© Dirk Vertommen

Bewegwijzering op nieuwe Mechelse tangent laat te wensen over: “Op verschillende plaatsen problemen”

Mechelen -

De bewegwijzering op de nieuwe tangent (B101) in Mechelen laat te wensen over en ook op de vesten (R12) is ze niet aangepast. Dat blijkt uit proefondervindelijk onderzoek van deze krant. Door het traject verschillende keren af te rijden, stelden we vast dat vanzelfsprekende signalisatie op cruciale plaatsen ontbreekt. Zo is het op de nieuwe gewestweg (soms) zoeken naar wegwijzers richting centrum, Nekkerhal en Planckendael, maar bijvoorbeeld ook richting Bonheiden en Zemst.

Sven Van Haezendonck

De tangent opende precies een week geleden voor het autoverkeer. Zo’n 180 miljoen euro heeft de nieuwe verbinding tussen Mechelen-Zuid (E19) en de N15 aan de Nekkerhal gekost. Bijna 7,5 jaar is er aan gewerkt. Al tijdens de eerste ochtendspits kwam het eerste grote knelpunt naar boven: ellenlange files op de Leuvensesteenweg. Als oorzaak werd de afstelling van de verkeerslichten aangehaald, maar ook de afsluiting van de Colomabrug.

Naar bewegwijzering op de tangent is het soms letterlijk zoeken, zoals hier op het kruispunt met de Leuvensesteenweg. ©  Dirk Vertommen

Ook op het Raghenoplein is het geregeld aanschuiven. Alhoewel het vanaf het kruispunt Nekkerspoel veel makkelijker is om de tangent op te rijden, verkiezen veel bestuurders de vertrouwde route via de Zandpoortvest. Een week geleden klonk het dat “bestuurders de tangent moeten leren gebruiken.” Daar kan goede en duidelijke bewegwijzering natuurlijk bij helpen, maar net daar knelt momenteel het schoentje.

LEES OOK: Eerste spits op tangent zelf loopt vlot, maar op wegen in de buurt is het lang filerijden

Signalisatie stuurt je vesten op

Wie niet vertrouwd is met de omgeving of niet over een up-to-date gps-systeem beschikt, geraakt zonder veel moeite het noorden kwijt. Op het drukke kruispunt aan Nekkerspoel is geen spoor van signalisatie naar de tangent te bekennen. Wie vanaf de Zwartzustersvest komt en richting Mechelen-Zuid, Planckendael of Leuven moet, wordt nog altijd via de Zandpoortvest gestuurd.

Deze wegwijzer stuurt je nog via de Zandpoortvest naar Brussel, Leuven en Mechelen-Zuid én niet via de tangent. © Dirk Vertommen

Allesbehalve ideaal om bestuurders te laten wennen aan nieuwe en toekomstige verkeerssituaties, want vanaf eind augustus mag je deze kant niet meer op. De Zandpoortvest is de eerste vest waar het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de stad eenrichtingsverkeer invoeren. Je kunt hier dan alleen nog richting Nekkerspoel rijden.

LEES OOK: Mechelen werkt vanaf deze zomer in zes fases aan eenrichtingsverkeer op vesten: eind dit jaar is het dan zover

Bestuurders die richting N15 gaan, komen enkel tijdelijke signalisatie tegen richting Margaretatunnel. Als je niet van de streek bent, heb je er geen flauw idee van waar de tangent naartoe gaat.

Niet al te groot formaat

Beterschap is er iets voor het kruispunt met de Leuvensesteenweg. Daar zien we een eerste wegwijzer opduiken. Het bord heeft zoals de meeste op de tangent een niet al te groot formaat, maar het toont ons wel welke richtingen we uit kunnen. Op het kruispunt zelf staan de wegwijzers aan de overkant van het kruispunt, slecht zichtbaar. Net voor we de tunnel induiken, valt ons net op het nippertje de signalisatie naar de stationsparking en de kiss- & ridezone op.

Deze wegwijzer is vanaf De Nekker de eerste die ons iets wijzer maakt. ©  Dirk Vertommen

De wegwijzer voor de stationsparking en de kiss- & ridezone staat net voor de afrit, vlak voor de tunnel. ©  Dirk Vertommen

We rijden in de richting van Mechelen-Zuid en als we de tunnel uitrijden, zien we een wegwijzer die ons duidelijk maakt dat we linksaf moeten als we naar Hofstade (Zemst) willen. Waar we terechtkomen als we rechtsaf gaan of rechtdoor rijden, is een vraagteken.

Verstopt achter verlichtingspaal

Op het kruispunt met de Jubellaan herhaalt zich het scenario dat we ook op het kruispunt met de Leuvensesteenweg al zagen. De wegwijzers richting E19 en Zemst staan aan de overkant van het kruispunt. Als je op het rechterrijbaan staat, heb je pech: de wegwijzer zit verstopt achter een verlichtingspaal.

De wegwijzer richting E19 en Zemst zit verstopt achter een verlichtingspaal. ©  Dirk Vertommen

We rijden door tot aan de rotonde aan Technopolis en rijden opnieuw de tangent op. De eerste wegwijzer die we tegenkomen, stuurt ons alleen richting Hofstade. Waar de weg ons naartoe leidt als we rechtdoor blijven rijden, is gissen. Tenzij dan voor de mensen die richting Lier en Sint-Niklaas willen. Wat de bestuurders die daar naartoe willen op de tangent komen zoeken, is ons een raadsel. Zij nemen volgens ons eerder de afrit Mechelen-Noord richting N16 of R6.

Logische bestemmingen ontbreken

Wegwijzers naar logische bestemmingen zoals centrum, Muizen of Bonheiden vinden we niet op het kruispunt met de Jubellaan. Signalisatie naar Planckendael of de Nekkerhal evenmin. Die komen we pas tegen net voor of op het kruispunt zelf.

De eerste wegwijzer op de tangent wijst enkel de weg naar Hofstade. ©  Dirk Vertommen

Op het kruispunt met de Jubellaan staat er alleen een wegwijzer richting Sint-Niklaas en Lier ©  Dirk Vertommen

Als we de bewegwijzering op de tangent mogen geloven, is de enige weg naar het centrum die via het kruispunt met de Leuvensesteenweg. Voor parkings Veemarkt en Grote Markt kun je nochtans perfect tot op het einde de tangent blijven volgen, tot aan het kruispunt met de N15 en daar aansluiten op de vesten.

Verschillende problemen

Het probleem met de signalisatie is de projectverantwoordelijken bekend. “We zijn ons daarvan bewust. Er moeten inderdaad nog zaken worden bijgestuurd. Op verschillende plaatsen zijn er problemen”, reageert Rudy Van Camp, woordvoerder van Mechelen in Beweging. “Zowel op de tangent, maar zeker ook voor de stationsparking en de kiss & ride moeten er nog aanpassingen gebeuren”, vertelt Van Camp. Voor die aanpassingen werkt Mechelen in Beweging nauw samen met het Agentschap Wegen en Verkeer.

LEES OOK:

Megaproject om knooppunten in Mechelen-Noord en -Zuid te vernieuwen: E19 schuift op

‘Ontknoping Mechelen’ moet verkeer verder weghalen van bewoning in Battel

Dit verkeersbord wijst de weg net voor het kruispunt met de Leuvensesteenweg. Maar als je die niet goed hebt gezien. © Dirk Vertommen

Dan is het op het kruispunt met de Leuvensesteenweg bijvoorbeeld letterlijk zoeken naar deze wegwijzer richting centrum. © Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen