©  Getty Images

Ineos Grenadiers vraagt geduld: “Het heeft geen zin als zotten te keer te gaan”

Met vier in de eerste veertien en niet één die meer dan 45 seconden verloor. Collectief was Ineos richting La Super Planche des Belles Filles alweer de beste ploeg. Maar wat ben je daarmee als een renner boven alles en iedereen uittorent? De Engelse ploeg beweert een plan klaar te hebben. “In de derde week moeten we ons overtal kunnen uitspelen.”

Wim Vos

Pogacar steviger in het geel? ­Alweer een ritzege voor de ­Sloveen? De drie kopmannen - Thomas, Yates en Martinez - die alle drie tijd verloren? Ook bij ­Ineos Grenadiers leidde het ­bovenop La Super Planche des Belles Filles merkwaardig genoeg niet tot teleurstelling. Voormalig Tourwinnaar Geraint Thomas was zelfs ronduit tevreden met zijn vijfde plaats, op 14 seconden van Pogacar.

“Ik eindig mooi in the mix”, ­verwees hij naar het groepje favorieten waar hij bij was kunnen blijven. “Dat is het belangrijkste. Pogacar wint wel. Maar ik kon aanklampen en ik verlies geen ­minuten. Ik was zelfs verrast dat ik zo lang bij hen kon blijven.”

Een zelfde geluid was te horen bij die andere klassementsrenner van Ineos Grenadiers, Adam ­Yates. Hij werd negende op net geen halve minuut. Maar ook hier geen spatje ontgoocheling.

“We zitten zelfs met drie nog ­altijd in the mix”, wees hij erop dat ook Daniel Martinez slechts op 45 seconden eindigde. “Zelfs Tom Pidcock zat nog in de buurt. Allemaal positief. Als team doen we het echt goed.”

Kan zijn. Maar het nettoresultaat is wel dat Pogacar op dat goede Ineosteam weer seconden uitloopt. Hoe Ineos dit ooit hoopt te kunnen counteren? Yates ­panikeert niet.

“Omdat dit een heel aparte aankomst was met die gravelstrook”, liet hij verstaan dat hij anders nog dichter had kunnen eindigen. “Zo krijgen we er in de hele Tour maar één.”

Plus, benadrukte Yates: “De Tour duurt drie lange weken.”

Begrijp: om Pogacar uit evenwicht te brengen zal tijd en ­geduld nodig zijn.

Yates: “We hebben van in het ­begin gezegd dat we met drie ­renners zo lang mogelijk willen meedoen voor het klassement. Lukt ons dat, dan zullen er altijd opties blijven. Dan is het aan ons om ons in de derde week te ­organiseren. Eén tegen één zijn Pogacar, Roglic en nu ook ­Vignegaard zo sterk dat je hen moeilijk kan kloppen. Maar raken we niet te ver achterop, kunnen we wel samen iets doen.”

 ©  BELGA

Het numerieke overwicht uit­spelen. Ook voor Geraint Thomas is het de manier waarop Ineos Pogacar pijn kan doen. Daarom wil hij voorlopig geen keuze ­maken voor één uitgesproken kopman.

“Laten we allemaal maar in the flow blijven”, besloot hij. “We moeten net alle drie bovenin ­blijven meedraaien. Ooit gaat dat overtal in ons voordeel spelen.”

Ooit. Nu nog niet dus?

“Met sommige zaken moet je verstandig omspringen”, besloot Thomas. “Het heeft geen zin als zotten te keer te gaan.”

Vastgoed

Jobs in de regio