De makers van Moe Lies, links naar Peer de Garde, kregen een geschenkje. © Filip Spoelders

Reus Moe Lies is officieel een Hovenaar: “Haar vest weegt vier kilogram”

Hove -

De Hovese reus Peer de Garde heeft eindelijk gezelschap gekregen. In het jaar dat Hove zijn 750ste verjaardag viert, stelde de gemeente tijdens een volksfeest in het park de nieuwe reus Moe Lies voor.

Filip Spoelders

Bijna veertig jaar na de creatie van Peer de Garde heeft Hove een tweede reus, Moe Lies. “Afgelopen week kreeg ik nog de vraag waarom we precies voor Moe Lies hebben gekozen. Zij was duidelijk een figuur van onze gemeente. In 1978 was ze de eerste honderdjarige van Hove. Dit was een hele belevenis want het was een heel weekend feest”, vertelt schepen voor Erfgoed, Gerda Lambrecht (N-VA). Zij was de initiatiefneemster om het aantal reuzen in Hove te verdubbelen.

42 bollen wol

“Ik liep al enkele jaren met de gedachten om een tegenhanger te vinden voor Peer de Garde. Dit is nu Moe Lies geworden. We zijn begonnen met het geraamte terwijl de Damesvereniging voor de kledij heeft gezorgd. De breister heeft 42 bollen wol gebruikt. De vest van Moe Lies weegt vier kilogram. Binnenkort zullen haar pretoogjes ook kunnen glinsteren. Ik ben een fiere meter en onze burgemeester is een trotse peter. We beloven dat we goed voor Moe Lies gaan zorgen.”

Schepen Lambrecht en burgemeester Van Couwenberghe stellen Moe Lies officieel voor. © Filip Spoelders

Op zaterdag 27 augustus zal Moe Lies tijdens de ZomerEnd Feesten voor de eerste maal door de straten van Hove wandelen. Dan wordt ze het uithangbord van een reuzenstoet met reuzen uit de Antwerpse zuidrand.

Twee foto’s

Het hoofd, de haren en de handen van Moe Lies, of Elisabeth Verbeeck zoals ze heette, werden gemaakt door Luk Van Oosterwijck en Mieke Jacobs uit Kontich. “In 2014 maakte ik reeds de Kontichse reus Faire Trees. Door deze realisatie is de gemeente Hove bij mij uitgekomen. Het maken van het hoofd en de handen uit PUR-platen heeft een week geduurd. Maar het was niet eenvoudig want ik had slechts twee foto’s van Moe Lies om me op te baseren”, legt Luk tijdens de voorstelling in het park uit.

Het huldeboek wordt getekend. © Filip Spoelders

Zijn vrouw Mieke zorgde voor het kapsel. “Ik ben erg actief als vrijwilliger, onder andere bij de Streekvereniging Zuidrand. Dit was opnieuw een mooi project om aan te helpen. Voor het kapsel maakte ik gebruik van schapenwol. Dit materiaal is iets vettiger. Het voordeel is dat een kleine regenbui geen gevolgen zal hebben voor het haar.”

Het park van Hove liep goed vol voor Moe Lies en optredens. © Filip Spoelders

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners