Premier Fumio Kishida (tweede van links) blijft aan de macht in Japan. ©  REUTERS

Grote overwinning voor partij van vermoorde ex-premier Shinzo Abe in Japan

De partij van de Japanse premier Fumio Kishida heeft bij de verkiezingen zondag een grote overwinning behaald. De verkiezingsoverwinning wordt echter overschaduwd door de moord op ex-premier Shinzo Abe, een partijgenoot van Kishida.

jvhBron: Reuters

De Liberale Democratische Partij (LDP) van Kishida en Abe vergrootte haar parlementaire meerderheid bij de verkiezingen, amper twee dagen na de moord op Abe: de LDP haalde 63 zetels binnen, 8 meer dan bij de vorige verkiezingen. De kleinere coalitiepartner Komeito won 13 zetels, wat het totaal voor de coalitie op 76 bracht. Goed voor een ruime meerderheid van de 125 zetels, waardoor de regering van Kishida aan de macht blijft.

De ruime meerderheid geeft Kishida een ongezien breed mandaat om zijn agenda te realiseren: die omvat grote investeringen in defensie, en een aanpassing van de Japanse grondwet – een levenslange droom van Abe.

Toch was er zondag geen sprake van euforie op het hoofdkwartier van de LDP: er was een moment van stilte ter nagedachtenis van de vermoorde ex-premier, en de vlaggen werden halfstok gehangen.

LEES OOK:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER