland, in een notendop: een zege tegen Japan, een lesje in ­efficiëntie tegen Australië, een ­zege tegen Zuid-Afrika, een zege tegen Chili, en dus een net-nietstunt tegen Nederland.

Het is van 2017 geleden dat de Panthers wonnen tegen Nederland, maar in die vijf jaar hebben ze wel enorme stappen gezet. De Panthers verjongden de laatste ­jaren fel en er zit vooral nog meer grinta in de ploeg. Dat is er nog meer ingepompt door de Nederlandse bondscoach Raoul Ehren, zelf jarenlang coach van topteam Den Bosch en ex-coach van heel wat internationals van Oranje.

Nederland heeft een schat aan ervaring in vergelijking met de Belgische meiden – Oranje ­speelde zijn 100ste WK-match, de Belgen hun 41ste. Het behoeft ook wel gezegd dat Nederland nog niet zo lang een nieuwe bondscoach heeft, en dus ook nog een team in evolutie is.

De Panthers staan inmiddels ­hoger dan ooit op de wereld­ranglijst. Ze wilden na het EK van de wederopstanding – nadat ze Tokio misten, pakten ze een ­medaille op het EK – de kloof met de wereldtop dichten. Ehren: “We hoeven van niemand meer bang te zijn.” Op naar de Spelen van Parijs 2024. HANS JACOBS

Vastgoed

Jobs in de regio