Fotograaf brengt 30 Antwerpse chefs samen: “Een wereldunieke concentratie van kwaliteit”

Antwerpen is werelduniek, nergens vind je zoveel variatie en kwaliteit in de gastronomie op zo’n kleine oppervlakte. Vanuit die kans creëerde fotograaf Koen Dhollander (57) zijn vierde grote project Chefs in Antwerpen. Het boek zag maandag het levenslicht.

Paul Hendrickx,

De plek van de presentatie: de laat zestiende-eeuwse Vlaeykensgang, waar Jöran De Backer achter de potten staat in de Sir Anthony Van Dyck. Hij is een van de chefs in het aantrekkelijke overzichtsboek.

De introductie kwam van Davy Brocatus, voorzitter Horeca Antwerpen, die er alle vertrouwen in heeft dat Dhollander de juiste collage zou maken van wat in Antwerpen op het bord ligt: “Koen, die ik ken van zijn project over ballet, slaagt erin om je op je gemak te laten voelen voor de lens. En hij werkt tot op de millimeter juist.” Een perfectionist dus, zoals de topchefs zelf.

 ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

Naast mooie portretten en bio’s van de chefs vind je in de hoofdstukjes telkens een gerecht waar ze zich mee onderscheiden, en het recept daarvan. Zo ontstaat een hebbeding dat leuk is om lezen, maar ook op je aanrecht past om zelf dingen te proberen. Niet alles is van sterrenniveau. ‘Ciabattabroodje van spek en kaas’ van de rijdende Omeletshop van chef Christina heeft een wat lagere drempel. Of stoofvlees met frietjes van Brasserie De Post op de Groenplaats. "Zo lang ik de chef maar volop aandacht kon geven”, vertelt Koen, die bij de boekvoorstelling ook bezoek kreeg van een delegatie van die keukenprinsen en -prinsessen. “Je ziet vaak wie je het eten voorschotelt, maar niet wie het bereidt. Dat was mijn startpunt.”

Nog eetadressen die in het boek voorkomen: Las Manas, Tot Straks, Piva, Yam Thai, Zilte… Alle prijscategorieën, alle windstreken. “Dat is Antwerpen op z’n mooist, en het hoeft nog niet gedaan te zijn, want die combinatie portret-culinair heeft me echt getriggerd. Ik wil er in verder gaan.” Eerder kwam Dhollander al met Antwerpen Boven, Ballet in Antwerpen en Bekend Antwerpen.

Dhollander en Davy Brocatus, die het project ondersteunt vanuit Horeca Antwerpen. © Nattida-Jayne Kanyachalao

Koen Dhollander centraal tussen een delegatie van de Antwerpse chefs.  ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

www.koendhollander.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV