©  Lantis

OVERZICHT. Deze Oosterweelwerken staan in de nabije toekomst gepland

In het hele land liggen werven stil door het bouwverlof, maar niet voor Oosterweel. De aannemers blijven er met hand en tand werken aan de “Werf van de Eeuw”. En ook het recente stilleggen van een deel van de werken op de linkerscheldeoever zorgt niet voor de nodige stress. “We hadden onze voorzorgen genomen.”

Dante Bellon

LEES OOK. Oosterweel kan met aangepaste werken verder tot eind oktober: “Nog op schema, maar een oplossing is tegen dan nodig”

Op linkeroever werkt het aannemersconsortium Rinkoniên verder aan de twee grote knooppunten Sint-Anna Linkeroever en Antwerpen-West, en de uitbouw van Ringpark West. De werken op de linkerscheldeoever liggen anderzijds deels stil door het recente arrest van de Raad van State, maar bouwheer Lantis heeft er alle vertrouwen in dat het goedkomt. “De uitspraak heeft geen afbreuk gedaan aan onze wil om via dialoog oplossingen te zoeken. We blijven ernaar streven om onze werken te verzoenen met de uiteindelijke sanering”, zegt Luc Hellemans, algemeen directeur van Lantis.

Linkeroever en Zwijndrecht

Toch konden en kunnen andere werken wel doorgaan. Zo zijn onder andere de geluidsschermen langs de E17 in Zwijndrecht bijna allemaal geplaatst en is de fietssnelweg F41 - ook in Zwijndrecht - vernieuwd en doorgetrokken. Deze zal in een later stadium nog verbonden worden met het Ringfietspad.

Deze zomer bouwt Lantis volop aan het nieuwe wegdek tussen de Kennedytunnel en de E17 zodat deze begin 2023 in gebruik kan worden genomen, net als de verbinding van de E17 naar de E34. Dat wordt de hoogste fly-over van de werf.

En er staat nog wat op het programma. “Het nieuwe knooppunt Sint-Anna Linkeroever krijgt ook steeds meer vorm. We bouwen de komende maanden verder aan de bruggen en in september starten we met de aanleg van de rijbaan van de toekomstige Scheldetunnel naar de R1. In de werfzone van de Scheldetunnel trillen we gedurende twee weken in augustus damwanden in de grond voor de bouw van de tunnelmond en begin september starten we met de bouw van de eerste geluidsschermen aan de zijde van Linkeroever.”, laat Lantis weten.

Bouw aan het knooppunt Antwerpen-West ©  Lantis

Werken in Deurne

Ook op de Antwerpse rechteroever zijn de werken aan de gang en staat er nog heel wat op de kortetermijnplanning. “Aan Schijnpoort, ter hoogte van het Sportpaleis, werd de fietsinfrastructuur bij Schijnpoortweg de voorbije weken aangepast. Nu moet ook het asfalt van het kruispunt vernieuwd worden. Dat gebeurt van woensdag 3 tot en met zaterdag 6 augustus. In die periode zal het drukke kruispunt en de afrit Deurne afgesloten zijn voor het verkeer.”

Daarnaast wordt er de hele maand augustus gewerkt op de Bisschoppenhoflaan nabij het kruispunt met de Ten Eekhovelei. Daar komt een dubbelrichtingsfietspad en er wordt gewerkt aan ondergrondse leidingen. Gedurende de werken is er in beide rijrichtingen één rijstrook beschikbaar ter hoogte van het kruispunt. En vanaf 1 augustus kunnen fietsers tot einde 2023 het Ringfietspad tussen de Bisschoppenhoflaan en het Rivierenhof niet gebruiken. Zij rijden het beste om via de Noordersingel of via het nieuwe fietspad nabij de Schijnpoortweg.

Werken aan het knooppunt op Sint-Anna Linkeroever ©  Lantis

Straatsburgdok

Op de zuidkade van het Straatsburgdok, nabij het Havenhuis, start een nieuwe werf op. “Hier moeten we water-, gas- en elektriciteitsleidingen verleggen zodat die geen obstakel vormen tijdens de bouw van de nieuwe Kanaaltunnels. De kabels en leidingen worden uit het water gehaald en met behulp van een stalen constructie aan de onderkant van de Straatsburgbrug bevestigd. De werken starten 1 augustus en zijn in juni 2023 afgerond. Tijdens deze werken is Straatsbrugdok-Zuidkaai onderbroken. We voorzien een lokale omleiding.”

Elektrische deelfietsen

Om hinder tegen te gaan voorziet de overheid samen met Donkey Republic een elektrisch deelfietsensysteem in de vervoerregio Antwerpen. Begin augustus worden de eerste honderd fietsen in het stadscentrum van Antwerpen verwacht. “In Antwerpen zijn we met Oosterweel aan een ware transformatie bezig en we bewijzen dat investeringen in mobiliteit en leefbaarheid hand in hand kunnen gaan. Oosterweel is dan ook meer dan alleen nieuwe infrastructuur, Oosterweel is ook anders onderweg zijn naar de infrastructuur van morgen”, zegt Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld).

Antwerps Schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA), CEO Donkey Republic Erdem Ocavik en Vlaams minister voor Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) ©  Lantis

PFAS-reiniging

Ondertussen is Lantis zelf een proefproject gestart om grond die met PFAS verontreinigd is, te reinigen. Twee bedrijven hebben de opdracht gekregen om 20.000 m³ met PFAS vervuilde grond te reinigen. De helft van deze grond komt van de werf Scheldetunnel, de andere helft van werven op rechteroever.

“We kiezen bewust voor gronden van verschillende locaties, omdat de samenstelling van de gronden een effect kan hebben op het uiteindelijke resultaat dat je met een reiniging kan behalen”, legt Gert Osselaer, operationeel directeur bij Lantis uit. De verontreinigde grond werd ondertussen al afgevoerd, en zal na reiniging opnieuw naar de Oosterweelwerf worden gebracht. “Ook dan zullen we moeten kijken wat de toepassingsmogelijkheden van deze gronden zijn. Alle organisch materiaal wordt tijdens de reiniging verwijderd dus is de vraag waarvoor deze grond gebruikt kan worden”, aldus Osselaer. De resultaten van het project worden in de tweede helft van dit jaar verwacht.

MEER OVER Oosterweel

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio