©  BELGA

Bob Jungels rondt lange solo succesvol af, Pogacar pakt in laatste instantie nog wat tijd

Daags voor de tweede rustdag kregen de renners de eerste Alpencols voorgeschoteld. Nog niet het grote werk maar een meer dan volwaardig voorgerecht. De Luxemburger Bob Jungels werkte een lange solo succesvol af, de favorieten hielden elkaar in bedwang maar Tadej Pogacar smeerde een aantal tegenstanders nog een paar seconden af. En ook Wout van Aert speelde weer zijn rolletje.

Guy Van Den Langenbergh

Gele trui: Tadej Pogacar

Groene trui: Wout van Aert

Bollentrui: Simon Geschke

Witte trui: Tadej Pogacar

Hoe kwam de zege tot stand?

Naar goede gewoonte was het weer lang knokken vooraleer de vroege vlucht tot stand kwam. Pas na meer dan een uur koers reed een kopgroep van zestien weg. Daarbij twee landgenoten: Kobe Goossens (Intermarché - Wanty Gobert) en Jasper Stuyven (Trek-Segafredo). In het peloton leek men zich neer te leggen bij de feiten maar dat was buiten TotalEnergies gerekend. Boasson Hagen en Latour probeerden de oversteek te maken en kregen fameus gezelschap mee: de groene trui van Wout van Aert. Boasson Hagen bracht het vijftal tot in het spoor van de koplopers, Van Aert nam de laatste meters voor zijn rekening en sloot net op tijd vooraan aan om de twintig punten van de tussenspurt op zijn rekening bij te schrijven. Bij de 21 leiders ook enkele gepatenteerde klimmers: Thibaut Pinot, Rigoberto Uran en Warren Barguil, een voormalige winnaar van de bollentrui.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Met twee cols van eerste categorie begon trouwens het echte gevecht om de bollentrui. De Duitser Simon Geschke (Cofidis) kwam als eerste boven op de Col de la Croix en nam zo virtueel de bollentrui over van Magnus Cort. De aanwezigheid van Wout van Aert zorgde trouwens voor nervositeit in de kopgroep. Bob Jungels (AG2R - Citroën) koos eieren voor zijn geld en reed in de afdaling van de Col de la Croix weg uit de kopgroep.

Jungels had duidelijk zijn zinnen gezet op de rit en zette alle zeilen bij in de vallei op weg naar de laatste col van eerste categorie van de dag, de Pas des Morgins. De Luxemburger had duidelijk een goede dag en begon met meer dan twee minuten voorsprong aan de Pas de Morgins, het uitgedunde peloton volgde een minuut verder.

Thibaut Pinot had ook zijn zinnen gezet op de ritzege en knalde tijdens de beklimming van de Pas de Morgins weg uit de groep der achtervolgers. De Fransman won eerder al drie keer een Touretappe en wilde daar maar al te graag een vierde aan toevoegen. Maar Jungels wilde niet toegeven en kwam met een kleine voorgift boven op de Pas de Morgins maar dat volstond nog niet voor de bollentrui. Simon Geschke kwam als vijfde boven en kaapte zo de bollen weg voor de neus van Jungels.

Maar Jungels werd alsnog beloond voor zijn inspanning. De stijgende slotkilometers richting Les Portes du Soleil waren er voor de Letzeburger duidelijk niet te veel aan. Pinot kwam zichzelf tegen, Jungels had zijn krachten duidelijk beter gedoseerd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wat deden de favorieten?

Elkaar controleren. Met Castroviejo (Ineos Grenadiers), McNulty (Team UAE) en Van Aert (Jumbo-Visma) hadden de drie grote blokken elk een pionnetje meegestuurd in de vroege vlucht. Echt veel ruimte kreeg de vroege vlucht trouwens niet van Team UAE. Met Rigoberto Uran reed er een voormalig podiumrenner mee in de spits van de wedstrijd en die wilden ze niet te veel ruimte geven. In de groep der favorieten moest Dani Martinez (Ineos Grenadiers) de rol lossen tijdens de beklimming van de Pas des Morgins. Ben O’Connor, het nummer vier van vorig jaar, reed dan al lang op grote achterstand en leek te flirten met de opgave.

Gele trui Tadej Pogacar spurtte in de laatste kilometer nog haast iedereen uit de wielen, enkel Jonas Vingegaard bleef in het wiel van de Sloveen. De overige ‘pretendenten’ moesten drie of meer seconden toegeven op de Sloveen.

Wat deden de Belgen?

Heel wat landgenoten probeerden in de vroege vlucht te geraken. Kobe Goossens en Jasper Stuyven trokken het juiste lot en toen even later nog een vijftal kwam aansluiten, was daar de onvermijdelijke Wout van Aert. Voor Jasper Stuyven ging het al te snel tijdens de beklimming van de Col de la Croix, op de Pas de Morgins liet ook Wout van Aert het lopen en liet hij zich uitzakken naar het peloton. Ook voor Kobe Goossens ging het vooraan uiteindelijk te snel. Gespeeld maar helaas niet gewonnen. In het verdere verloop van het wedstrijdverhaal speelden onze landgenoten geen enkele rol van betekenis.

 Verder nog iets dat u moet weten?

Met Guillaume Martin viel er alweer een ‘coronaslachtoffer’ te betreuren. Ook de Portugees Ruben Guerreiro stond in Aigle niet meer aan de start maar dat had volgens de ploegleiding niets meer corona te maken. Ook niet aan de start: de ploegbus van Intermarché - Wanty Gobert. Een tegensputterende versnellingsbak zorgde voor een DNS. De camper die normaal voor de VIP’s gebruikt werd, werd nu voor één dag het koninkrijk van de renners.

De start van de etappe lag trouwens aan de zetel van de Internationale Wielerunie UCI. Ooit was de relatie tussen de UCI en Tourorganisator ASO totaal onderkoeld maar sinds er met David Lappartient een Fransman aan de leiding van de UCI staat, is daar flink aan gewerkt.

Rituitslag:

1. Bob Jungels (Lux)

2. Jonathan Castroviejo (Spa) op 22”

3. Carlos Verona (Spa) op 26”

4. Thibaut Pinot (Fra) op 40”

5. Tadej Pogacar (Slo) op 49”

6. Jonas Vingegaard (Den)

7. Geraint Thomas (GBR) op 52”

8. Adam Yates (GBR)

9. Enric Mas (Spa

10. Nairo Quintana (Col)

Algemeen klassement:

1. Tadej Pogacar (Slo)

2. Jonas Vingegaard (Den) op 39”

3. Geraint Thomas ( GBR) op 1’17”

4. Adam Yates (GBR) op 1’25”

5. David Gaudu (Fra) op 1’38”

6. Romain Bardet (Fra) op 1’39”

7. Tom Pidcock (GBR) op 1’46”

8. Enric Mas (Spa) op 1’50”

9. Neilson Powless (VS) op 1’55”

10. Nairo Quintana (Col) op 2’13”

 ©  EPA-EFE

 • 3650 hoogtemeters, klimgrage vluchters ruiken hun kans 

  VOORBESCHOUWING TOUR 2022. RIT 9 (Aigle – Châtel). Een lastige zondag met 3650 hoogtemeters, geknipt voor klimmers à la Mollema die jagen op dagsucces

  Het NieuwsbladTourorganisator Amaury Sport Organisation maakt vriendjes. Zaterdagmiddag werd er gefinisht in de stad waar de zetel is van het Internationaal Olympisch Comité is gevestigd en zondagmiddag wordt er gestart aan de hoofdzetel van de Internationale Wielerunie (UCI) in Aigle. Dat voor een pittige overgangsetappe die misschien dit keer een zeer goed klimmende vluchter kan kronen. Graag wat meer actie dan zaterdag. Met alle respect voor Frison, Cattaneo en Wright als prooien en Nathan Van Hooydonck als jager.
 • Steff Cras naar TotalEnergies?

  Steff Cras op weg naar ploeg van Peter Sagan, Andreas Kron twee jaar langer bij Lotto

  Het NieuwsbladSteff Cras verlaat Lotto-Dstny, zoals de ploeg van John Lelangue volgend jaar zal heten. De 26-jarige prof uit Westerlo is in verregaande onderhandelingen met Team TotalEnergies, de ploeg van Peter Sagan en Dries Van Gestel die deze week nog verlengde met twee jaar.
 • Geraint Thomas: "Het slechtste verwachten en hopen voor het beste"

  Geraint Thomas, voorlopig derde in het algemeen klassement, liet alvast zijn licht schijnen over de bergetappe van zondag. "We moeten het slechtste scenario verwachten en hopen op het beste", zei Thomas bij Cyclingnews. "Als team zijn we klaar voor een zware finale, maar hoe het zal lopen, weet ik niet. Sommige ploegmaats zullen zich misschien wel volledig smijten." 
  Verder sprak Thomas over een Tour die anders verloopt dan anders. "We hebben nog maar twee massasprints gehad en dat is echt straf voor deze Tour. Ook de ontsnappingen lukken tot nu toe niet. Het is zeker een ander begin van de Tour dan ik eerder al meegemaakt heb", vertelde de Brit van de Ineos-Grenadiers, die ook nog een woordje over had voor Tadej Pogacar. 
  "Hij is een ongelooflijk talent. Hij verloor een ploegmaat, maar ik denk niet dat dat hem zal beïnvloeden. We moeten positief blijven en later in deze Ronde onze kans grijpen wanneer die zich voordoet."
 • Doodsangsten uitstaan en amper tijd om te plassen: onze man volgde een Touretappe in volgwagen en vanuit helikopter

  Onze man volgde een Touretappe als vip van Skoda. Vanuit de helikopter en de volgwagen beleefde hij hoe stresserend het eraan toegaat in het peloton. “Nooit greep ik het handvat in de wagen harder vast dan toen we Wout van Aert passeerden.”
 • Einde Tour voor Guerreiro

  Ook Ruben Guerreiro komt niet meer aan de start. De Portugees van EF-EducationPost is ziek (geen corona), meldt zijn team.
 • Asgreen start niet meer, Steels blijft in quarantaine

  Kasper Asgreen (Quick Step-AlphaVinyl) gaat niet meer van start vandaag. Hij heeft nog te veel last van de knie, die nog steeds opspeelt na een val in de Ronde van Zwitserland. Door hem nu uit koers te halen, hoopt de ploeg hem nog fit te krijgen voor het najaar.
  Nog bij de Belgische ploeg is ploegleider Tom Steels nog steeds niet teruggekeerd naar de Tour. Hij testte nog steeds positief en blijft nog wat langer in quarantaine in België. (vdm)
 • Wout van Aert spreekt manschappen toe en bedankt Van Hooydonck: “Zonder jou waren we niet aan sprinten toegekomen”

  Gazet van AntwerpenIn Lausanne pakte Wout van Aert zijn tweede ritzege in de Ronde van Frankrijk. En dat had de groene trui voornamelijk te danken aan het beulenwerk dat ploeggenoot Nathan Van Hooydonck verrichtte. Iets waar Van Aert hem wil voor bedanken.
 • Ook Martin er niet meer bij

  Na Guerreiro is het nu Guillaume Martin (Cofidis) die niet meer zal starten in deze Tour. De Fransman heeft wel te kampen met corona. 
 • Start om 12u45

  Binnen een kwartiertje gaan de renners in het Zwitserse Aigle van start voor de negende etappe. De aankomst ligt in Châtel.


 • 192 km

  C'est parti!

  De jurywagen laat de vlag wapperen, de koers is begonnen! En het wordt een zware dag. Er wachten het peloton vandaag liefst 3.700 hoogtemeters: de eerste echte bergetappe richting de Alpen.

 • 191 km

  Meteen demarrages

  Zoals je verwachten viel zien we meteen heel wat renners die proberen in de vlucht van de dag te geraken. Onder andere Gilbert, Wellens en Naesen verschijnen op de voorgrond.

 • 188 km

  Mooie namen

  Het lijkt wel of iedereen mee wil in de vlucht van de dag: Froome, Cattaneo, Mollema, Tratnik en Bonnamour zijn maar enkele namen die meeschuiven. De voorsprong op het peloton bedraagt maar enkele tientallen lengtes.

 • 186 km

  Rolland en O'Connor in de problemen

  De koers is nog maar 6 kilometer ver, of enkele goede klimmers krijgen het achterin op deze vlakke wegen moeilijk. Zowel voormalig bergkoning Pierre Rolland als Ben O'Connor, nochtans gestart met hoge klassementsambities, moeten het peloton al laten gaan.

 • 177 km

  Mads Pedersen solo

  Na enkele verwoede pogingen is Mads Pedersen (Trek-Segafredo) nu de eerste die een noemenswaardige voorsprong bij mekaar fietst, al lijkt het op zijn eentje een onmogelijke opdracht.

 • 175 km

  Alles weer samen

  Mads Pedersen wordt weer bijgebeend door de voorwacht van het peloton. Het spelletje kan opnieuw beginnen. 


 • 172 km

  Valpartij

  De eerste valpartij van de dag is al een feit. Tony Gallopin, Neilson Powless en Maximilian Schachmann liggen erbij, maar kunnen allemaal snel verder. De schade lijkt miniem.


 • 165 km

  Schaafwonden bij Woods

  Ook Michael Woods was een van de slachtoffers van de crash.

 • 159 km

  Côte de Bellevue

  De eerste hindernis van de dag doemt op: de Côte de Bellevue. Met een gemiddelde van 4% over 4 kilometer is het veruit de makkelijkste klim van de dag.

 • 155 km

  Puntje voor Castroviejo

  Op de top komt Castroviejo haast bij toeval als eerste boven en neemt één puntje mee voor het bergklassement. Ook ex-Tourwinnaar Froome zien we attent meeschuiven met enkele ontsnappingspogingen.

 • 149 km

  Ploegmaats Pogacar lossen de rol

  Gele trui Pogacar zal het niet graag zien gebeuren: zijn ploegmaats Hirschi en Soler moeten nu al afhaken in het peloton.


Vastgoed

Jobs in de regio