Glenn De Haes van roeiclub The Oar met Dries (14) uit Nijlen die op roeikamp is in Emblem aan de brug waar de fatale sprong gebeurde. 

Glenn De Haes van roeiclub The Oar met Dries (14) uit Nijlen die op roeikamp is in Emblem aan de brug waar de fatale sprong gebeurde. ©  kristin matthysen

Eerste hete dagen na verdrinking: wie nog in Netekanaal zwemt, riskeert GAS-boete tot 175 euro

Emblem -

De eerste écht hete dagen sinds het dodelijk ongeval in het Netekanaal in Emblem komen eraan. Op 29 juni verdronk een 26-jarige man er na een sprong van de brug aan ‘Emblem-beach’. Burgemeester Johan De Ryck (N-VA) van Ranst kondigt aan dat er actief GAS-boetes uitgedeeld zullen worden tot 175 euro. Roeiclub The Oar stelt vast dat het ongeval indruk heeft gemaakt want dat er veel minder zwemmers in het water zitten en er ook minder sluikstort is.

Kristin Matthyssen

Burgemeester Johan De Ryck (N-VA) had in de verkiezingscampagne beloofd dat hij de GAS-boetes in Ranst zou introduceren. Hij gaat die nu ook actiever laten inzetten voor zwemmers in het Netekanaal. Een dodelijk ongeval twee weken geleden heeft aangetoond dat het met de koude onderstroom een levensgevaarlijk water blijft. “Volwassenen riskeren een GAS-boete tot 175 euro”, zegt De Ryck. “Afhankelijk van de situatie. Iemand die een eerste keer uit het water wordt geroepen kan er misschien nog met een waarschuwing vanaf komen, maar wie meermaals betrapt wordt of bij het draaien meteen weer in het water zit, zal moeten betalen. Het is gewoon te gevaarlijk.”

Niet alleen in het Netekanaal zal het zwemverbod nu nog strenger gehandhaafd worden, ook aan het Albertkanaal in Oelegem ter hoogte van de jeugdclub en aan het fort in Oelegem zal de komende dagen gecontroleerd worden. Kinderen jonger dan veertien kunnen geen GAS-boete krijgen, maar hun ouders zullen op de hoogte worden gebracht.

Er is deze week een roeikamp op het Netekanaal in Emblem, dus er is sowieso meer sociale controle. 

Er is deze week een roeikamp op het Netekanaal in Emblem, dus er is sowieso meer sociale controle. ©  kma

“Het is erg genoeg wat hier gebeurd is”, zegt de burgemeester. “Wij hebben die moeder van die jongen in Nederland moeten verwittigen wat er met haar zoon in Emblem was gebeurd. Aan het gebouw van The Oar hangt een overlastcamera die heel de omgeving in de gaten kan houden. Wij hebben op de beelden kunnen zien hoe hij van de brug sprong. Een gewone sprong zonder salto, maar als je verkeerd neerkomt kan het fataal zijn.”

“Al veel rustiger”

Volgens roeiclub The Oar is het sinds het dodelijk ongeval opvallend rustiger aan Emblem-beach. “Dat merken wij ook aan het zwerfvuil”, vertelt roeier Glenn De Haes. “Er zijn niet alleen minder zwemmers, maar ook minder zonnebaders. Zwemmers verbonden aan zwemclubs of triatleten met een speciale licentie om in open water te zwemmen, zagen we hier nog wel de voorbije tien dagen. De eerste hete dagen komen er nu aan, maar ik verwacht toch minder overlast en zwemmers dan voor het ongeval. Bovendien heeft onze club samen met Sport It net een roeikamp lopen momenteel in Emblem en is er dus veel sociale controle deze week.”

Volgens De Haes controleerde de politie voorheen ook al geregeld. “Maar meestal waren het meer sensibiliserende controles waarbij de zwemmers uit het water werden geroepen om uit te leggen waarom het hier zo gevaarlijk is om te zwemmen. Dat er nu GAS-boetes gaan uitgeschreven worden is nieuw.”

De overlastcamera aan het clubgebouw van The Oar kon ook het dodelijk ongeval filmen.  

De overlastcamera aan het clubgebouw van The Oar kon ook het dodelijk ongeval filmen.  ©  kma

Glenn vindt het ook jammer dat er eerst een dodelijk ongeval moet gebeuren vooraleer de mensen beseffen dat het Netekanaal geen ideaal zwembad is.

Op 8 augustus 2020 verdronk al een 20-jarige jongeman van Palestijnse origine die in het asielcentrum in Broechem verbleef even verderop in het Netekanaal in Lier. “Dat was wel een andere situatie”, zegt Glenn. “Hij was aan het fikfakken met een vriend op de richel, sukkelde in het water maar kon niet zwemmen. Zijn vriend kon ook niet zwemmen. Mocht dat hier gebeurd zijn aan de roeiclub waar altijd wat meer volk is, zou hij misschien gered geweest zijn.”

Het slachtoffer dat eind juni verdronk was een 26-jarige met Braziliaanse roots uit Lier die met een groep vrienden aanwezig was. Hij kon wel zwemmen, maar kwam heel ongelukkig in het water na zijn sprong van de brug, plat op de buik, waardoor zijn longen ingedrukt werden.

Dries (14) uit Nijlen die Glenn net aan het helpen is om zijn skiff in het water te leggen, zegt dat hij vroeger ook wel eens gezwommen heeft in het Netekanaal in Emblem. “Tot de controles vermeerderden en de politie de mensen altijd uit het water kwam roepen. Tegenwoordig ga ik bij vrienden met een zwembad zwemmen, maar niet meer in het kanaal.”

De camera met de brug in de achtergrond. 

De camera met de brug in de achtergrond. ©  kma

Vastgoed

Jobs in de regio