© ATV

Marianne Vos en Lotte Kopecky gaan in de clinch in supersprint op Wilrijk Jaarmarkt

Het district Wilrijk pakt uit met een gloednieuw wielerspektakel tijdens de traditionele Jaarmarkt op maandag 8 augustus. Twaalf topwielrensters nemen er deel aan het Derny Event voor vrouwen-elite dat als vrij uniek mag beschouwd worden.

Karel Lemmens

Twee coronajaren verhinderden de laatste twee jaar dat de jaarmarkt (op 8 augustus aan zijn 129ste editie toe!) kon doorgaan. Daardoor kon ook de wielerwedstrijd die onlosmakelijk aan deze Wilrijkse topfeestdag verbonden is uiteraard niet doorgaan. Grote namen als Fausto Coppi, Eddy Merckx en de plaatselijke wielerheld Rik Van Linden sieren er het palmares. De laatste decennia kwam er een dernycriterium voor in de plaats met onder meer Philippe Gilbert, Robby McEwen en Alessandro Ballan, als laureaten. De laatste jaren voor de onderbreking waren het de dames die voor het spektakel zorgden.

Dat is exact wat de vrouwen-elite begin augustus opnieuw gaan doen en dat met onder meer een origineel en totaal nieuw concept. Naast het klassieke dernycriterium over 45 kilometer nemen de vrouwen het eerst tegen elkaar op in een supersprint. Eén dernygangmaker rijdt voorop gedurende een beperkt aantal kilometers en alle rensters moeten achter de derny blijven. Pas in de laatste halve kilometer gaat de dernygangmaker aan de kant en spurten de vrouwen voor een superpremie van ruim 1500 euro.

“De winnares krijg een geldprijs die 1 symbolische euro meer bedraagt dan wat de winnares van Parijs-Roubaix dit jaar kreeg”, vertelt Walter Huybrechts, die als wedstrijdorganisator voor de vzw Kon.Wielerclub Feestcomité Wilrijk de fakkel dit jaar overneemt van de zieke Guy Vervoort. “Zo willen we aangeven dat het prijzengeld in het vrouwenwielrennen best nog wat hoger mag.”

Met meervoudig wereldkampioene Marianne Vos en ‘onze’ Lotte Kopecky, dit jaar al de beste in de Strade Bianche en de Ronde van Vlaanderen, wist de organisatie al twee regelrechte toppers vast te leggen. Ook Chantal van den Broek-Blaak, een ex-wereldkampioene, zal er bij zijn naast Sanne Cant en Kelly Druyts, die ook al de regenboogtrui mochten omgorden. Daar blijft het niet bij. Er lopen nog onderhandelingen met onder meer Thalita de Jong en Ceylin del Carmen Alvarado, die in het veld ook al wereldkampioen werden.

Het wordt op 8 augustus dus ontegensprekelijk een topconfrontatie tussen deze toppers bij de vrouwen.

Aangeboden door onze partners