Urania heeft een maquette van de James Webb Space Telescoop. 

Urania heeft een maquette van de James Webb Space Telescoop. © RR

Urania toont eerste beelden van James Webb Space Telescoop

Hove -

Bijna zes maanden na zijn lancering stuurt de James Webb Space Telescoop de eerste beelden uit de ruimte richting Aarde. Bij volkssterrenwacht Urania in Hove kunnen de bezoekers deze dinsdag als één van de eersten bekijken.

Filip Spoelders

De ruimtetelescoop werd op 25 december 2021 gelanceerd. Aan deze lancering ging dertig jaar van ontwerpen vooraf. Maar al dat wachten heeft geloond want dinsdag worden de eerste wetenschappelijke opnames voorgesteld.

De eerste foto mag de Amerikaanse Joe Biden maandagavond vrijgeven, maar voor andere beelden is iedereen dinsdag vanaf 15.30u welkom bij Urania in Hove. De lokale medewerkers geven meer informatie over de telescoop en er is een toonmoment van de maquettes van de James Webb Space Telescoop en de Hubble Space Telescoop. Er wordt eveneens een livestream van het Europees ruimteagentschap ESA en van NASA overgenomen om de beelden van de telescoop te tonen.

De telescoop moet onder andere licht opvangen van sterren die kort na de oerknal zijn gevormd, observeren hoe nieuwe sterrenstelsels ontstaan en hoe oude sterrenstelsels zijn geëvolueerd.

Vastgoed

Jobs in de regio